De ce sufera glanda tiroida?

Problemele cu tiroida NU au – asa cum se fredoneaza un refren invechit – o singura cauza: aport deficitar de iod sau consumul de soia, ci – ca toate “bolile” – are cauze multifactoriale.

1. Dezechilibrele acestei glande minunate in forma de fluture apar din cauza consumului de alimente rafinate congestionante (iritante, cu efect inflamator, de aceea si afectiunile tiroidei au acelasi sufix care descrie toate afectiunile inflamatorii, adica “-ită”) si care contin “albituri”: faina, zahar, lapte si derivate, dar mai ales a dezechilbrului suprarenale – rinichi – sistem limfatic.

Cand glandele suprarenale (denumite popular “glande de stres”) sunt epuizate, este afectata negativ functia rinichilor de filtrare si eliminare a “deseurilor” transportate de limfa. Limfa se supraincarca cu acest “gunoi” (reziduuri metabolice acide produse de functionarea uzinelelor corpului = celule) si circulatia ei devine greoaie, apar congestii/stagnari, mai ales in zona gatului (cea mai stramta zona a corpului). Aceste deseuri de natura acida, in lipsa drenajului eficient, fac exact ceea ce le spune numele: ard (inflameaza) tesuturile din jur si duc la dezechilibre majore de sanatate.

Stagnarea limfatica afecteaza predominant glanda tiroida si glandele paratiroidele, iar stagnarea digestiva (constipatia, adica mai putin de 2 scaune pe zi in mod regulat) afecteaza glanda hipofiza. Cum majoritatea dintre noi, de la copii pana la adulti, suntem constipati, nu numai fizic, ci si mental si emotional, iata inca o posibila “amenintare” pentru functionarea tiroidei, deoarece hipofiza este “sefa” tuturor glandelor, iar dezechilibrul ei influenteaza semnificativ si tiroida (hipotiroidia este un astfel de rezultat). In organism totul e inter-conectat, de aceea reactiile sunt tip “lant”.

2. Alta cauza a dezechilibrelor hormonale (si in consecinta a intregului organism, pentru ca peste 85% din boli isi au sursa in dezechilibrul hormonal) este si prezenta hormonul rBGH, dezvoltat de Monsanto pentru a spori productia de lapte a vacilor (cum sa faci altfel fata cererii si varietatii de-a dreptul nebunesti de produse lactate?). Studiile si cercetarile pe pacienti demonstreaza nu numai efectul catalizor in cancer, ci si stimulator al sistemului endocrin.

3. Cafeaua si bauturile negre aduse de Ho-ho-ho! cel burtos irita si stimuleaza inclusiv tiroida.

4. Tulburarile de metabolism al iodului apar si pe fondul blocarii receptorilor de iod din membrana miliardelor de celule care alcatuiesc corpul nostru, din cauza intoxicatiei cu halogeni (ii iau in ordinea in care apar in Tabelul Periodic, alaturi de Iod):
FLUOR. Din pastele de dinti cu fluor si diverse tratamente sau produse dentare.
CLOR. Din apa de la robinet (dusul zilnic), din hainele anti-inflamabile, din consumul excesiv de sare – de asta evit sa (mai) mananc la restaurant, ca sareaza la greu mancarea pentru a stimula papilele gustative!, din sarea ascunsa in produse industrializate – cititi eticheta si nu uitati ca animalele primesc sare la greu, ca sa produca mult lapte! din toate solutiile de menaj care “omoara germenii” – daca “omoara tot ce misca”, atunci cum ne pot lasa pe noi in viata? sau, o fi ca la iaurturile nino-nino, care – desi dovedite a fi pline de cianuri – au fost declarate “in doze nepericuloase”…
BROMUL. Folosit in procesul de rafinare al fainii (asa cum si zaharul se rafineaza, dar prin sulfurare).

Alte surse de halogeni sunt si covoarele, mobila moderna, corpurile de iluminat etc.

Colegii de grupa de mai sus, sunt in competitie cu iodul, pentru a-i ocupa (si bloca) receptorii. Un fel de “cine pleaca la plimbare, pierde locul de onoare”. Sau “cand iodul nu-i acasa, halogenii blocheaza yala la casa”. Cum adica “se blocheaza receptorii de iod”? Reamintesc explicatiile despre receptori si mecanismul lor de functionare, asemanator cu al unei yale.

5. Excesul de iod, mai ales iod anorganic (“mort”), pe fondul unor receptori blocati, poate produce la nivelul tiroidei manifestari similare cu cele cauzate de deficitul de iod. Iodul anorganic nu face decat sa stimuleze tiroida, se poate depune si acumula in tesutul tiroidian, provocand inflamatii si agravand problema initiala. Venele, arterele si tesuturile sunt precum conductele din casa noastra: se incarca/blocheaza nu numai cu grasimi (colesterol), ci si cu “resturi menajere” = substante minerale anorganice.

Un exemplu cutremurator, despre care am scris inca din 2011 este iodarea obligatorie a sarii.

***

Asa de dese sunt tulburarile tiroidei si atat de normal a devenit sa iei medicamente pentru reglarea functionarii ei, incat nici nu mai e considerata o ingrijorare cu adevarat, endocrinologii spun ca sunt “e la moda” (asa cum dermatologii spun ca dermatita atopica “e la moda la toti bebelusii”). Nu e nimic mai la moda decat comoditatea si lipsa noastra de intelegere!

Nu numai tu ai probleme cu tiroida, draga mea, majoritatea oamenilor au. Dar discutia e lunga si nu poate fi cuprinsa intr-un comentariu. Daca te intereseaza sa cunosti si sa intelegi ce ti s-a intamplat, Dr. Robert Morse vorbeste foarte frumos si simplu despre tiroida si regenerea ei in cartea Sa traim sanatos fara toxine. La finalul cartii este explicata si metoda de masurare a temperaturii, pentru determinarea starilor de hipo- sau hipertiroidie. Pentru toti care se afla in pelerinaj de redobandire a sanatatii si cauta un graunte de speranta, inchei cu un citat din cartea amintita: “Hipotiroidismul este foarte usor de depasit prin detoxifiere. Nu trebuie sa permiteti niciodata vreunui medic sa va distruga sau sa va extirpe glanda tiroida sub motiv ca activitatea ei este prea intensa.”

 





Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
  1. Cristela, asta e cea mai simpla (a nu se citi simplista) explicatie despre tiroida pe care am citit-o eu vreodata. Este logica si succinta si completa in acelasi timp!

    Iar partea cu stresul mentionata – contine atat adevar ca doare. Si e asa cum zici: nimic nu te pune in pioneze cu sanatatea ca stresul constant pe o perioada lunga.

    Sa te tina Dzeu sanatoasa sa ne mai impartasesti asemenea lectii!

    1. Multumesc pentru comentariu, draga Ramona. Cei mentionati in acest articol ma inspira zilnic sa explic din ce in ce mai simplu cunoasterea pe care o dobandesc de la ei si de la organismul meu, prin practica consecventa si mai ales constienta. Amin!

  2. Ce fac în cazul în care am un nodul tiroidian în partea dreaptă, iar medicii îmi recomandă să extirp toată glanda tiroidă?

    1. Draga Laura,

      Ce faci, decizi tu si doar tu. Sper ca esti constienta de aceasta putere.

      Nodulul tau este un bec rosu de avertisment, care s-a aprins pe ecranul de bord al automobului numit organism, ca sa iti indice ca nu l-ai intrebuintat ca la manual. Opresti masina si ce faci? Scoti becul de avertisment, ca sa nu te mai deranjeze, semnalizandu-ti nereguli de folosinta sau te uiti ce ai gresit si corijezi cauza, asa incat becul sa se stinga de la sine?

      Eu una, stiind ca
      1. vindecarea presupune identificarea si eliminarea cauzei care a dus la manifestarea simptomelor si ca
      2. tratamentul inseamna doar eliminarea simptomelor (in cazul tau = nodul) si ca
      3. tratarea simptomelor NU poate sa vindece NICIODATA cauza si ca
      4. ce suprimi azi (simptom) e necazul tau de maine (cauza ramane si ea va provoca in continuare suferinta, manifestandu-se sub alte forme, alte simptome pe care le etichetam drept “boli”)

      as crea premisele necesare pentru a intelege ce mi se intampla, care este cauza a ceea ce mi se intampla, cum pot preveni reaparitia si as vedea care sunt posibilitatile sa actionez asupra cauzei ce a produs nodulul, asa incat sa evit pierderea acestui organ esential (fiinta umana e de-a dreptul caraghioasa in comoditatea ei, zau! Noi numim nu stiu ce acizi grasi sau amino-acizi “ESENTIALI”, doar pentru ca specialistii considera ca nu putem trai si functiona fara ei si ne dam de ceasul mortii sa ii avem in alimentatie, dar de organele vitale suntem dispusi sa ne despartim, doar pentru ca asa a spus “cineva” si fara sa ne gandim cine si ce va inlocui functiile organului respectiv? Cine semneaza declaratia de asumare a responsabilitatii inainte de operatie si de ce?).

      In conformitate cu cei 4 pasi enumerati mai sus am procedat cand mi s-au aprins beculetele de avarie la colecist (vezicula biliara, popular – “fiere”), polipi, amigdale si uite ca le am vii, functionale si regenerate. E adevarat ca am luat in viata si niste “leapse” chirugicale, dar fara ele nu m-as fi prins care e calea luminata pentru mine.

      Mult succes!

  3. Buna Cristela, am un nodul in partea dreapta a tiroidei care l-am descoperit acum patru ani in Romania la un examen de rutina ( eu locuiesc in Londra) atunci avea 17 mm acum a ajuns la 4 cm si a crescut mult in timpul celei de-a doua sarcinii.Mi s-a facut o biopsie si analiza sangeluica care au iesit bine , nu mi-au dat niciun medicament dar sunt programat a la o ecografie in mai. Nu am putut depista cauza si ma simt pierduta pt nu stiu ce pot face sau ce tratament naturist pot urma ca sa se mai micsoreze. Poti sa ma indrumi catre un tratament? Multumesc mult pt. tot cea ce faci .Alina

    1. Draga Alina, multumesc pentru mesaj. Catre tratament nu, ca este dincolo de competentele mele si de scopul blogului.

      Dar cred ca deja am raspuns tuturor intrebarilor tale in articolul meu si in comentariul anterior, pe aceeasi tema. Multumesc ca recitesti cu atentie.

      Tratamentele – indiferent ca sunt din sfera medicei alopate, homeopate sau naturopate – se adreseaza simptomelor. Vindecarea se adreseaza cauzei si se realizeaza prin detoxifiere si regenerare celulara (care poate dura ANI, nu bazaconiile vanturate de diverse cabinete de detox sau vedete TV), lectureaza cartea pe care am recomandat-o si linkurile din articol.

      Iti doresc mult succes si sunt aici daca apar intrebari noi pe parcurs!

  4. Buna. Foarte interesant modul tau de prezentare, dar mai ales de abordare. Si eu sunt de parere ca doar tratam simptomele si de ceva ani am trecut pe naturiste pentru a trata diferite afectiuni.
    As vrea sa ne explici ce inseamna hipertiroidismul, ce il produce si care sunt efectele pe termen scurt si lung. Se poate ca vitamina D3 sa aiba o influenta? Si se poate trece de la hipo la hiper (cauze autoimune) ? Ce analize ne recomanzi si la ce intervale de timp ar trebui efectuate pentru a verifica starea de functionare optima?

    Multumesc. Multa sanatate si succes in tot ceea ce faci.
    A.

    1. Draga Andrada,

      Multumesc pentru feedback si pentru propunere. Bineinteles ca se poate trece de la hipo la hiper si invers. Cel mai simplu si clar sunt explicate cele pe care le doresti in cartea Dr. Robert Morse, inclusiv auto-analiza starii de functionare a tiroidei cu ajutorul temperaturii.

      Cu mult drag,

      cristela

  5. Multumesc pentru articol, va doresc numai bine!

  6. Buna ziua. Articolul mi-a dat mult de gandit. Mai ales in contextul in care eu am fost diagnostica cu hipotiroidism de la 18 ani ( acum am 37), mai exact boala a evoluat in tiroida micropolichistica.
    Chestiunea este ca si fiica mea de 7 ani jumate are exact acelasi diagnostic – hipotiroidism, cu comportament de hipertiroidism…un copil agitat, nervos, pe alocuri cu deficit de atentie, f slaba, mananca prost si fara prea multa carne. E fan dulciuri insa.
    Endocrinoloaga e suficient de inteleapta incat a incercat mai intai doar cu o alimentatie mai bogata in nuci proaspete si peste de captura, tinctura de sanziene, seleniu si magneziu, insa TSH-ul e tot mare, chiar daca T3 si T4. Sunt un pic ingrozita de noua tura de analize si la cum se va solda tratamentul.
    Am citit postarile Dvs si mi-am procurat cartea lui Robert Morse. Insa, totusi ce e de facut cu o fetita de 7 ani si jumatate? Multumesc. Diana

    1. Draga Diana,

      Multumesc pentru caldura cu care ai impartasit povestea voastra. Nu este de facut nimic diferit decat ceea ce e de facut cu orice organism aflat in dezechilibru. Solutiile sunt simple, dar complicat de acceptat si practicat. Cel mai greu am observat ca ne este noua, celor bolnavi (ca daca te uiti in jur cine mai e sanatos?), sa acceptam ca vindecarea are nevoie de cunoastere/intelegere a ceea ce ni se intampla + rabdare. Si rabdarea asta inseamna nu zile sau saptamani sau luni, ci O VIATA. Pentru ca schimbarile care ne readuc inapoi pe calea insanatosirii sunt de fapt un STIL DE VIATA.

      Sunt sigura ca dupa ce vei lectura cartea (iti recomand si cartea Doamnei Dr. Sorina SOESCU – Retete in Dieta de Detoxifiere si Sanatate 5D – de pe http://www.centrulnatura.ro), vei gasi raspunsurile pentru tine si pentru fetita ta. Cartile sunt scrise simplu si cu iubire pentru lumina care este fiecare dintre noi.

      Cu mult drag,

      cristela

    2. Sarutmana. Multumesc pentru rapiditatea raspunsului. O stiu pe dr Soescu si o sa parcurg cartea. Inca o iintrebare. Dai si consultatii private in vreun fel?

  7. Multumim pentru ca existati!!!!!

  8. Bună ziua! Și eu sufăr de hipotiroidie din 2006 și sunt sub tratament cu Eutirox 100 mg x 1/ zi. Aveam atunci TSH 25 (colesterol 400 și multe alte disfuncții) și la ecograf mi s-a spus câ tiroida e atrofiată, iar tratamentul va fi pe viață. Mă simțeam foarte rău, a durat ceva timp până să primesc un diagnostic corect, dar mi-am revenit miraculos! Boala se instalase tăcută, în câtiva ani, pe fondul unui serviciu stresant și a unor probleme personale. Acum TSH e normal și mi s-a spus că acesta e de bază și atâta timp cât e în limte normale nu e nevoie de investigatii suplimentare. Eu, in schimb, incep sa resimt din nou niste disfuncționalități de ordin mental, neurologic, in sensul ca mi-a scazut puterea de concentrare, atenția, memoria, dificultati in rezolvarea unor probleme, capacitatea de a ma exprima, negasindu-mi de multe ori, cuvintele (banale, chiar). Am suspectat tiroida, dar mi s-a spus ca nu e ea de vina. Am 46 ani, și pot fi, după cum am citit, semne de menopauza (ginecologul spune ca inca nu…). De ceva timp, studiez problema epuizarii suprarenalelor, aciditatea limfatica și implicatiile acestora in sanatatea organismului uman. Am fost incantata maxim de articolul dumneavoastra si mi-a starnit interesul. Nu stiu ce ar trebui sa fac, cum sa invat sa-mi inteleg organismul, poate imi da niste semnale de alarma! Am nevoie să fiu “limpede la cap”, e imperios necesar! Poate exagerez eu, poate sunt modificari firesti datorate varstei! Exista vreo investigație in sensul asta, vreo analiza? Mulțumesc mult pentru rabdarea de a citi.

    1. Va multumesc pentru mesaj! Daca veti merge mai departe pe drumul studiului despre care scrieti, veti gasi raspunsurile. Cartile indicate in raspunsul original (in articol) va vor fi sprijin in acest parcurs. De asemenea, daca aveti disponibilitate, va invit sa studiati site-ul centrulnatura.ro, poata va “cheama” ceva de acolo la un studiu mai aprofundat.

      Cu pretuire,

      cristela

    2. Dana dietele pentru dezintoxicarea organismului sunt foarte bune in hipotiroidie. Deasemenea eliminarea glutenului , a cazeinei, a alergenilor și a tot ceea ce inflameaza in țesutul. Caută grupuri de suport pe rețelele de socializare și înscrie-te .multă sănătate.

  9. Buna Cristela, imi pare bine sa te cunosc, chiar si doar virtual. Ii multumesc Otiliei Mantelers pentru pontul dat. La un control de rutina mi-au fost descoperiti 8 chisturi pe tiroida, impartiti stanga-dreapta. Chestia asta cu toroida am vazut ca a devenit un fel de fashion, exact cum ai spus si tu. Ceea ce m-a frapat este efectele devastatoare ale “albiturilor”. Cred ca am sa renunt incet-incet la ele.

    1. Draga Ana Maria,

      Multumesc pentru mesaj. Otilia are grija sa ne reaminteasca ca suntem toti unul si sa ne (re)aduca impreuna. 🙂

      Totul are rezolvare si este reversibil, Dr. Morse spune ca nu exista “boala” nevindecabila, exista doar pacienti nevindecabili.

      Cat suntem sanatosi (relativ, ca 100% sanatos n-am mai intalnit) avem privilegiul sa avem timp si sa facem schimbari blande, treptate. Iti doresc mult succes.

      Iata un articol despre aceste otravuri, semnat Dr. Sorina SOESCU.

      Cu drag,

      cristela

    2. Multumesc din suflet pentru informatiile oferite. Am sa te vizitez virtual, cu drag, ori de cate ori am ocazia. By the way…ai un nume minunat!
      O primavara minunata si plina de fericire iti doresc!

  10. Draga mea Cristela,

    Foarte instructive articolele tale!!
    Eu m-am lasat pacalita si nu mai am glanda tiroida din 2007! Trei doctori mi-au spus acelasi lucru, ca trebuie sa o scot si am ”pus botul”, ca sa spun asa…era plina de tot felul de noduli si nu mai functiona bine.
    Acum fac tratament de substitutie, evident, dar ma intreb, oare ce efecte adverse va avea acest lucru pe termen lung si oare, pot face ceva sa mai atenuez din ele?

    O primavara frumoasa!
    Vicki

    1. Draga mea Vicky,

      Multumesc pentru mesaj si pentru asteptare.

      Nodulii nu sunt altceva (ca si alte “formatiuni” gen lipoame, chisturi, tumori) decat acumulari de limfa incarcata de toxine. Dr. Morse spune asa frumos: “What you don’t eliminate, accumulates.” Orice se poate retrage si orice se poate regenera, insa calea e paradoxal – prea simpla pentru a fi acceptata de mintea noastra.

      Desigur ca depaseste aria mea de competenta sa intru pestre tratamentul de substitutie. Ce pot insa sa te sprijin si o fac cu mare drag si incredre este sa iti sustii corpul, cu o dieta treptata de detoxifiere si regenerare celulara, asa cum explica Dr. Morse in cartea lui Sa traim sanatos fara toxine sau Dr. Sorina Soescu in cartea Retete in Dieta de detoxifiere (www.centrulnatura.ro) sau in acest articol: http://www.centrulnatura.ro/saptamana-curateniei-si-a-clarificarilor/

      Cu dor si Vitamina L,

      cristela

  11. Buna Cristela. Iti urmaresc activitatea cu interes pentru ca am multe de invatat din ea. Am fost diagnosticata cu tiroidita autoimuna, TSH in limite, acum un an. Sunt insarcinata in 11 saptamani si la ultimul control mi-au gasit FT4 usor scazut. Automat sentinta de Euthyrox preventiv, pentru ca nu au cum sa prevada cum va evolua TSH. Imi doresc foarte mult sa o pot tine sub control pe perioada sarcinii, fara insa sa afectez in nici un fel copilasul. Ma poti ajuta cu indrumari in aceasta situatie?
    O seara linistita tuturor!
    Florina

    1. Draga Florina,

      Dr. Robert Morse spune ca nu avem nevoie de analize pentru a determina starea de sanatate a tiroidei, e suficient sa ne masuram temperatura dimineata. Citind cartea lui, Sa traim sanatos fara toxine si cartea Dr. Sorina SOESCU, Retete in dieta de detoxifiere + Pur si simplu…vindecare (pe http://www.centrulnatura.ro) vei sti exact ce ai de facut in aceste situatii.

      Sarcina frumoasa si nastere si mai frumoasa!

      cristela

  12. Iti multumesc din suflet! O sa citesc tot si o sa ma descurc! Imi doresc sa fiu puternica si informata, pentru mine si pentru puiul care va veni in viata noastra! Iti doresc putere si energie pentru a continua munca frumoasa si plina de informatii revelatoare pe care o faci! Florina

    1. Draga Florina, multumesc pentru cuvintele generoase.

      Puternica esti deja – trebuie doar sa iti reamintesti asta -, informata vei utea fi atat timp cat cauti informatia, ce ne-a mai ramas? Sa vina bebe! 🙂

      Va astept pe amandoi in toamna, daca puteti, la evenimentul pe care il voi organiza la Hilton.

      Cu drag,

      cristela

  13. Buna Cristela,
    Spune-mi, te rog, ce analize se fac pt a sti daca avem probleme cu tiroida?E suficient TSH-ul? Autoanaliza cf.Robert Morse nu imi da mie rezultate concludente.
    Multumesc!

    1. Draga Iuliana, medicul Robert Morse a spus ce analiza este relevanta si de ce restul sunt irelevante. In fata lui s-au prezentat pacienti cu analizele de sange perfecte si TOTUSI cu dezechilbre majore ale tiroidei/paratiroidelor. Tu zici ca pentru tine nu e concludent. Atunci, darag mea, solicita alte analize pe care le doresti unui medic endocrinolog, poate acelea vor fi pentru tine concludente. Eu nu stiu ce altceva sa iti spun decat ca: daca esti friguroasa, daca nu transpiri, daca ai probleme cu greutatea, daca ai episoade de melancolie, de depresie, de lipsa de incredere in propriile puteri, de auto-blamare si nemultumire vis-a-vis de ceea ce faceti si esti, daca inghiti de toate, de la toti si nu poti refuza, daca esti nehotarata si nu poti respecta termenele de predare sau angajamentele, poti fi sigura ca tiroida nu functioneaza.

      Analize de snage bune nu inseamna neaparat pacient sanatos si analize de sange “in afara normalului” nu inseamna neaparat pacient “bolnav”. Sunt metode mai evidente prin care se poate evalua starea de sanatate a unei persoane.

      Cu drag

  14. Bine venit acest subiect, si foarte bine argumentat, Cristela. Si eu sunt un exemplu de ceea ce spuneai in comentariul anterior: analize bune, dar pacient suferind. Asta pentru ca in cazul tiroidei manifestarile bolii incep sa apara devreme, dar analizele de sange se modifica tarziu, cand deja raul a fost facut. Din pacate nu sunt multi medici care sa le interpreteze corect si sa te indrume. Anul trecut am fost diagnosticata cu tiroidita, dar pentru ca era la inceput, nu am primit tratament de substitutie. Inca. Am facut schimbari in alimentatie si acum analizele mele sunt in parametrii (aproape) normali. Este uimitor cat de bine reactioneaza corpul nostru atunci cind ii asculti nevoile.

  15. Si inca ceva, pentru cititoarea care se intreba ce analize reflecta functionarea tiroidei, pot sa spun din experienta mea ca mi s-a recomandat sa fac urmatoarele analize: TSH, T3 si T4 (si free, si total), ATPO si ATG. Cand sunt probleme, mai urmeaza si investigatii paraclinice: echografie, scintigrafie etc.

  16. Buna ziua!imi spuneti va rog ce valoare trebuie sa aiba temperatura dimineata pentru ati indica ca este o neregula cu tiroida?
    Va multumesc frumos! O primavara frumoasava doresc!

    1. Aceast ametoda indicata de Dr. Morse este o metodă precisă dacă temperatura este luată subaxilar, în fiecare dimineaţă, timp de patru zile consecutiv, INAINTE DE A TE DA JOS DIN PAT, timp de 10 minute PE CEAS, relaxat.

      “Dacă temperatura este constant scăzută -> insuficienţă sau hipoactivitate tiroidiană, în ciuda tuturor rezultatelor pe care le
      – ar putea indica orice laborator de analize. Temperatura normală a corpului este cuprinsă între 36,5 şi 36,8°C.

      Dacă temperatura bazală este mai mică de 36,5°C, acesta este un indiciu al hipotiroidiei. Dacă temperatura este peste 36,8°C, acesta este un indiciu al hipertiroidismului. Temperaturile bazale cuprinse între 36°C şi 36,5°C indică stări mult mai uşor de vindecat,
      decât cele corespunzătoare unor temperaturi de 35,5°C sau 35°C. Aceste temperaturi scăzute sunt indiciul existenţei unei stări cronice, necesitând o intervenţie terapeutică de detoxificare şi cu plante medicinale mult mai agresivă. În cazul temperaturilor scăzute, se impune, în unele cazuri, administrarea medicaţiei tiroidiene primare şi de iod anorganic. Majoritatea stărilor de hipotiroidie sunt de natură congestivă, ele provenind din mucus, acumulare de acizi şi proteine străine care pur şi simplu formează cheaguri în ţesuturile tiroidei. În mod special hipertiroidismul este reflectarea unei congestii glandulare. În prezent, majoritatea oamenilor suferă de epuizare tiroidiană transmisă prin informaţie genetică. Soluţia este întotdeauna aceeaşi: detoxificarea şi fortificarea ţesuturilor respective şi a întregului organism. Răbdarea este foarte importantă. Uneori poate fi necesar un an sau chiar mai mult pentru a schimba aceste niveluri de cronicitate.
      În perioada de ciclu menstrual, femeilor li se recomandă să îşi verifice temperatura în cea de-a a doua şi a treia zi a ciclului.” (Dr. Morse – Sa traim sanatos fara toxine)

      Cu drag,

      cristela

  17. Apelez la dvoastra pentru un sfat in legatura cu cele doua diagnostice pe care le-am primit: tiroidita Hashimoto si Sindromul ovarelor polichistice. Mentionez ca am 32 ani, casatorita de 6 ani si niciun copil (lucru care ne doare enorm). Ce ar trebui sa tratez prima data pentru o sarcina? Aceste 2 afectiuni pot afecta sarcina? Pot apela la un regim care sa tina sub control bolile? Imi recomandati vreun medic la care pot apela? Va multumesc anticipat. Pot controla Hashimoto pe perioada sarcinii (in cazul in care raman)? Hashimoto se poate vindeca?Am facut ecografie sani si am noduli. Urmeaza si late investigatii la endocrinolog si ginecolog. Deocamdata nu iau niciun tratament. Sunt tare speriata si suparata. Multumesc anticipat pentru raspuns. Dana

    1. Buna ziua, multumesc pentru intrebari. Frica si supararea sunt emotii care schimba chimia organismului spre acid si agraveaza starea Dvstra. Frica provine din necunoastere. Va invit sa va inscrieti la Scoala Sanatate 5D a doamnei dr. Sorina Soescu, sa intelegeti ce vi se intampla, inainte de a trata. Tratamentele nu vindeca, ci trateaza simptome. vindecarea inseamna altceva. Cititi ce am scris la rubrica Contact despre vindecare, va rog. nu exista “boala” nevindecabila, ci pacient nevindecabil sau insuficient timp – cititi articolul meu Ce e mai important, timpul sau sanatatea?

      Puteti colabora si cu doamna dr. in calatoria pt redobandirea sanatatii.

      Cu Vitamina L,

      Cristela GEORGESCU

  18. Cu afectiunile tiroidiene nu este de joaca… Am aflat asta atunci cand mama mea s-a imbolnavit si nu prea stiam ce este de facut. Am auzit de la o vecina care a avut si ea probleme cu tiroida de domnul doctor Stanciulescu si asa am ajuns la dansul pentru a o ajuta pe mama mea. Trebuie sa recunosc ca ea era destul de speriata la gandul unei operatii, dar domnul doctor i-a explicat ca nu are de ce sa se teama mai ales pentru ca nodulii tiroidieni pe care ii avea erau benigni. Din fericire, acum e bine, sunt abia doua saptamani de la operatie,..Exista posibilitatea sa am si eu probleme cu tiroida, se mosteneste..?

    1. Draga Ramona,

      Nu doar cu afectiunile tiroidiene, ci cu intreg corpul nostru nu e de joaca. Fiecare celula e importanta in ecuatia sanatatii. Suntem 100% responsabili. Afectiunile tiroidiene, ca toate dezechilibrele organismului, nu sunt produse de soarta sau de Dumnezeu, ci de noi insine. De aceea este si complet eronat sa credem ca vor avea rezolvare din afara, atat timp cat au aparut din interior.

      Ref. intrebarea ta. Daca vei citi articolul si comentariile, vei gasi posibile raspunsuri, bazate pe metoda de diagnostic Dr. Robert Morse. Eu as indrazni sa spun ca mai toti oamenii moderni au slabiciuni evidente si disfunctionalitati ale tiroidei, tocmai pentru ca nici ei, nici scoala moderna de medicina nu intelege cauzele si modul de functionare si “imbolnavire” a organismului si se ambitioneaza sa ramana “medici de simptome” sau “taietori de organe”. Cand ti se aprinde un bec rosu pe bordul masinii, cum il faci sa se stinga? Il scoti? Sau te uiti ce problema semnalizeaza el si o rezolvi?

      Cu drag,

      cristela

  19. Imi permit si eu un comentariu din experienta personala. Ne-am mai intersectat pe blog la o discutie referitoare la suprarenale. Eu dupa ce 2ani m-am amăgit cu un diagnostic de spondiloza cervicala, cu simptomatologie mimând disfunctiile tuturor organelor, dr Robert Morse, dr. Soescu m-au scos din “bezna”. Eu am urmarit o luna intreaga temperatura corpului mergând de la normal spre hipo si invers, desi simptomatologia era de hiper si analizele de aur.

    Concluzia:suprarenalele EPUIZATE instaureaza haosul tiroidei, paratiroidelor, pancreasului,intregului sistem nervos, VIETII.

    Eu acum sunt in criza de vindecare, simptomele sunt dintre cele mai apasatoare…dar ma bucur de ele …ca la capătul lor e VIATA.

    Daily task list? sa zic asa: FRUCTE, legume, alim.integrale, automasaj de drenaj limfatic, yoga,bicicleala?,si incerc sa elimin pe cat posibil acidoza sociala si mentală din viata.mea.

    Multumesc ca exista oamenii ca R.Morse, S.Soescu, C.Georgescu!!!

    1. Scuze de eventualele greseli de ortografie(numele dnei dr.Soescu, dar am un mic “terorist” langa mine care vrea sa scrie si el?)

    2. Draga Alina, multumesc pentru impartasirea atat de motivanta! Te inteleg, te sustin si ma bucur sa impartim aceeasi raza de lumina si de iubire venita prin intermediul Dr. Morse si a Dr. Soescu.

      Cu Vitamina L,

      cristela

  20. De curand am fost diagnosticata cu tiroida autoimuna, in prima faza am fost socata, nici un medic nu a cerut sa fac si analiza pentru tiroida, desi ani la rand am batut la usa lor pentru a descoperii un remediu la vasculita urticariana cu care ma lupt, in special pe timpul verii.
    Acum cateva zile si sotul a fost depistat cu tiroida autoimuna..citesc si aud ca foarte multe persoane sunt diagnostigate cu aceasta boala, sa fie oare echivalet cu explozia colesterolui ? Voi incerca metoda scrisa de dumneavosta cu temperatura corpului.
    Multumesc!

    1. Draga mea Daniela, multumesc pentru comentariu.

      Nu neaparat. Avand in vedere cauzele si premisele care pot duce la aparitia dezechilibrelor acestei minunate si importante glande, numarut crescand de cazuri diagnosticate cu afectiuni ale tiroidei, devine … o normalitate.

      Asta nu inseamna insa ca nu putem echilibra. Daca intelegem ce se intampla (scopul acestui articol), stim ce avem de facut.

      Cu pretuire,

      cristela

  21. Buna Cristela,
    Am citit articolul cu sindromul de epuizare si eu am toate acele simptome descrise acolo dar cum fac sa îmi revin ptr ca faptul ca mi se spune acolo ca iti revii f greu sau niciodată nu e încurajator!
    Eu am trei copiii si am nevoie sa am grija de ei nu sa ma plimb ca un furibund prin casa, mi-ar fi de ajutor niște indicații concrete gen ce vitamine sa iau, ce pot sa fac sa îmi revin, ce sa mănân,ca stii si tu pofta de mâncare e cam inexistenta, anxietatea e prezenta, stresul cu copiii deasemenea si oboseala nu iti da nici energia necesară ptr schimbare oricât ai trage de tine!
    Tb sa existe niște pași de urmat!
    Multumesc anticipat ptr răspuns!

    1. Draga Manuela, multumesc pentru intrebare. CA sa te linistesti, aproape toti ne aflam in situatia asta, problema nu se pune cine sufera de epuizare, ci CAT de epuizate sunt suprarenalele si organismele noastre.

      E amuzant cum ne ia ani de zile sa ne imbolnavim si apoi vrem sa ne vindecam repede, ca mai avem si copii, familie, serviciu, nu avem timp sa asteptam dupa vindecare. Ei bine,draga mea, daca vrei vindecare, inarmeaza-te cu rabdare in primul rand. Fiecare corp se vindeca in ritmul lui, nu cum vrem noi sau cum am fost manipulati sa credem ca se poate: inghit ceva si gata.

      In al doilea rand, cunoastere. Pentru cinoastere, experimentare practica si pasiid e urmat pe care ii scoliciti, iti recomand asta: http://www.centrulnatura.ro/scoala-sanatate-5d/

      Cu pretuire,

      cristela

  22. Ce complicat e totul in viata asta!!!! Chiar si sanatatea!!! Oare asa sa fie? Corpul omenesc este o masina incredibila care n-a fost conceput pentru viata comoda pe care o avem acum.
    El poate sa-si asigure sanatatea aproape din orice. Are proprile lui legi pe care nici macar nu trebuie sa le intelegem! Are insa o singura cerinta: sa-si indeplineasca rolul pentru care a fost conceput adica rolul vietii noaste aici pe pamant. Mai simplu: FERICIREA. Asa ca daca sunteti bolnavi nu trebuie sa cautati sa deveniti sanatosi ( care te indeparteaza si mai mult de fericire), ci doar trebuie sa cautati sa deveniti fericiti. Apoi corpul va face tot ce trebuie sa va insanatositi.

  23. Cristela are suta la suta dreptate imi permit aceasta afirmatie pt ca eu sint un exemplu viu , am trecut prin toate aceste stari inca de acum 35 de ani .Simteam ca un nod in gat imi venea sa tusesc si eram sensibil ,dr. de la ORL, mi a operat amigdalele spunind ca asta i vina dar dupa o luna am fost in aceeasi stare .am M am pus pe citit -medicina interna de Dr Iulian Mncu cit o biblie de gr si mi am pus oarecum la punct o alimentatie mai echilibrata.Am citit cartea Hrana Vie de Ernest Gunter apoi l am citit pe Robert Morse -Sa traim sanatos fara toxine -inlocuiesc carnea cu fasole, mazare galbena ,linte si naut care au proteine cit carnea (si hrisca)folosesc la aproape fiecare fiecare mincare salata de cruditati 5–6 legume mininc fructe .Am o stare aproape f. buna, o zi pe sapt fac post, citesc cartile d nei JASMUHEEN cere nu mininca de de 12 ani. asa a dat oexplicatie de amanuntita despre tiroida dr. militar generalul Horvat acum citiva ani la tv Eu muncesc mult si nu obosasc ca si cind eram tinar.

  24. Draga Cristela,
    E foarte reconfortant si incurajator sa iti citesc scrierile pline de lumina, in special cand amintesti de domnul Morse. Chiar azi meditam la faptul ca e greu sa te ”detoxifici” emotional si sa te indepartezi de ideea de normal ( dupa cum este definita normalitatea in zilele noastre) si sa indraznesti sa fii altfel. Incepand cu posturile pe care le faci, felul in care te alimentezi, gandurile de care vrei sa te indepartezi, rautatea la care nu vrei sa participi si multe altele. Nu e intotdeauna una usor sa explici de ce bei sucuri in loc de oua, de ce nu mananci pizza, ciocolata, prajtura dar mananci atat de multe fructe, bei prea mult suc (ma refer la cel din legume fructe, altul nu exista pt. mine), de ce iti aduci pachetel de acasa, fara sa vezi sprancene ridicate. Ce sa mai spunem de potiuni si plante.
    Iti multumesc pentru increderea si curajul pe care mi-l dai sa fiu altfel.
    Cu speranta,
    Dadiana

    1. Draga mea Dadiana,

      Multumesc pentru comentariu. Cine ajunge sa isi transforme relatia cu corpul de la una tip dictatura, la una tip comunicare, acceseaza intelepciunea universala. Iar cine asculta vocea intuitiei si face ce simte ca ii aduce siguranta, linistea si bucuria, fara a provoca deranj si zgomot in jurul lui, indiferent ca toti ceilalti nu ii impartasesc alegerile, acela a intels ca totul se reduce la o simpla intrebare: vrei sa fii normal sau vrei sa fii fericit?

      Cu pretuire, mult succes iti doresc, fii buna si blanda cu tine in primul rand (cand iti zic tie, repet si pentru mine :)),

      cristela

  25. Buna, hipotiroidia tine de o glanda care este prea putin activa parca? Asta referitor la ultimul citat. In rest multumim pentru munca ta!

    1. Draga Ligia, multumesc pentru interventie. Nu am inteles intrebarea ta. Ce doresti sa afli?
      Cu drag,
      cristela

  26. Buna Cristela, si eu am fost diagnosticata cu tiroidita autoimuna pe baza de stres, cred, ptr ca alimentatia o am buna, sunt vegetariana mai mult raw vegana,lactatele foarte rar le consum numai cand ma duc la tara. De cand iau eutirox mi-a scazut ATPO si TSH. Nu asi vrea sa-l iau toata viata dar ce pot sa fac concret, consum nuci brazil am auzit ca sunt bune ptr tiroida.
    Multumesc.

    1. Draga mea Estera, multumesc pentru intrebare. Daca vei citi cu rabdare si prezenta, in profunzime, ceea ce am scris in acest articol, vei gasi cel putin o usa deschisa spre Cale, draga mea. Multumesc pentru bunatatea si bunavointa manifestate fata de corpul tau.

      Cu drag,
      cristela

  27. Buna ziua
    Am 37 ani si in urma unei ecografii a fost depistat un chist tiroidoan pe lobul stang de 2 cm. Am facut punctie iar rezultatul este urmatorul:
    aspecte citologice cu prezența de izolate mici grupuri coezive de celule epiteliale cu minime atipii si anizocromii cu nuclei relativ monomorfi cu contur nuclear regulat; coloid in cantitate moderată/crescuta fond cu frecvente hematii, rare cristale de colesterol, trame de fibrina cu numeroase elemente de infiltrat inflamator cronic si numeroase macrofage grupate sau dispersate.
    Concluzii: aspecte citologice – nondiagnostic ( celularitate extrem de redusa)
    Sistem bethesda – bethesda 1
    Sistem BTA/TCP- Thy1
    Va rog sa zi-mi spuneti ce înseamnă aceste a.
    Va multumesc!

    1. Buna ziua, va rog sa solicitati acest lucru medicului care v-a recomandat ecografia si punctia. Este datoria medicului sa vorbeasca pe intelesul pacientului. Si este dreptul Dvstra de pacient sa solicitati acest lucru. Multumesc frumos,

      Cristela GEORGESCU

  28. Buna seara Cristela, in cartea lui, dr. Robert Morse face referire la anumite formule naturiste pentru sustinerea organismului in perioada detoxifierii. Cautand pe internet, am descoperit un site https://www.drmorsesherbalhealthclub.com unde inteleg ca se comercializeaza formulele respective. Nu mi-am dat seama daca este site-ul oficial al dr. Morse. Stii daca acesta este site-ul dr si daca aceste formule sunt eficiente? Le putem inlocui cu altele achizitionate in Romania? Multumesc, Simona

    1. Draga Simona, multumesc. Da, sunt formulele botanice pe care le folosesc si eu aat personal, cat si in lucrul cu persoane pe care le spriji pentru detoxificare regenerativa celulara.

      Acesta e siteul Dr. Morse. Dar vei plati taxe vamale si TVA mare la pretul afisat (aprox 55% taxe). Eu am o sursa prin care le cumpar direct al pretul Dr. Morse, imi poti scrie privat.

      Poti incerca sa iti produci singura formulele, citesti compozitia si cauti plantele, Unele nu se gasesc in Europa, aletele sunt sezoniere. Preparatele botanice ale Dr. Morse sunt cu adevarat cele mai bune = eficiente, le simti efectul aproape pe loc, au o incarcatura energetica si nutritiva cu adevarat spectaculoasa. Putem povesti mai multe particular.

      Gand bun,

      Cristela GEORGESCU

Opiniile sunt dezactivate