Indreptar de buzunar: laptele matern si alaptarea

Laptele de mama este hrana perfecta pentru un sugar si unul dintre cele mai daunatoare lucruri pe care le poate face o mama este acela de a inlocui laptele ei cu laptele de vaca.” Dr. T. Colin Campbell, Studiul China, pag 208 (am facut un mic rezumat despre carte si autor aici)

Pe aceeasi tema mai puteti citi articolele mele:
Povestea mea cu alaptarea la primul copil
Alimentatia mamei in timpul alaptarii
Detoxifiere in timpul alaptarii
Ce nu stiam despre laptele praf
Stii cat zahar mananca un copil hranit cu lapte praf?
De ce sa nu grabim diversificarea?

M-ati rugat si am promis ca voi scrie mai mult despre alaptare, mai exact despre ce greseli putem face ca proaspete mame, greseli ce pot consuma semnificativ din capitalul de sanatate al copiilor nostri.

De ceva timp ma straduiesc sa raspund acestei solicitari. Cu cat incerc mai mult, cu atat imi dau seama ca nu voi putea. Constat ca in fata incercarii de a va motiva sa nu renuntati pentru nimic in lume (pentru ca la absolut orice problema exista solutii!) la beneficiile alaptarii si la tainicului aliment (stiinta inca nu a reusit sa descopere formula completa a laptelui matern) sunt intr-o perpetua stare de incercare si esec. De ce? Pentru ca tot ce am citit si experiementat personal la acest capitol, imi da sentimente coplesitoare de emotie si entuziasm duse pana la dramatism. Iar eu am fost in garda la fiecare articol, mai ales atunci cand am abordat subiecte care fac obiectul unor interese, mituri, prejudecati sau paradigme, sa nu fac loc patosului. Ei bine, constat ca atunci cand vine vorba despre importanta si necesitatatea alaptarii, nu mai reusesc sa respect aceasta regula, sa ma debarasez de sentimentele respective si, pentru ca stiu ca pledoariile incarcate de patos nu sunt credibile, tind sa renunt.

Da, este un subiect pentru care am o evlavie si o ardoare atat de intensa, incat nu pot fi obiectiva. Am convingerea ca nu exista dar mai de pret pe care il putem face copiiilor nostri pentru sanatate, ca merita facut orice pentru a duce la bun sfarsit si aceasta misune din cadrul operatiunii MAMA, ca este o datorie de viata sa alaptam exclusiv copiii cat mai mult, macar primele 6 luni de viata. Cred si stiu ca indiferent si orice s-ar spune, acest lucru este posibil (exceptie fac cazurile de forta majora – nu la ele ma refer in cele ce urmeaza) si afirm asta bazandu-ma pe experienta proprie, dar si pe povestile emotionante ale altor mame. Am trecut prin incercari la acest capitol din “cariera” de mama si eram gata sa cred ceea ce astazi refuz sa accept. Am invatat cum sa lupt ca sa castig, am invatat din greseli si am vazut ca se poate. Lucruri importante in viata se obtin de multe ori dificil, de aceea avem nevoie de calm, rabdare, perseverena, credinta si jertfa. Jertfa noastra de iubire. Eu asa am obtinut totul in viata. In privinta alaptarii dorinta mea a fost echivalenta cu fanatismul. Am luptat cu fiecare celula si neuron. Si am invins.

***

3 mituri pentru care se depun armele si 3 reguli de aur

Nu vreau sa par lipsita de empatie sau acuzatoare si sa supar vreo cititoare care a trecut prin experiente nefaste sau a decis sa renunte din varii motive (unele fiind cele de mai jos), nu vreau sa se simta nimeni aratat cu degetul, dar trebuie sa spun cateva lucruri pe care le consider esentiale, pe care le-am invatat de la doctori cu suflet mare si le-am aplicat cu succes. Fac asta pentru ca ma simt datoare fata de cititoarele care urmeaza sa devina mame si m-au creditat cu incredere.

1.“Nu am lapte suficient.”Exista solutii, altele decat lapte praf pentru situatia asta. Nu depuneti armele.  Acest lucru se intampla din cauze care pot fi usor remediate. Sunt retete 100% naturale de stimulare a lactatiei.

In primul rand insa, prima regula de aur: copilul sa fie pus la san in maxim 1 ora de la nastere. Chiar daca va trebui din pacate sa va luptati uneori ca niste leoaice pentru asta, merita. Altfel copilul face cunostinta cu Maria Sa Biberonul si Laptele Praf de vaca si exista posibilitatea ca pe langa imprietenirea definitiva sa deschideti calea unor afectiuni, asa cum voi prezenta in articolele viitoare despre lapte (inclusiv lapte praf). A doua regula de aur: laptele se face de la cap, nu de la mancare, nu de la lichide. Cu cat sunteti mai odihnite si relaxate (pare aproape imposibil in primele luni, stiu, stiu, dar se poate, am verificat), cu atat veti avea mai mult lapte sa oferiti pruncului. Eu din aceste cauze era sa pierd in cazul lui Pavel: lipsa de odihna si alimentatie dupa orar haotic. A doua oara insa, am inchis ochii la amanuntele care nu ma lasau de obicei sa dorm sau sa respect orele de masa ziua (gen nu e ordine desavarsita in casa ;)) si mi-am impus sa dorm cot la cot cu Petru, macar 1 ora in fiecare zi, macar pana la 4 luni. Stiam ca fac o investitie in sanatatea lui pe termen lung.

Transfuzie de dragoste

Ca sa nu cad din picioare in timpul zilei din cauze de nesomn am aplicat noaptea a treia regula de aur: alaptat la orizontala. In primele 3 luni, cand copiii manca destul de des (aproximativ la 2 ore), i-am luat cu noi in pat si i-am alaptam in pozitie lateral, culcat. In felul asta am reusit sa ne odihnim toti. Si a contat enorm. Am avut si eu temerea ca nu e sanatos ce fac, ca va da dependenta dormitul in patul nostru. Nu e asa, pe verificate (mai multe cititi si pe site-ul lui BBmic, aici si in acest articol care m-a uns pe suflet, aici). Cel putin in primele 3 luni e recomandat ca bebelusului sa i se re-creeze cat mai mult din mediul intrauterin, sa fie tinut in brate, sa aiba cat mai mult contact corporal cu mama. Cu cat creste si va avea siguranta ca e iubit si protejat, isi va cere singur independenta. Si Pavel, si Petru au renuntat la masa de noapte de la 3 – 4 luni, dar tot ii luam in pat cu noi. De drag, dimineata, ca sunt calduti si moi, ca doua painici fierbinti, proaspat scoase din cuptor … iar cand respira, miros a … Doamne Doamne!

Pentru stimularea lactatiei am folosit cu success ceai de schinel, mix de plante pentru stimularea lactatiei, capsule bio cu extracte din 100% din plante – More Milk Plus si spirulina 3 grame/zi. In primele 4-5 luni am baut zilnic cate 1,5l ceai,  1/2l lapte de soia, 1,5l supa concentrata de zarzavat. Am dormit 1 ora/zi dupa amiaza, am dormit noaptea si am mancat 3 mese pe zi, meniu strict vegan (lactatele si ouale produc colici insuportabili), aplicand in primele saptamani regula noului aliment, asa cum procedam si cu diversificarea alimentatiei la bebelusi. Exemple din meniul meu gasiti la Meniul Zilei, iar mai multe depre ce mancam cand alaptam am scris aici. Nu uitati insa ca pentru a evita colicile, trebuie respectate regulile de baza de combinare a alimentelor si cele de la capitolul Educatie Alimentara de pe pagina Cuprins.

Despre laptele praf am scris pe scurt in articolul Capcanele alimentatiei – Aluminiul. Studiez acum o chestiune senzationala despre producatori de harna pentru sugari si copii si voi reveni cu noutati de-a dreptul cutremuratoare.

2. “Nu am sanul format”, deci renunt sau trec la biberon. Nu exista. Acest lucru se remediaza printr-o pozitionare si pozitie corecta de supt. Bebe trebuie sa aiba mereu urechea, umarul si soldul pe aceeasi linie si ambele buze rasfrante.

3. “Laptele meu nu (mai) e suficient de  hranitor”. Nu exista. Am demonstrat asta in articolul Alaptam, dar ce mancam?

***

Alte sfaturi de buzunar

1. Cu sau fara pompa? Nu folositi pompa pentru a verifica daca aveti suficient lapte. Va faceti un dublu deserviciu: pompa nu va extrage niciodata atat lapte cat poate extrage gurita bebelusului. NICIODATA. Va fi intotdeauna mai putin. In al doilea rand, orice masurare, va poate situa in competitie cu propria persoana si va instaura asupra voastra o stare de presiune si stres inutil, care in final va actiona negative asupra cantitatii de lapte produs. Nu uitati regula de aur: laptele de la cap se produce!

2. Suge prea des – e bine sau e rau? Nu va temeti ca suge prea des. Asezati bebelusul la san de cate ori doreste, chiar din ora in ora. Cu cat suge mai mult, cu atat mai mult laptic veti avea. Legea cererii si a ofertei functioneaza si aici. Asteptati sa goleasca bine sanul inainte de a-l muta la celalalt. Laptele la inceput este “subtire”are rol de hidratare, daca vreti e un fel de ceai. Apoi urmeaza lapticul “gros”, care are rol de hranire. Daca il schimbati prea repede de la un san la altul, mananca doar ceai si ceai si se va trezi des de foame.

3. Ii place sa stea sau sa adoarma la san – e bine sau rau? De multe ori bebelusii stau mult la san, nu pentru ca nu se satura, ci pentru ca iubesc caldura bratelor voastre, mirosul mamei, siguranta de acolo :). Eu si acum imi aduc aminte cum mirosea mama si cum m-a urmarit mirosul ei pana cand nu a mai fost … :(. Imi amintesc cum, studenta fiind, de fiecare data cand veneam acasa, imi placea sa ma cuibaresc in ea, asa mare cum eram, ca sa alung toate grijile si sa gasesc pacea lumii in mirosul ei inconfundabil si indescriptibil … Am pastrat mult timp dupa ce s-a stins, o esarfa de-a ei si o miroseam sa ma linistesc … odata cu trecerea anilor, trebuia sa imi afund nasul din ce in ce mai mult in esarfa fina de matase, cautand putin din ceea ce doar ea putea sa imi ofere … Ati remarcat cum spunem mereu ca bebelusii au un miros specific, de bebic, de laptic? Un miros fin pe care ne bucuram sa il adulmecam? Ei bine, eu cred ca si ei sunt la fel de marcati de mirosul mamei si il percep toata viata ca pe ceva unic si deosebit de linistitor. Oferiti-le deci din plin si acest mic rasfat.

4. Situatii neplacute. Atentie la “febra laptelui”, canale (ducte) blocate si/sau mastita. Traiasca varza! Am trecut de cateva ori prin asta si am reusit sa evit antibioticele. In primele saptamani (cand e probabilitatea ce am ai mare sa apara astfel de situatii neplacute) e vital sa continuati alaptarea. Orice intrerupere este o decizie neinspirata. Nu uitati: cerere si oferta! Pompa nu e inlocuitor de gurita de BB! Un canal blocat prezinta o masa dureroasa, umflata si ferma in san, adesea cu inrosirea pielii de deasupra, similara mastitei, dar de obicei nu atat de intensa. La cel mai mic simptom de acest gen, pentru a nu ajunge la complicatii, il puneti des la sanul cu probleme, incepeti de fiecare data cu sanul afectat, pentru ca e infometat si va trage cu putere si folositi cu incredere foi de varza crude, zdrobite cu facaletul sau branza de vaci sub forma de cataplasma. In cazul meu, varza a fost de fiecare data salvator de nadejde. Zdrobiti foile si infasurati intreg sanul in ele. Le schimbati la 2 ore, adica dupa fiecare alaptat. Un alt lucru miraculous pentru alinarea durerii sunt compresele Multi-Mam. Mi le-a recomandat o alta mami de Petru pe vremea cand Pavel era in burtica si ii sunt recunoscatoare si azi ca am trecut un mare impas cu ajutorul lor.

5. Colicile. Ajutati-l sa elimine gazele cat mai des, cand il schimbati de la un san la altul si cand a terminat de mancat. Am folosit la nevoie cu succes foenul: aer cald pe burtica lor si zgomot placut, amintind de felul in care suna respiratie mamei pe vremea cand erau in burtica lui mami. Si inca un avantaj legat de foen: cand cresc si trebuie sa mearga la tuns (baietii adica, ai nostri de ex se tund de la 6 luni :)) exista sanse mari sa nu se sperie de masina sau foen, din contra :).

Cei 2P au dormit exclusiv pe burtica din primele zile si am pus sub picioarele patului lor, la cap, cateva carti, sa il inalte si sa ajute la eliminarea gazelor (imaginati-va cum se ridica bulele de aer de la fundul unei sticle, atunci cand aceasta e inclinata). Nu am folosit nici un fel de picaturi, pastile, siropuri anti-colici pentru ca nu am gasit nimic 100% natural. Chiar cele din plante aveau conservant cancerigen: benzoat de sodiu. Si oricum, nu am prea avut nevoie, pentru ca in general femeile vegetariene, care respecta principiile alimentatiei sanatoase (alimente sanatoase, gatite in mod corect si consumate in mod corect) nu intampina astfel de probleme.

6. Surse de consiliere pe probleme de alaptare:

***

Atat? Da, doar atat. Din categoria “Se poate!”. Nu spun ca e simplu, spun doar ca se poate. Si ca merita asa cum nu va puteti imagina. E un sigiliu indestructibil care va fereca atat sanatatea, cat si profunzimea si durabilitatea relatiei cu copiii nostri.

M+2P

Pe aceeasi tema mai puteti citi articolele mele:
Povestea mea cu alaptarea la primul copil
Alimentatia mamei in timpul alaptarii
Detoxifiere in timpul alaptarii
Ce nu stiam despre laptele praf
Stii cat zahar mananca un copil hranit cu lapte praf?
De ce sa nu grabim diversificarea?





Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
  1. Frumoasa postare, multumim!

    Sa speram ca si in Romania, se va ajunge in curand la practica din occident, unde copilul e pus pe burta mamei IMEDIAT ce s-a nascut…Nici nu se face scor Apgar la 1 min…Il ia la 5 minute sa ii faca acest lucru, si sa il curete putin, sa il imbrace, sa il cantareasca, si dupa aceea e lasat in continuare la mama…
    Cu cat mamele vor cere acest lucru mai mult, cu atat mai repede se vor obisnui si medicii…

    1. Da este minunat sa til puna in brate imediat dupa nastere.eu am nascut in spania si mi l au pus si nu lai luat de langa mine cateva ore pana a trebuit sai faca vaccinul si sal analizeze…etc.mi se pare fff urat sa ti ia copilul imediat sa nu te poti bucura de momentul acela unic…sotul meu a asistat la nastere nu stiu daca in romania te lasa…sper sa se schimbe cat de curand lucrurile pentru ca vrem ss fim europeni dar nimeni nu face nimic pentru asta…

  2. Draga Cristela, oare si siropul Bonnisan de la Himalaya contine benzoat de sodiu? Din cate imi amintesc, e singurul natural, dar pe internet nu gasesc intreg prospectul, asa ca nu bag mana in foc pentru el.
    Subscriu la ideea ca laptele se face de la cap, am simtit asta pe pielea mea, chiar cand vedeam ca bebe suge pofticios si mie mi se parea ca sanul e prea gol, ma gandeam ca trebuie sa mai produc lapte si atunci il simteam cum “coboara” si bebe avea destul de mancat. Si odihna e f. importanta, e bine macar o data pe zi sa doarma si mama cand doarme bebe.

    1. Corina, imi amintesc ca am citit eticheta lui cand s-a nascut Pavel si nu era 100% in regula cu principiile mele, deci nu i-am dat, dar nu imi mai amintesc de ce…. Poti cere la farma sa te uiti pe eticheta, doar. Pup

  3. off topic un picut..dvs v-ati nascut copilasii natural sau prin cezariana? eu din pacate am facut cezariana..cica era prea mare bebe..4,500 kg..si ..eu am1,65 si aveam atunci 75 de kg, luasem cam20 de kg in sarcina..in fine..nustiu cat conteaza detaliile..dar pe cat de usor si miraculos mi-am revenit dupa operatie..acum nici nu pot privi daramite sa tins cicatricea de la cezariana…si parca ma doare undeva in creier cand sunt atinsa ..deci am o problema.. sunt curioasa daca mai sunt si alte mamici care simt la fel..in rest,am facut absolut toate gresilele de alimentatie si stil de viata ..pana recent..cand vreau sa urmez si eu o dieta fara carne..si fara cafea..cum face tati de peste 4 ani..oare de asta am luat atat eu in sarcina (20kg) si bebe 4,500? deci mancam orice,oricand..dar nu,nu am baut cafea….

  4. Draga Leeloo, same here 🙂 Te pot incuraja un pic: 1) am revenit la greutatea normala si 2) dupa 3 ani nu mai este atat de rau cu cicatricea [adica numai cand se arunca fica-mea peste mine si imi arde cate una simt ca mi se ciobeste creierul… in rest este ok]. Alimentatia este mai importanta decat crezi si ai sa constati asta cand nu te astepti: cand incepe bebe sa pape. Ai sa vezi ca o sa aiba predilectie pentru lucrurile cu care l-ai invatat chiar tu cand era inca in burtica 🙁 Atunci sa vezi munca de [re]educare :))) Pupam cu drag.

  5. Buna seara,

    Eu am avut incredere totala in homeopatie, mi-am cumparat o carte, am incercat remedii pe copilas, am fost la doctorita. Problemele minore gen digestie necorespunzatoare le-a rezolvat cu granulele respective dupa doua incercari in care nu i s-au potrivit. Acum mai bine de un an de zile am fost la iarba verde, batea vantul, a facut un rosu in gat puternic, cu febra mare, am mers la homeopat. L-a consultat, i-a pus diagnosticul, ne=a dat un remediu. Peste zi febra a crescut, am sunat, ne-a dat alt remediu. Noaptea febra a ramas constanta, 38 8. A doua zi, pe la pranz bebe s-a pus la somn, l-am lasat, l-0am mai supravegheat. Dupa o ora am vazut ca visa ciudat, i-am masurat temperatura, avea 39,9. Am sunat la doctorita, ne-a raspuns a fost foarte incurcata cand a aflat ca are o febra atat de mare, ne-a schimbat granulele si ne-a spus sa ii dam si 3ml de nurofen. Am inchis tel si copilul intr-un minut a facut convulsie febrila. Nu doresc nimanui sa treaca prin asta. Eu atunci m-am bazat foarte mult pe medicamentele astea si pe doctorita. Multumim lui Dumnezeu este bine, intr-un final rosu in gat a trecut fara antibiotic, cu alte remedii naturiste; dar tratament homeopat nu am folosit. Mi-as dori sa intalnim un medic care sa practice bine meseria aceasta si sa nu incerce zece remedii pana il gaseste pe cel corect.Doctorita noastra este destul de renumita in Cluj, dar cu noi n-a reusit. Poate mai cunoaste cineva un medic homeopat bun in Cluj?
    Sanatate multa,
    Ana

    1. Desi nu sunt deloc impotriva homeopatiei, ba chiar lucrez la un interviu clarificator in acest sens cu prof. Pavel Chirila, pot spune ca mi-a placut afirmatia dlui dr. Laza care se potriveste de minune pentru situatia pe care ai decris-o aici: “Homeopatia il face pe om dependent 9si) de doctor. Medicina naturista il face dependent de Dumnezeu.”

      Am mai scris despre febra, gasesti la pagina Cuprins. FEBRA ESTE BUNA, ea nu trebuie inabusita, ci se intervine cu metode blande, lasand organismul sa lucreze. Pana la 39 nici nu e febra. Se actioneaza usor pentru a o tine sub control si nu se intervine in forta cu antitermice. febra e cauzata de energia degajata in “lupta” dintre anticorpi si vizitatorii nepoftiti. A o opri, mai ales brusc, este ca si cand te ineci si, cand sare cineva in ajutor sa te salveze, il tragi dupa tine la fund.

      situatiile descrise sunt afectiuni banale, care intaresc organismul daca sunt abordate corect. Citeste si ce am postat eu, vorbeste si cu dl dr – sunteti aproape.

      Sanatate:)

  6. Buna Cristela,
    Am si eu o intrebare legata de alaptare.
    Am un baietel de 5 luni si 3 saptamani alaptat exclusiv. Are dermatita atopica de cand avea o luna si ceva. Stiu ca atunci se numea altfel (dermatita seboreica), dar ne chinuim cu ea de vreo 4 luni.
    Problema este ca el are o forma grava de dermatita – adica ajunge pana la rani pe fata, pe picioare, la incheieturi. II afecteaza starea de spirit (el e un copil cuminte), dar cand are dermatita mai urata este foarte agitat, stresat, noaptea se trezeste din jumatate de ora in jumatate de ora si se tot scarpina pana isi face carne vie pe fata :(.
    Am incercat tratament homeopat vreo 3 luni si ceva, dar din pacate fara rezultate pozitive. Am facut de 2 ori si tratament de la dermatolog (cel cu cortizon de care imi e atat de teama, si de urat), dar era in asa hal ca nu il mai puteam lasa in starea aceea.
    Acum am inceput sa ii fac analize la sange, inclusiv de alergii.
    Am fost deja la 3 dermatologi si 3 homeopati. Ultimul fiind si alergolog mi-a recomandat sa opresc alaptarea si sa il trec pe lapte praf HA. Am decis ca nu voi face acest lucru decat daca voi fi sigura ca laptele meu ii face rau.
    Intre timp am renuntat la lapte, lactate, oua, citrice, peste, alune, nuci, susan, miere – din alimentatia mea si sper sa vad ceva inbunatatiri. Vreau sa se faca bine, si vreau sa continui alaptarea si nu sa il intarc.
    Peste vreo 2 saptamani voi primi si rezultatele de la testele de alergii si o sa aflu mai multe detalii, dar pana atunci stau cu emotii si ma rog ca ce mananc eu sa nu ii faca rau.
    Ce anume ma sfatuiesti? Ce sa mai fac, cum sa procedez astfel incat sa ii fie bine si macar sa ii ameliorez dermatita (ideal sa il ajut sa scape de ea de tot).
    Mersi frumos,
    Marilena

    1. Marilena draga, dermatita atopica am observat ca este atat de frecventa la copii… Si intr-adevar si pe blog sunt cititoare cu cazuri grave, care se chinuie de ceva timp. Am observt diferite forme de manifestare si reactii la dieta sau tratamente. Pavel, spre ex, avea pe picioare si maini si de curand am reusit sa o eliminam complet, cu masaj zilnic de ulei de susan presat la rece. De multe ori dermatita apare si pe o piele foarte uscata (cum era a lui) si cand aceasta nu reuseste sa respire bine (atentie a ce haine si cate punem pe copii!). Oricum, e o chestiune care tine foarte mult de consolidarea sistemului imunitar al bebelului. Nu intarca, cum sa intarci? Singurul aliment ce ii face bine sa il excluzi?

      Medical nu am sfaturi, dar pot sa iti spun ca o dieta bazata pe alimente integrale (neprocesate, nerafinate), exclusiv pe baza de plante, este cu siguranta un bun punct de plecare. Poti lua legatura cu dr. Laza, precis stie ce sa iti spuna.

      Cu drag

    2. Marilena, exact aceleasi probleme le-am avut si le avem noi cu amandoi copiii nostri. Am simtit nevoia sa-ti raspund si eu pt ca stiu ce cosmar e pacostea asta de alergie, dar mai ales ca sa te avertizez ca s-ar putea sa nu se rezolve problema copilasului odata cu eliminarea laptelui matern.
      Uite experienta noastra:
      La amandoi copiii a debutat dermatita atopica (cea seboreica am citit ca se face mai mult pe scalp sau alte zone care transpira) tot in jurul varstei de o luna. La cel mic – are un an – inca ne chinuim cu ea, la cel mai mare a tinut pana pe la 18 luni, cand a disparut complet; la amandoi copiii am remarcat ca s-au redus de la sine in jurul varstei de un an suprafetele eczemelor, apoi alergia s-a manifestat sporadic, legata mai ales de anumite alimente (lactate, portocale, piper in cazul nostru) si s-a mentinut in cazul baietelului mai mare inca vreo 4 luni dupa intarcare. La piticul mai mic am remarcat ca alergiile lui sunt mai ales alimentare, insa in mod ciudat de la bun inceput nu facea alergie la fiecare alaptare, iar acum face chiar din ce in ce mai rar. In schimb, face alergii mult mai puternice de fiecare data la o multime din alimentele cu care am incercat sa-i diversific mesele.
      Poti fi sigura ca laptele tau protejeaza copilul inclusiv impotriva acestei alergii pe care se presupune ca el insusi ar provoca-o (si cumva iti va fi dovedit acest lucru). In laptele mamei trec toate proteinele alimentelor cu care se hraneste mama, la laptele matern in sine este extrem de rara alergia. Cel mai adesea se vorbeste despre intoleranta la lactoza, insa dr Laza mi-a confirmat ca aceasta apare de la nastere, de la primele alaptari, iar copilul ar fi trebuit sa nu ia deloc in greutate in acest caz. Nu inteleg de ce, exista o adevarata manie de a da vina imediat pe laptele matern oricand intervine o pb in cresterea copilului alaptat.
      Noi am reusit sa amelioram evident dermatita cu cateva remedii homeopate, dar tot nu am eradicat pb, din moment ce copilul continua sa fie expus la aceiasi alergeni nedepistati.
      Si noi am fost la dermatologi, homeopati si alergologi si nici unul nu ne-a sfatuit sa intrerupem alaptarea, chiar daca piticul mai mare avea atunci 9-10 luni.. Ne-au prescris cortizon si Zyrtec, dar l-am incercat doar pe ultimul si nu am fost deloc multumita; pe langa faptul ca seda copilul, a redus alergia doar vreo 50% si nu-si mai facea efectul spre finalul unei luni de tratament, dupa intreruperea lui urmand adevaratul cosmar! (un fel de sevraj, care dadea mancarimi si carne vie de zeci de ori mai mari).
      Pot sa-ti mai spun ca si eu am tinut regim fara alimentele mentionate de tine, inclusiv paine, dar cred ca cel mai mult a ajutat excluderea celor de origine animala. In rest a facut ff urat de fiecare data cand am reintrodus nuci de tipul caju, pudra de roscove, cocos, lucruri din astea exotice, dar si vinete sau leguminoase.
      Noi teste de alergii nu am facut, pt ca ne indoim de relevanta lor la copii asa mici, se zice ca nu sunt concludente cat timp ei au sist imunitar in dezvoltare (pana pe la 2-3 ani). Dar te rog, daca primesti vreo informatie utila pe aceasta cale, anunta-ne si pe noi!
      Stiu ca se mai vorbeste despre vaccinuri de desensibilizare in jurul varstei de 3 ani. Eu pot sa confirm ca spre varsta de 3 ani, daca se exclud alergenii identificati cel putin cateva luni, daca nu chiar ani, se ajunge la desensibilizare; astfel, piticul nostru poate manca de cateva saptamani portocale, care il umpleau de mancarimi si basicute pe obrajori in urma cu doi ani.
      Sanatate! (scuze ca m-am lungit atat)

    3. Inca ceva mai voiam sa-ti zic! 😛
      La fel ca voi am patit si noi in cazul baietelului nostru mai mare: odata cu venirea frigului, din octombrie si pana la potolirea lui, in a doua jumatate a lui martie, dermatita lui s-a agravat cumplit si tot asa se trezea in fiecare noapte si se scarpina pana la sange cate doua ore. Atunci a fost momentul cand am cedat si am apelat la zyrtec, dar am regretat amarnic o luna mai tarziu. Imi pare rau ca treceti prin asta, stiu cat e de cumplit 🙁

    4. Of, mi-am mai amintit sa-ti zic inca ceva “:)
      Recent mi-au spus parintii altui bebe de vreo 5-6 luni afectat de dermatita ca au rezolvat pb introducandu-i si lapte de soia si eliminand lactatele din dieta mamei; nu am inteles ideea introducerii laptelui de soia in completare, cand ea alapteaza si acum fetita, dar ne-au asigurat ca au trecut simptomele in doua saptamani de la excluderea lactatelor din dieta mamei. Poate veti avea si voi norocul acesta! (La noi era prea simplu sa fie asa: noi suntem monstri de alergici, ar trebui sa traim in eprubeta probabil, asa am scapa de toti alergenii :)) Alergiile mele la polen de tei+ lactate, combinate cu ale sotului meu la fulgi, mucegai + unele seminte…au iesit bietii nostri copii asa de “bine”)

    5. Buna Andreea E,
      Iti multumesc frumos de sfat.
      Si eu am vorbit cu dr Laza si mi-a spus sa ii dau lapte de soia diluat cu ceai de fenicul – iar explicatia este ca ajuta la reconstructia celulara. (eu nu stiam, dansul mi-a spus).
      Noi dupa 4-5 luni de chin am facut si teste de alergii (din sange nu cutanate). Si am vorbit si cu pediatrul si se spune ca nu sunt concludente, depinde si de valorile obtinute. De exemplu al nostru la arahide are coeficinetul de alergie de 100 de ori mai mare decat normal iar la lapte de vaca de 200 de ori mai mare decat normal. In cazul asta si pediatrul a confirmat ca este alergic (ca sunt valori de luat in seama).
      Asa ca am renuntat la lactate si la alte alimente alergene, dar erau tot asa bubele, si banuiala a fost ca este de la carne (pe care o consumam zilnic).
      Dr Laza mi-a spus sa exclud orice de origine animala din alimentatie, si sa nu mananc lucruri procesate (daca vreau sa mananc ceva sa mi-l gatesc in casa).
      De asemenea mi-a spus ca dieta trebuie sa imi fie echilibrata (o masa de legume, una de fructe si una de cereale), pt ca daca nu ma lipsesc si pe mine si si pe bebelus de nutrienti necesari.
      Voi incerca asa cu exlcuderea alimentelor de origine animala dar si a celor alergene si sper sa ne facem bine, sau macar sa ne inbunatatim dermatita.
      Chiar aseara ma gandeam sa ii dau Zyrtec, mersi frumos ca mi-ai impartasit experienta ta, nu ii mai dau deocamdata.
      Multa sanatate iti doresc,
      Marilena

    6. MArilena, despre cum sa alcatuiesti un meniu vegetarian si ce trebuie sa contina, ai schema la pagina Cuprins, cap. Educatie Alimentara

    7. Soia ajuta bineintels la reconstructia celulara pentru ca e o sursa substantiala de proteine – citeste articolul Goana dupa proteine I si II.

    8. Dragelor, iara ma bag si eu… Nu stiu daca la voi functioneaza, dar la fetele mele a mers: macerat gemoterapic de coacaz negru. Este vorba de tinctura de la PlantExtrakt. Noi aveam deja 2 ani cand am inceput sa luam. Ar trebui sa existe doze mici care sa poata fi administrate si bebeilor. Coacazul negru este un antialergic excelent.

  7. Buna Cristela, bine v-am gasit dragi mamici!
    Am vesti bune, am nascut!!! O bebelusa de 3850g sanatoasa tun, pe Izabela Maria, am reusit sa ne facem respectata parerea in maternitate respectiv la refuzul vaccinurilor. Cele mai cartitoare si curioase referitor la asta au fost asistentele si infirmierele, si nu doctorul neonatolog. Am incredere ca ceea ce am facut e spre bine, uneori mai imi fac griji daca am procedat corect, dar mergem inainte. Mi s-a pus problema ca nu va fi primita in gradinita, scoala sau ca va lua diverse boli de la copiii vaccinati.
    Iti adresez cateva intrebari:
    -Am o mica anemie, deoarece am nascut prin cezariana, am incercat natural, cu un travaliu de 8 ore cu contractii si dureri de rigoare, dar nu s-a putut..si am apelat la cezariana- as dori sa introduc alimente precum broccoli, dar ma gandesc sa nu ii provoc ei dureri si crampe, ce imi recomanzi?
    – Avem lapte, sta mult la san, dar adoarme la san apoi cand sa o pun sa doarma in patut, maraie, plange ca ar mai vrea, o mai pun si petrecem asa vreo 2 ore, supt -motaiala. Se intampla mai ales noapte si avem o saptamana de viata. Oare nu se satura de la un san/ trebuie mutata si la celalalt? cum imi dau seama daca e gol?
    Nu am apelat la pompa.
    Iti multumesc pentru raspuns si ne pare bine sa fim inapoi in clubul mamicilor de pe blogul tau, cu retete interesante si hranitoare.
    Doamne ajuta!
    Ioana B.

    1. Ioana B, felicitari si sa fiti sanatoase!

      1. VAccinuri. “Mi s-a pus problema ca nu va fi primita in gradinita, scoala sau ca va lua diverse boli de la copiii vaccinati”. Le-as fi ras acestor doamne binevoitoare in nas – fara rautate :). Pai cum sa ia de la vaccinati daca teoretic tocmai de aia se vaccineaza, sa fie aparati? Deci tocmai ele au spus cum scutul nu e de fapt scut. Si da, asa va fi. De la vaccinati se va imbolnavi. Dar anticorpii pe care ii va face, o vor tine toata viata. Concentreaza-te sa o alaptezi cat mai mult timp si sa va hraniti corespunzator. Ai de citit aici, avem treaba:)
      2. Citeste de la categoria Alaptare-Diversificare postarile despre alaptare, toate. Apoi de la pagina Cuprins, linkurile legate de alaptare + alte info utile.

      DESPRE FIER (PANA CAND VOI POSTA UN ARTICOL MAI DETALIAT)
      Cunosc problema anemiei dupa nastere, eu nu am fost anemica de cand am o dieta vegetariana pura, decat dupa prima cezariana … Asadar:
      1. O paradigma legata de dieta vegetariana, este ca ne preocupa aportul mai mult decat pierderea. Adica in timp ce ne concentram sa aducem cat mai mult Ca si Fe in organism (sau alti nutrienti), uitam cum le pierdem 🙂 – si anume printr-o dieta preponderent pe baza de produse animale. E bine sa ne concentram in primul rand pe a preveni elimninarea, decat pe aport. Alimentele rafinate, procesate, dulciurile rafinate si lactatele din comert sunt dusmanii fierului si calciului din organism.
      2. Alimentele de origine vegetala bogate in Fe: cereale integrale (citeste la pagina Cuprins linkurile despre mei, quinoa, ovaz), leguminoase (soia, naut, linte, mazare, fasole) – atentie cum le pregatesti, vezi tot pagina cuprins un link special; zarzavaturi sau frunze verzi (gen spanac, andive); masline; avocado.

      Oponentii dietei vegetariene pure iti vor spune ca fierul din plante nu se absoarbe la fel ca cel din animale. Este un adevar rupt de context in urma caruia ti se va recomada vita sau ficat in sange.

      Fierul non-hemic din plante este absorbit intr-adevar mai putin eficient decat cel din carne. In intestinele noastre se gasesc receptori specifici pentru fierul hemic. Absorbtia fierului non hemic poate fi ajutata – ca si in cazul de mai sus – prin metodele de preparare a mancarii. De exemplu, prezenta vit C imbunatateste gradul de absorbtie a fierului non hemic din plante. Daca ai observat, majoritatea felurilor de mancare pe baza de leguminoase apeleaza la lamaie sau suc de lime sau alte legume care sunt bogate in vit C. Asta inseamna de fapt sa bebeficiezi de efectele simfoniei de reactii din mancarea integrala.

      Nimeni nu are nevoie de carne pentru a-si satisface nevoile nutritive ale organsimului. Nu exista nutrienti in produsele animale, pe care produsele vegetale integrale sa nu le furnizeze. Daca mananci o varietate ampla de mancaruri integrale de origine vegetala, pregatite in mod cat mai sanatos si fara alimente vegane procesate, rafinate, fierul nu este o problema.

      Este adevarat ca anumiti macronutrienti sunt mult mai bine absorbiti din carne, dar ei sunt necesari in “micro” cantitati, dupa cum spune si denumirea lor “micronutrienti”. Pe cand carnea merge mult mai departe ca efecte in organism.

      Am folosit ca sursa urmatorul material de biochimie pe care l-am studiat la scoala Gropper, Sareen S.; Smith, Jack L.’ Groff, James L., Advanced Nutrition and Human Metabolism. Belmont: Wadsworth Publishing, 2005.

      Despre suplimentele de si cu Fe. Folosesc si aici (deocamdata netradus, din lipsa de timp, un citat din cartea unui dintre distinsii profesori pe care i-am avut la scoala Dr. Barnard si cartea sa ““Dr. Barnard’s Program for Reversing Diabetes”. Concluzia este ca ne dorim plantele ca surse de fier non hemic. In acest fel, corpul nostru poate scapa de excesul de fier. O alimentatie predominant 80-85% (daca nu complet) pe baza de plante, bogata in leguminoase si frunze verzi, fara produse lactate este cea mai buna cale de a ajunge la niveluri optime de fier.

      “Iron is a double-edge sword. You need iron to build hemoglobin,which your red blood cells use to carry oxygen from your lungs to your body tissues. But too much iron can be toxic. It can increase the risk of heart problems and may even worsen insulin resistance.
      Iron encourages the production of unstable molecules called freeradicals, which can damage your body’s delicate tissues and are linkedto heart disease, cancer and even certain aspects of the aging process.

      The most healthful iron sources are the same food that bring you calcium: beans and green leafy vegetables. They are rich in iron but carry it in a special form called *non-heme iron*. Your body easily absorbs this form when it’s in need to more iron, but the iron passes harmlessly out of theboyd when you have all you need. In contrast, meat contains *heme iron*, which is like an uninvited guest at your party: It barges in whether you need it or not. Over the long run, meat eaters tend to accumulate too much iron.

      If you are anemic, do not rush out and buy iron supplements, or worse, add lots of meat to your diet. Instead, work with your doctor to find out what kind of anemia you have and why it occurred. Anemia can be a sign of kidney disease, it can be caused by certain drugs,and it can be a sign of blood loss from your digestive tract caused by gastro-intestinal irritation or even colon cancer. It is essential that you be evaluated and treated appropriately.

      If you do need extra iron, turn first to greens and beans. Vitamin C rich foods, such as fruits and vegetables, increase the absorption of iron from the other foods you eat, and avoiding dairy products helps, too. They are very low in iron and actually reduce its absorption from you digestive tract.”

      La ultima intrebare te vor lamuri articolele despre alaptare si iti recomand cu multa caldura si blogul Mama, lapte! (www.mamalalpte.ro) al dragei Oltea Tudose. Daca sanul e gol iti dai seama printr-o manevra simpla, apuci sfarcul si tragi scurt si ferm inainte. Daca tasneste lapte, mai ai, daca nu muti.

      Succes si spor la lecturi, le-am facut sa fie usor si rapid de citit, ca pentru mame fara timp liber, asa cum sunt si eu dealtfel 🙂

    2. Woaaaaaa 🙂 Extraordinar! Multumim! De mare folos, draga doamna! Si, by the way… we are addicted to your biscuits 😛

    3. Pupam :). Avem si varianta putin imbunatatita: 2 banana si 3 linguri gris, ceva mai mult lichid, sa fie sub forma unei maioneze mai tari. Ii pun in forme (am un inel mic, rotund adica) si pun deasupra stafide aurii. Ies mai moi si se patreaza cam 3 zile moi, in caz ca doreste cineva asa :).

    4. Super idee! Eu am incercat cu fulgi de ovaz. Bunicei, dar nu grozavi. Dar am o super idee despre cum sa folosesc varianta… “imbunatatita” [daca poate exista asa ceva!]. O sa trimit poze 😉 Pupam cu drag.

    5. Eu de obicei ii fac tot cu cantitate dubla de banana si cu faina de ovaz (fulgii de ovaz ii rasnesc), faina hidratata in prealabil. Si se mananca imediat cum se mai races putin sau a doua zi, maxim. Mie atunci imi plac foarte mult. Cu dulceata de gutui (fara zahar;) ). La gris nu m-a dus capul 🙂

  8. Cristela, iti multumesc din suflet pentru raspunsul foarte complex si prompt, esti o comoara pentru mine!
    Am sa trec la actiune cu alimentele indicate, caci pana acum am fost tratata de rude numai cu supe lipsite de nutrienti, sau cu grasimi animale.
    A fost interesant in maternitate cand 2 dintre asistentele de la nou-nascuti mi-au soptit la ureche ca admira decizia pe care am luat-o in privinta vaccinurilor si oare ce ar zice doamna doctor daca le-ar auzi.
    Iti multumesc pentru sprijin si pentru toate informatiile utile.
    Numai bine, salutari celor 2P.

  9. Buna,
    Vreau sa va recomand maternitatea Isis din Constanta (raspuns pt Alina – daca mi se permite si daca nu e prea tarziu..) – acolo se poate naste natural dupa cezariana. E super ok, vi se respecta dorintele (ex: nastere 100% naturala, fara vaccin, pus bebe pe burta mamei inainte de stergere/spalare/scor Apgar final, bebe pus la san cat mai repede dupa nastere, fara vaccinuri etc).
    Sarcini usoare si bbei sanatosi si multumiri Cristelei!!

    1. Salut! Simt nevoia de a scrie si eu aici o apreciere despre maternitatea Isis, pentru a le ajuta pe doritoarele de a naste acolo sa-si faca o impresie mai obiectiva. Verisoara mea a nascut pe 1 feb acolo un baietel in apa si in general a fost multumita de servicii, insa unele actiuni ale medicilor au traumatizat-o putin. Probabil fiind f cautati in ultimul timp, si-au permis sa fie nerabdatori si sa nu mai acorde toata sustinerea lor unei nasteri complet naturale si mother-friendly: dr a tras de capul copilului pentru a grabi expulzia, cu greu au acceptat sa lase cordonul ombilical netaiat vreo 15 minute, iar la o jumatate de ora dupa nastere au scos placenta, provocand dureri si marind pierderea de sange a mamei. Poate suna vulgara descrierea mea unora, insa cine a citit un pic mai mult despre nasterea naturala si riscurile interventiilor de orice fel asupra mersului natural al nasterii inteleg importanta acestor amanunte. Sigur, mama ar fi putut fi cu mult mai mult traumatizata in alte spitale despre care am citit povestiri efectiv horor, insa in cazul unei maternitati atat de laudate nu ar trebui sa existe nici macar o ironie la adresa mamei, daramite sa nu i se respecte vointa. Probabil ajuta si atitudinea corecta a mamei, care trebuie sa fie ferma si sigura pe ea.

  10. Buna Cristela!

    Spune-mi te rog pana la ce varsta se alapteaza un copil? Dimitrie al meu are un an deja si inca vreau sa-l alaptez :).
    Mi-a ramas in minte din cartea “Studiul China” despre cazeina din lapte , cum ar fi principala “vinovata” de aparitia cancerului.
    Am incercat sa fac lapte de soia in casa dar sincer nu-mi place cum iese ( m-am obisnuit la gust cu cel de la Inedit).
    Roxana

    1. Roxana, pana cand sunteti pregatiti sa renuntati, dar eu nu recomand inainte de 2 ani – daca poti. Am cunoscut persoane care au alaptat pana aproape de 3 ani. 🙂

      Laptele de soia – poti incerca sa il imbunatatesti ca si gust, cu cocos, vanilie, scortisoara, etc. Am scris la retete. Ce faci tu cu mana ta, e sigur.

      Cristela

  11. Eu am o experienta luuuuunga 🙂 in alaptare (aproape sase! ani de alaptat… aproape continuu :)). Am citit cu incantare articolul, cred ca n-am aflat nimic nou in afara faptului ca lactatele dau colici (si pentru alaptat exact asta am fost mereu indemnata sa consum), multe informatii le-am aflat treptat, cand am tot avut nevoie de intariri :), si nu neaparat la timp, dar multumesc lui Dumnezeu ca voi sti pe viitor mai mult.
    Eu am trei copii, Ioan, Stefan si Maria, de varste foarte apropiate. Pe primul l-am alaptat exclusiv sase luni si ceva, si-a crescut “Greuceanu”-al meu intr-o zi cat alti-n trei :)), insa mi-a fost destul de greu sa-ncep diversificarea dupa (abia acum imi dau seama ca nu faptul ca l-am alaptat exclusiv “prea mult” – asa cum mi s-a spus – a fost motivul). Stefan s-a “infiintat” cand avea Ioan un an si-o luna, cam atunci am avut niste probleme cu o indigestie la Ioan (sugea si varsa imediat, tot), sa fi fost din cauza hormonilor specifici sarcinii? Oricum, cu toate armatele din jur care m-au indemnat sa incetez alaptarea, n-am “capitulat”. Am cautat pe internet sfaturi de la persoane mai open-minded, dar chiar n-am gasit pe nimeni care sa-mi confirme faptul ca pot sa alaptez chiar daca sunt insarcinata, asa ca am continuat cu propriile mele forte, m-am incapatanat pur si simplu sa continui, pentru ca mi se parea prea mic pentru a-l intarca. Singurul meu argument, pe care mi-l tot repetam cu inversunare, era ce citisem candva la Cuv. Paisie Aghioritul (spunea el ca inainte femeile alaptau pana la 6-7 ani, deci mi-am imaginat eu ca intre timp mai aveau si alti copii, si-i alaptau apoi in paralel).
    Cand a ajuns a doua sarcina la 5 luni, l-am intarcat, deja mai accepta uneori biberonul cu lapte de vaca, deci n-a fost asa de greu, desi pentru mine a fost dureros.
    In sfarsit, l-am nascut si pe Stefan, l-am alaptat cu succes si exclusiv 🙂 sapte luni, cand am ramas iar insarcinata! Primul lucru la care m-am gandit cand am aflat, a fost ca trebuie sa-l intarc, si-i atat de mic! L-am intarcat cand avea Maria deja 6 luni de la “infiintare”, foarte-foarte greu, dar dupa ce s-a nascut Maria i-am mai pus si lui lapte de-al meu in biberon inca sase luni! Era asa de scump, ca venea cu biberonul la mine ca la robinet :)))
    Acum Maria are 2 ani si 4 luni, merge la cresa si inca o alaptez, noaptea la culcare si dimineata uneori, daca mai am timp pana sa plec la serviciu, adoarme si fara san, dar nu fara sa si-l doreasca macar! (Uneori sunt atat de obosita ca o tot aman pana adoarme la loc).
    Imi cer scuze c-am scris atat de mult, va rog sa scurtati cum credeti de cuviinta, dar am scris sa vada si alte mamici ca SE POATE! Si mai mult decat atat! A venit ca ceva cat se poate de simplu si de natural! 🙂
    Cu tot dragul,
    Adina

    1. Adina draga, m-a emotionat povestea ta. O voi posta si la viitoarea categorie de pe blog, “Se poate!”. Si eu am alaptat insarcinata fiind. Multumim cu mare drag si imbratisam trupa ta.

  12. Buna, Cristela, si eu imi alaptez fetita de 8 luni, am insa niste nelamuriri si nu stiu unde sa ma documentez pe tema “Pana Cand” alaptam? Cand ne oprim, totusi? M-a intrigat un titlu de articol (ceva de genul Mehmed mama dedicata isi alapteaza copilul de 7 ani), iar cand am indraznit sa imi expun parerea ca mi se pare nenatural (si animalele stiu sa se opreasca ca sa isi lase puii sa se descurce singuri in “jungla”) si nesanatos psihic vorbind sa alaptezi la astfel de varsta am atras asupra mea niste comentarii de o agresivitate nedemna pt niste mame care ar trebui sa fie model copiilor. Tu ce parere ai pe tema alaptatului asta asa la infinit si ce articole imi sugerezi sa citesc? Ma intereseaza indeosebi articole pe partea psihologica a temei. Multumesc. Cu stima, Mona

    1. Draga Monaela,

      Ca si in problemele legate de nutritie, exista opinii diferite si fiecare tabara e in stare sa isi sustina cu argumente opinia. Nu am astfel de articole, insa iti recomand sa iei legatura fie cu Oltea Tudose sau un membru La Leche League Romania, precis detin resurse. Personal, din tot ce am citit si invatat, pe parte de nutritie, acceptiunea generala vorbeste de 2 ani. Cu drag

  13. sunt disperata am o fetita de 3 saptamani inca din spital am faut ragade si nu reusesc sa le vindec. Am incercat toate lecurile babesti si cremele posibile ( comprese de varza, propolis, argint coloidal crema de la motherlove, crema neagra din farmacii, dermogent, solutie de aloe). nu mi-a trecut. te rog sa ma ajuti cu un sfat pentru ca nu mai suport durerea.De ieri am facut si o iritatie urata pe sani care ma mananca ingrozitor si mi s-a rosit pielea toata. A venit dermatologul la noi si a spus ca cloritimazol sau asa ceva nu e suficient si trebuie triderm ca sa treaca. Nu vreau sa folosesc asa ceva dar nu mai am solutii.La fetita pentru fata (are bubite de la lapte) i-a prescris advantan milk. Te rog sa ma sfatuiesti daca sti vreun remediu care m-ar ajuta. si daca poti sa citesti cu prioritate si sa imi raspunzi. De la stres imi scade si laptele deja si imi e frica sa nu il pierd.
    Multumesc!

    1. Ana, se fac de la pozitie incorecta de alaptare. ia legatura rapid cu un consilier de alaptare fie de la Mame pentru Mame (Oltea Tudose, http://www.mamalapte.ro), fie de la La Leache League Romania. Pentru a-ti alapta corect bebelusul, este nevoie de rabdare si pricepere. Tehnica alaptatului ti-o vei perfectiona in timp. Ca sa alaptezi cu succes, trebuie sa fii calma, linistita, sa te odihnesti, sa te hidratezi si sa te hranesti corespunzator. Ce mananci? Ai grija la lactate, mai ales cele de vaca. De preferat sa le elimini complet, fac si colici. Ai surse vegetale de calciu.

      Eu am folosit cu mare succes comprese Multimam bio (se gasesc la farmacie, mi s-au parut miraculoase) si am stat cat mai mult cu sanii la aer, dupa ce i-am spalat la fiecare alaptare cu ceai de galbenele si tarate. Fara sutienele sintetice si, pana te vindeci – fara tampoanele pentru sani. Nu am folosit sapun si gel de dus, nu m-am sters decat prin tamponare, cu un prosop moale.

      Curaj, mai toate am trecut prin asta.

  14. Cristela draga,

    minunat articolul, mi-au dat lacrimile.

    Eu insa ma aflu la o rascruce. Baietelul meu de 4 1/2 luni a inceput sa refuze sanul. De 4 zile nici nu mai vrea sa se apropie, face o criza de plans si dupa ce in prima zi am insistat (si mai rau am facut), ulterior am cedat si i-am dat biberonul. Trebuie sa spun ca am facut toate greselile posibile, incepand din maternitate cand nu l-am putut alapta decat a2a zi (am nascut intr- maternitate de stat prin cezariana) si continuand cu supliment de lapte praf la recomandarea medicului :(. Pana acum nu parea sa aiba preferinte, sugea la san, apoi lua biberonul. Dar acum, dintr-o data, gata. M-am muls si i-am dat laptele meu in biberon, asa merge de minune si m-am gandit ca din 2 rele sa aleg raul mai mic.

    Crezi ca mai am vreo sansa sa-l alaptez la san? Oricum sunt hotarata sa nu renunt cu niciun chip la laptele meu, ma voi mulge atat cat va fi. Inutil sa spun ca ma invinovatesc pentru toata situatia.

    Cele bune si multumesc,
    Ileana

    1. Ileana, eu cred ca ai sanse. Dar tu, tu crezi? Daca ar avea omul un strop de credinta, ar muta muntii din loc.
      Iti recomand sa iei legatura urgent cu un consultant La Leche League in Romania sau cu Oltea Tudose la Mame pentru Mame (www.mamepentrumame.ro) sau (www.mamalapte.ro).

      Cu dragoste, astept sa imi scrii cum ai biruit!

  15. Draga Cristela am gasit un articol care bate toate miturile legate de alaptare http://www.spital-prieten.ro/informatii/parinti/mituri-despre-alaptare/ …este pur si simplu GENIAL. Orice viitoare mamica sau mama ar trebui sa le citeasca. Explica cat de des trebuie sa te speli pe sani cand alaptezi ( si de fapt e bine sa nu o faci !!!) cand trebuie sa alaptezi, alaptat la cerere vs program stabilit, daca are laptele matern destul fier etc. etc. si multe alte lucruri interesante. Pe mine m-a ajutat foarte mult si m-am gandit ca poate si pe alte mamici….asa ca enjoy it! 🙂

  16. Buna Cristela, buna mamici dragi 🙂
    De ceva timp tot cochetez cu blogul tau si altele de genu. Am decis sa nu ii mai facem nici un vaccin fetitei noastre, iar ceilalti bebici cu siguranta vor fi scutiti de toate 😉
    Povestea noastra cu alaptarea este si trista dar si vesela 🙂 Am avut si inca avem laptic mai mult decat poate bea un bb, am facut si furia laptelui, am avut canalele foarte infundate, dar multumim Domnului ca ne-a scos biruitoare si din acesta poveste (cand spun mult inseamna mult, mi-erau sanii de 5 ori mai mari si scoteam din sanul din care nu manca si 300 ml, iar din cel in care manca cam 100, asta numai ca sa ii eliberez – daca intereseaza pe cineva povestea noastra @ alaptarea ti-o putem trimite pe e-mail). Ei, cum alaptarea este importanta mai ales cum am decis ca e gata cu vaccinarile, ma intrebam daca e ok sa alaptez bb1 cat sunt insarcinata cu bb2, si, daca da Domnul la fel de multa binecuvantare de lapte si pt bb2, e ok ca surplusul sa il dau la bb1 (astfel practic ar fi “alaptat” in continuare). Si inca o intrebare mi-a mai fulgerat acum mintea: dintotdeauna am avut sanul drept mai mic decat cel stang, si parca am si mai putin laptic. Cand incep cu dreptul trebuie neaparat sa ii dau si din stangul, iar cand incep cu stangul nu mai e nevoie si de dreptul… e normal? am auzit ca iti poti pierde laptele numai la un san… ai ceva sfaturi pentru noi sau ne poti indruma catre cineva care ne-ar putea ajuta? multumim 🙂

    1. Raluca V,

      Eu sper sa nu fie doar o cochetare 🙂

      Traiasca lapticul si alegerile informate! Eu am alaptat si in sarcina si as fi alaptat si in tandem (doar ca P1 s-a intarcat singur si nu a fost chip sa il conving sa mai ia) dupa nastere.

      Poti vorbi cu Ditta Depner (www.bbmic.ro sau pe FB) despre alaptatul in sarcina si in tandem si pentru cealalta problema iti recomand cu drag sa suni la La Leache League Romania sau Oltea Tudose (www.mamalapte.ro). Eu as zice ca e normal sa fie asa, indiferent de alaptare sau nu, pentru ca pe stanga e inima si sanul este mai bine irigat.

      Cu drag

  17. Draga Critela,

    Am o mare dilema. Fiul meu de 13 luni sufera enorm de tare ca a trebuit sa-l intarc brusc (practic peste noapte). Stiu ca a fost o experienta traumatizanta pentru el si a fost si pentru mine dar nu am gasit alta solutie . Eram insarcinata in luna a 3 a si inca il alaptam si planuiam sa continui numai ca din pacate am inceput sa lesin dupa fiecare alaptare asa ca am fost nevoia sa renunt pentru ca mi-a fost teama sa nu pierd sarcina sau sa nu patim toti 3 cine stie ce alta minune (vre-o cazatura serioasa etc). Intrebarea mea este…cum ii reduc trauma…cum sa-l fac sa nu mai sufere asa de tare? Au trecut deja 2 luni si el tot cauta si ma mangaie si se supara….si eu sufar cu el dar nu stiu ce sa fac?

    Multumesc de sprijin

    1. Madalina draga, eu mai ca te-as incuraja sa te gandesti ce ar trebui sa faci, ce conditii sa gasesti in care sa poti sa il alaptezi din nou … Sau daca alegi ca nu il mai alaptezi, atunci fii impacata cu alegerea, nu te mai biciui, ca e lipsit de logica. Eu sunt pro alaptare a la very long, am 4 ani de alaptare la activ si recunosc ca sunt subiectiva cand vine vorba despre subiect, pentru ca am vazut din proprie experienta diferenta pe cei doi copii.

      Toata suferinta asta prin care treceti toti trei, da trei,nu doi, are efecte negative si implicatii profunde asupra sanatatii voastre si implicit a bebelusului din burtica ta. Cand inima noastra plange, sufera in egala masura si mintea si trupul. Cand mintea, sufletul sau trupul sufera, nu mai sunt in armonie, se termina sanatatea. Vinovatia, indoiala, tristetea, conflictele interioare, starile negative in general stau la originea tuturor bolilor.

  18. Buna,
    Am o mare problema bebe ar sta la san toata ziua si nu se satura.ma mulg ca sa am sai dau biberon si uneori ai dau si complecatre tofar.Mi se pare ca laptele meu nu este concentrat.Beau ceai de schinduf mananc ciorbe , gratar …..mananc sanatos dar nu apuc sa mananc trei mese consistente pe zi din cauza lui bebe .ce pot face ca bebele meu care face o luna pe 19 iunie sa nu stea degeaba cu orele la san si sa nu se sature.el trage ca simt mai adorme il stimulez dar nimic.uneori parca nici laptele muls nul satura ca complecatarea de la tofer cum io dau adoarme instant. Va multumesc.

  19. Buna,
    Scriu pe super fuga ptr ce sunt intre alaptat. Ajutati.ma va rog cu un sfat.Bebele meu vrea in unele zile tot timpul la san, o pun adoarme nu suge prea mult, apoi cd sa o las in pat langa mine se trezeste, iar incepem . Asa o tinem cate o jumatate de zi buna. Eu nu am timp de absolut nimic, insa nu asta e problema, am 2 sapt de cd am nascut, iar laptele nu a venit in cantitate mare( sunt la al2lea deci stiu cum ar tb sa fie un san plin ). Ideea e ca in zile ca cele descrise mai sus nu stiu daca bebe are suficient lapte. Am incercat sa.i dau supliment, am cedat, zi intr.adevar nu se mai trezeste asa des. Nu inteleg de ce nu vine mai mult daca ea suge, si nu mai stiu daca fac bine, cd are suficient lapte.

  20. Buna Cristela,
    Mai sus in articol ai mentionat ca pt stimularea lactatiei ai consumat si spirulina,3g/zi, insa am gasit la rubrica “Stiati despre”.. spirulina ca mai degraba e contraindicat decat recomandat;totusi la tine a functionat, crezi ca a crescut cantitatea de lapte?
    Multumesc!

    1. Tatiana,

      La primul copil nu am stat prea mult pe ganduri sa fac ce mi se se recomanda. Am luat spirulina, nu cred ca m-a ajutat cu nimic. Laptele matern vine de la cap, nu d ela spirulina :). Ulterior am studiat cum se produce spirulina si de aceea nu ma simt confortabila cu ea. Daca vrei neaprat si spirulina, atunci cauta bio (organica).

      Cu drag

    2. Cristela,
      iti multumesc pt raspuns;am vrut sa te intreb ptr va am ajuns intr-un punct in care sunt dispusa sa incerc orice m-ar ajuta sa cresc cantitatea de lapte si sa stimulez lactatia. Auzisem intamplator de capsulele More Milk Plus, le-am incercat, au fost eficiente insa cand sa ne bucuram de efectele pastilelor a trebuit sa interup alaptarea din cauza antibioticelor si dupa 5 zile de pauza de alaptare, cantitatea de lapte a scazut simtitor (inca de cand am ajuns acasa de la spital cu micuta mea am mers in paralel cu completare). Si acum am luat-o de la capat..nu vreau sub nici o forma sa renunt la alaptat..insa e greu de mentinut optimismul si o atitudine pozitiva cand pui copilul la piept si il vezi cum plange cand nu curge lapticul…:(
      Multumim ptr sfaturile tale si increderea pe care o dai mamicilor.Mult succes in continuare!!

    3. Draga Tatiana,

      Iti recomand lectura asta http://www.bbmic.ro/blog/alaptatul-pana-la-cel-putin-2-ani/ si … detasare. Lapticul vine si va veni. Daca crezi ca nu vine sau nu vine suficient, asa va fi. Daca crezi ca vine si vine suficient, asa va fi. Iti scrie o mama care a crezut ca e prea in varsta sa mai aibe suficient lapte la 40 de ani si asa a fost. Si iti mai scrie o mama care a inteles cum stau lucrurile si la 41 de ani nu a mai crezut gogosile astea si uite ca are 44 de ani si alapteaza (inca) cu bucurie. Cu drag

  21. Draga Tatiana,

    Iti recomand lectura asta http://www.bbmic.ro/blog/alaptatul-pana-la-cel-putin-2-ani/ si … detasare. Lapticul vine si va veni. Daca crezi ca nu vine sau nu vine suficient, asa va fi. Daca crezi ca vine si vine suficient, asa va fi. Iti scrie o mama care a crezut ca e prea in varsta sa mai aibe suficient lapte la 40 de ani si asa a fost. Si iti mai scrie o mama care a inteles cum stau lucrurile si la 41 de ani nu a mai crezut gogosile astea si uite ca are 44 de ani si alapteaza (inca) cu bucurie. Cu drag

  22. Buna Cristela,

    Foarte ultile si surpinzatoare in acelasi timp pentru mine absolut toate informatiile de pe site. De o saptamana nu ma mai satur sa ,,culeg” atatea informatii pretioase. Iti multumesc.
    Am o bebitza de 7 luni si jumatate (nevaccinata :), Slava Domnului!) si se pare ca mai vine inca un bebelus. Eu inca alaptez si nu ma lasa inima sa intrerup alaptatul. Poti sa ma ajuti cu cateva sfaturi, eventual si in ceea ce priveste alimentatia?
    Multumesc anticipat!

    1. Irina, felicitari. Asa am fost si eu cei 2P. La 6 luni ale lui Pavel eram deja insarcinata cu Petru. Am alaptat in continuare. Despre alaptatul in timpul sarcinii si apoi, in tandem gasesti aici: http://www.bbmic.ro/blog/alaptatul-pana-la-cel-putin-2-ani/
      MEniul in sarcina si alaptare este pe agenda conferintei, te astept cu ocaziile viitoare sa te inscrii. Intre timp gasesti totul la pagina Cuprins.

      Sarcina usoara si nastere frumoasa.

      cristela

  23. Buna Cristela,
    Ziceai mai sus ca ai dormit cu copiii tai pana cand aveau 3 luni apoi i-ai pus in patut. eu am facut la fel, in curand bb o sa aiba 3 luni si nu stiu cum sa il invat sa doarma in patut.din primele ,,contacte” cu patutul, se pare ca nu ii place. tu cum ai procedat?cum ai facut trecerea la patut? cum sa il obisnuiesc, astfel incat sa fie cat mai bine pe termen lung pentru mine si pt bb?
    multumesc!

    1. Draga Nicoleta, imi pare rau daca s-a intels asa, dar nu am zis ca doar pana la 3 luni i-am luat. Am zis ca si dupa 3 luni nu mai manca noaptea, dar tot ii luam in pat cu noi. Da, i-am pus in patutul lor (dupa ce adormeau in al nostru) doar ca sa nu cada din pat, pana terminam eu treaba. LA PAvel am mai facut si greseli, chiar credeam ca e bine sa doarma in patul lui, ba il lasam la el, ba il luam, dar Petru a dormit cu noi de cand s-a nascut si dupa ce l-a vazut PAvl, vine si el cu noi in pat, toat anoaptea (inainte venea doar dimineata, pe la 4-5). EU, in locul tau, nu i-as obisnui deloc cu patut, copiii vor vrea sa doarma singuri cand se vor simti in stare, siguri. PAna atunci nu poti face decat foarte bine sa il tii intre voi. Noi nu ne putem imagina cum este sa dormim fara ei. Este un vis, pentru ei, pentru noi … Sunt multe articole despre co-sleeping. Citeste, cred ca unul este si pe http://www.bbmic.ro, la Ditta Depner. Nu il traumatiza cu separarea. Va imbratisez.

  24. Cristela,
    multumesc mult de raspuns si scuzele mele ca am inteles gresit partea cu dormitul – ziceai si de cartile puse la patut ca sa il inalte, si eu am tras concluzia pe care am scris-o mai sus.
    PS:1. si mie imi place enorm, enorm sa dorm cu bb langa mine, si asa si fac!
    2. am citit acel articol si inca multe altele, dar am mai auzit o teorie – ca trebuie sa ii cresti in asa fel incat sa fie pregatiti pt viata, sa nu depinda de tine in sensul ca tu esti de sursa lui de somn, sursa lui de hrana, sursa lui de toate, caci pe termen lung nu le va fi bine copiilor. de aici derutarea mea.
    imbratisari!

    1. Draga Nico, nu este nevoie sa iti ceri scuze. Eu am spus ca s-a intels gresit ca au dormit cu mine pana la 3 luni si dupa ai doar in patul lor. Si acum au patuturi, ii culc la ora 7 in patul nostru, ma bag si eu cu ei, citim, povestim, ne iubim si apoi, dupa ce adorm ii lmut la ei, ca au aparatori la pat, inca mai cad :), pana la 12 cand ma culc si eu (cel mai devreme, spre rusinea mea) sii iau inapoi la noi.

      Teoria respectiva este foarte utila, daca se folosesc metodele corecte pentru a ajunge acolo. Nu degeaba cei 7 ani de acasa trebuie sa fie cei sapte ani de acasa. LA fel se spune si despre alaptat. Dar eu asat ama vazut si la ai mei si la altii: cu cat il intarci mai repede si mai fortat, cu cat il separi de tine mai repede, cu atat va tanji dupa tine mai mult. Ca un dor ne-ars… M-am cam lamurit cum e cu teoriile astea, ca si cu cele din nutritie. Experienta personala bate toate teoriile 🙂 Cu drag

  25. La primul copil am facut multe greseli… pe care si acum, dupa 4 ani le regret. Pe scurt,sugea putin si adormea, sanul prea plin si tare era greu de apucat si tinut in gurita, rani, nimic nu mergea. Dupa o luna de chin si oboseala, cu durere in suflet, am cedat si am inceput alaptarea la pompa. Am continuat cu ea pana la 6 luni. Nu stiu cum am reusit si de unde a venit laptele… creier nu mai aveam de atata nesomn si stres la gandul ca s-ar putea ca la masa urmatoare sa nu am lapte, probabil ca stimulentul era in suflet.
    Peste putin timp va veni al doilea copil si parca a inceput sa ma cuprinda teama de a nu repeta greselile.
    Multumesc tare mult pentru articole, ma incurajeaza.
    O imbratisare cu mult drag si apreciere!

    1. Draga Iulia, mutumesc pentru impartasirea experientei tale. Stiu despre ce vorbesti … Daca as putea sa iti fac un dar, acela ar fi puterea de a te ierta pentru greselile trecutului. Si de a intelege ca experientele pe care le-am avut au fost menite sa fie asa, intocmai, pentru a ne permite sa CRESTEM, nu pentru a ne da motive sa ne biciuim sufleteste la infinit.

      Desi putini dintre noi recunoastem ca e asa, mai ales cand vrei sa fii parinte perfect, abia de reusim sa ne iertam propriile greseli. Pe calea Vindecarii mele am descoperit ca indiferent in ce directie intindem bratele implorand iertare si indeferent de la cine o asteptam, cu adevarat vindecatoare este doar aceea care vine din noi insine. Degeaba ne spovedim si apoi ne spovedim ca nu putem accepta iertarea lui Dumnezeu, daca nu reusim sa ne iertam si noi.

      N-am fost departe de situatia ta la primul copil. Dar stii ce sa- intamplat cand am aflat ca sunt insarcinata? Am zis ca ma “razbun”. Nici prin cap nu mi-a trecut ca se vor repeta problemele, pentru ca de fapt nu e nicio problema, doar suntem facute sa credem ca ar putea fi probleme sau ca sunt. Suntem programate sa renuntam la alaptat inca dinainte de a ramane insarcinate. Dar eu am zis ca ar fi pacat de tot ce descoperisem ca am crezut ca mit si am alptata din prima ora si pana in ziua de azi, cand are aproape 5 ani! L-am intrebat pe Petru cat o mai tinem asa, a zis ca pana la scoala! Eu sunt de acord!

      Succes, nu uita, ca de ce ti-e frica, aia atragi. Mai bine topeste frica cu iubire si din INFINITA IUBIRE pentru copilul tau al doilea si in semn de recunostinta pentru primul si pentru Dumnezeu, gandeste pozitiv nu dupa cei care vor sa te faca sa crezi ca Dumnezeu a gresit pentru ca nu a umplut sanii cu Aptamil si nu i-a inzestrat si cu pompa electrica.

      Cu dragoste pentru tine si pentru copiii tai, ai mei si ai lumii
      cristela

    2. Abia acum, pregatindu-ma pentru venirea celui de-al doilea copil, imi dau seama, in amanunt, cat de multe greseli am facut. Detergentii si balsamurile de rufe cele mai sensitive acum sunt inlocuite de nucile de sapun si otet, cremurile si sampoanele cele mai scumpe si mai atractive din farmacii s-au transformat in uleiuri naturale, simple,pampersii clasici atat de chimici inlocuiti cu cei refolosibili.Si asta nu e tot. Pai cum sa nu regret?!
      Intr-adevar, stiu ca ma cuprinde frica si ma domina, si alimenteaza monstrii, problemele, panica, multe dintre ele de mine create.Nu mi-as ierta sa repet greselile care m-au durut atat de mult. Voi avea de luptat si razbunat 🙂
      Multumesc din suflet pentru timp si incurajari, sunt foarte importante pentru mine. Cred ca este divin sa simti acel atasament total pe care numai alaptarea il poate oferi, si atunci cand copilul este mare.
      Cu mult drag,
      Iulia

  26. Minunat articol! Doamna Cristela, Petru al nostru are 5 luni jumate si nu gasim o schema de diversificare potrivita pentru noi. Piureul de morcov l-a constipat ingrozitor – facea bilute portocalii tari ca piatra. Para in combinatie cu mar a parut ok insa auzisem ca ei nu suporta bine zaharul din fructe la aceasta varsta. Papa tzitzi ziua cam la 2-3 ore iar seara o completare de 150 ml lapte praf. Noaptea doarme pana la 6. Lapticul nu ne mai ajunge pt ca avem 8 kg si un san nu produce lapte deloc de la 2 luni cand am facut i greseala de alaptare si am pierdut laptele. Ma gandeam ca decat praf mult mai bine bagam fructe si legume. E ok sa ii dau un mic dejun din fruct -mar sau para + cereale orez integrale? Ce pot sa ii dau la masa pranzului? Ca sa nu constipe.

    1. Draga Andreea, multumesc pentru mesaj. O mamica informata este o mamica biruitoare si un adevart scut pentru copilul ei. Ai auzit ca zaharul din fructe face rau? Hahaha, draga mea. Si eu am auzit ca vaccinurile fac bine. IA sa vedem, credem orbeste sau ne informam?

      Te rog citeste urmatoarele si vei primi raspunsuri la TOT ce m-ai intrebat pentru copilasul tau:

      1. https://old.cristelageorgescu.ro/legendele-toamnei-sucurile-de-fructe-trebuie-evitate/10/2014/
      2. De la doamna Dr. Sorina Soescu, despre fructe: http://www.centrulnatura.ro/iubim-fructele/
      3. Citeste te rog TOATE articolele din capitolul EDUCATIE ALIMENTARA – in ordine cronologica
      4. Citeste TOATE articolele din capitolul DIVERSIFICARE – in ordine cronologica
      5. Despre constipatie: https://old.cristelageorgescu.ro/nota/constipatie-la-bebelusi/

      Cu iubire,
      cristela

    2. Va multumesc pentru promptitudine. Ne punem pe studiat, ca altfel nu se poate. Alimentatia corecta este cel mai bun tratament. (noi vaccinuri nu am facut ca prea e dubioasa treaba). Salutari de la Bacau!

    3. Draga Andreea, multumesc, primesc cate un strop de iubire din orice colt al tarii si al Universului (ca tare raspanditi suntem noi, ca popor…) Te rog sa imi spui pe nume si astept intrebari, daca e cazul de clarificari. Cu mult drag, cristela

  27. Buna, din nou revin. Am incercat sa pun varza pe sani tot timpul si intradevar functioneaza ,nu ajung la mastita,dar noduli mereu se fac une nu ajunge varza, si daca cumva cateva ore merg undeva si nu imi pun varza mi se fac noduli si incep sa ma doara. Tot timpul cand plec undeva sunt stresata ca ma ia mastita. Chiar nu mai stiu ce sa fac,imi vine sa renunt,nu pot sa continui tot sa am varza mersu pe sani. Mai este si alta varianta? SU credeti ca ceva nu e in regula cu sanii mei? Am auzit de la cineva ca ar lipsi ceva si din cauza asta tot fac.am incercat si sa nu mai consum dulciuri dar nu e nici o diferenta,orice as manca e la fel. Va rog sa ma sfaruiti ce sa fac. Multumesc!

    1. Sefora, multumesc de vesti.

      Nu ne luam aici dupa “auzite”.

      NU cred ca e ceva in neregula cu tine, dar nu conteaza ce cred eu, ci ce crezi TU. Pentru ca puterea gandurilor tale e mai mare decat iti poti imagina. Cand ajungi sa o intelegi, intelegi si ca proverbul de ce ti-e frica nu scapi este perfect adevarat si dovedit inclusiv stiintific.

      Te rog, citeste ce am scris la ultimul articol, “Carii de bebelus” referitor la raspunsuri si solutii pe care le cautam. In plus, poti lua legatura cu Mihaela DRILEA (www.mihaeladrilea.ro).

      Cu mult drag,

      cristela

  28. pot refolosi laptele de mama congelat?

    1. Draga Alina, nu sunt sigura ca inteleg ce vrei sa spui cu ”refolosi”. POti folosi laptele matern congelat, desigur.

      Cu drag,
      cristela

    2. au trecut deja 8 luni nu l-am folosit imediat in primele saptamani cand a venit bebelusul inca alaptez si nu stiu ce sa fac cu rezerva congelata…
      Va multumesc

  29. Buna Cristela,alaptez bebelusul de 6 luni si jumatate. Aseara m.am trezit cu un nodul la sanul drept,in apropierea sternului,usor dureros..sa mai fie un canal infundat iar?(dupa atata timp..) .desi am alaptat.o de 2 ori azi noapte si am pus si foi de varza pe san , in continuare il simt.. ce pot sa fac ?Multumesc pentru sprijin.

    1. Draga Laura pune-o des la acel san, incepe doar cu el, pentru ca prima oara e infometata si trage tare. Eu am patit ca tine la 1 an si jumatate, nu imi venea sa cred. Trei zile ne-am chinuit, dar cand s-a desfundat a fost ca o sticla de sampanie! FOarte bine procedezi, pune varza zdrobita, nu te apasa pe el, fii calma, increzatoare si pune des, des, des copilasul la san, e cea mai eficienta pompa. Spune si o rugaciune in gand, vizualizeaza cum se decide canalul si totul va fi bine. Cu cat esti mai relaxata si mai increzatoare in corpul tau frumos si destept si in bebelusul tau puternic, cu atat mai repede se deblocheaza totul! VA imbratisez,

      cristela

Care este opinia ta?