Cum ferim copiii de dulciuri si de junk food cand intra in comunitate? (2)

3 noiembrie 2011
Intrebare de la Catalina
Draga mea Cristela, asteptam articolul potrivit sa te intreb ceva ca ma framanta tare! In primul rand nu sunt vegetariana si n-am nici o sansa sa fim o familie unita in alimentatie (evident rebelul e consortul), cu toate ca am avut reusite in reeducarea lui alimentara: l-am facut sa nu mai manance mezeluri dimineata ci musli cu lapte. Sincer nici eu nu ma vad o vegetariana, dar imi place sa cred ca invat sa imi cultiv gusturile pt sanatos si sper ca si baietelul meu o va face. Ce ma framanta? Si vreau sa stiu de la tine sau din experienta ta pt ca voi traiti toata familia in armonia vegana! Ce se intampla mai tarziu cand copilul va incepe viata lui sociala impreuna cu alti copii care mananca altceva, si consuma dulciuri, snaksuri, mezeluri, carne, sucuri, etc etc? Ce se intampla la gradi cand meniul e acelasi pt toti si nu poti sa il personalizezi? Ce se intampla cand copilul merge la party unde toti copii beau cine stie ce suc carbogazos sau nu si mananca cine stie ce preparate? Si daca va vedea pe cineva in parc ca mananca ceva si cere? Daca vede in magazin ceva si cere? Daca el nu va intelege ca tu ii vrei binele si va considera ca doar il privezi de niste curiozitati si poate placeri?

Mie personal mi-e frica de aceste aspecte pt copilul meu in primul rand, si nu am raspunsuri! Multi m-au atentionat ca daca interzic, oricat de frumos i-as explica ca nu ii face bine, ca nu e bun, etc etc, el vede pe altii mancand respectivul lucru si pofteste. Nasii nostri imi povesteau ca au niste prieteni care isi cresc in acelasi principiu copii (adica, fara zahar, fara sucuri fara toate nebuniile astea nocive) si cand au fost cu totii in concediu, copii lor au fost cei care au consumat cele mai mari cantitati de suc si fara sa vada parintii lor (asta le povesteau copii nasilor despre copii prietenilor lor). Si stiu ca exista acest risc.

Cum putem evita sa se intample ceva asemanator? Tu ce te gandesti sa faci, cum sa procedezi? Astept cheia de la tine sa descui (sper) lacatul ce-mi tine sufletul strans la gandurile astea! Multa sanatate si spor la lucrurile frumoase care le faci cu pasiune!

Raspuns:

Draga mea, exista deja un raspuns pe tema asta.

NU PUTEM EVITA sa se intample exact contrariul a ceea ce ii invatam acum. Pentru ca liberul arbitru a fost lasat de la Creatiune si va functiona. Putem insa preveni si asta e singura datorie pe care ne straduim si rugam sa o implinim desarvarsit.

La gradinita, ideea mea este sa cer meniul si sa ii gatesc asemanator, dar cu ingrediente si tehnici sanatoase.

La zile onomastice am fost si l-am lasat sa puna mana pe cartofi prajiti si crochete pane de pui si bulete de cascaval – a dus la gura si a aruncat. Nu e familiarizat cu gustul. Nu am de gand sa ii bag in cap ca nu e bine ce fac ceilalti si sa ii denigrez eu sau el mai tarziu pe cei ce mananca diferit. E impotriva cuvantului lui Dumnezeu o astfel de abordare. Tactica noastra e sa ii prezint constant avantajele hranei pe care el o primeste si sa ne aiba ca exemplu viu, personal, modele de urmat si in acest domeniu, al alimentatiei.

Cu multa dragoste,





Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
Care este opinia ta?