De ce sa nu grabim diversificarea?

18 noiembrie 2012

i breastfeed

Multa lume crede ca doar anumite alimente pot provoca alergii, mai ales la copiii care incep diversificarea. Adica alimentele cu asa zis “potential alergen”. Organismul poate reactiona la orice aliment si la orice varsta, indiferent ca in trecut nu au fost probleme la alimentul respectiv. De aceea va recomand pe blog, pentru orice aliment nou, regula alimentului nou introdus.

Alergiile alimentare au insa o rata mai mare la copiii nealaptati sau a caror diversificare a fost grabita. Sa va explic simplu de ce, ca sa ajutati cat mai multe persoane sa NU grabeasca diversificarea. Ma iau cu mainile de cap cand mamele au lapte suficient, dar pediatrii (care NU au studiat nutritie sau au studiat insuficient) le recomanda sa inceapa de la 4 luni diversificarea.

Sistemul digestiv al bebelusului este imatur la nastere si nu poate digera complet sau descompune mancarea – bebelusul poate digera mult mai bine laptele matern. Nici sistemul imun nu e maturizat si, la intalnirea cu particule moleculare alimentare sau cu mancare “normala”, incomplet sau deloc digerate, reactioneaza. Le trateaza ca pe un corp strain si produce anticorpi (de obicei imunoglobuline E), cele pe are le masurati ca sa determinati anumite alergii. Si de aici un intreg cortegiu de neplaceri, despre care vom vorbi pe larg ori pe blog la un moment dat, ori la o conferinta anul viitor.

Atentie insa, nu intotdeauna alergiile alimentare se manifesta pe piele si nici nu pot fi determinate cu ajutorul analizelor de sange. Vreau să scriu de două ori propozitia asta: o data ca om care a studiat aspectele astea, a doua oara ca mamă care a trecut si trece prin ele, deci am contact cu realitatea, cu practica, nu doar cu teoria. Unele alergii dureaza toata viata, altele sunt variabile (apar, dispar, revin). In sistemul digestiv (acolo de unse isi au obarsia si cele mai multe raceli) isi au originea si multe alergii si tot acolo se manifesta (colici, crampe, gaze, diaree, etc).

Nu grabiti diversificarea, auto-educati-va si amintiti-va ca o relatie normala cu pediatrul este una de colaborare, nu de dictatură sau șantaj emoțional!

În noua mea carte, Diversificarea, pur și simplu – cu prefață de Dr. Sorina SOESCU, am scris o Notă pentru cadre medicale și un capitol despre relația cu medicul copilului.





Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
  1. Buna Cris. Pentru copii hraniti fsra lapte matern|(soia, migdale cocos) cand se incepe diversificarea?Tot la 6 luni?
    multumesc

    1. Draga Ramona,

      Multumesc pentru intrebare.

      Am raspuns deja aici: https://old.cristelageorgescu.ro/nota/cu-ce-putem-inlocui-laptele-praf-la-2-luni/.

      Reiau esentialul.

      Daca sunt doar pe lapte vegetal facut in casa, poti introduce deja suc de fructe si de la 5 luni piureuri de fructe, eu le numesc “iaurturi” sau, cine iubeste englezismele, “smoothie”. Dr. Robert Morse spune chiar ca bebelusii pot primi suc de fructe inca de la doua luni, insa e important sa facem un efort si sa ne asiguram ca acele fructe sunt coapte si bio (macar pana la 1 an).

      Atentie insa ca ideea de a crea si a impune bebelusilor si mamelor un “plan” de diversificare universal valabil, este la fel de sortita esecului ca si cea dea impune tuturor o dieta optima. Ca mame, ne revine si responsabilitatea de a fi “radar”: adica sa urmarim si sa intuim nevoile si sensibilitatile copiilor nostri la orice fel de hrana, nu doar la cea materiala. Ca si noi, si puii nostri sunt unici si au nevoi unice, care se modifica permanent. Orice introduci nou de mancare, fa-o dupa Regula Alimentului Nou Introdus ( e descrisa pe blog), adica un singur aliment nou odata, gradual, cu observarea reactiilor pret de caeva ore. Citeste atent articolele despre Diversificare si de la Educatie Alimentara, ai acolo deja raspunsuri care sa te sprijine.

      Cu drag

    2. Buna Cristela,

      Si mie mi s-a spus sa introduc suc de porto câteva picături pt bebe ul meu, la 2 luni de zile, pentru ca nu reușește încă sa facă scaun. Foarte rar face singur, in rest este nevoie sa il stimulăm 🙁 totul a fost bine pana la 5 saptamâni, apoi nu stiu ce s-a întâmplat. Suntem asa de o luna si zău ca ma doare sufletul cand il vad cum se chinuie sa țină scăunelul. Nu este constipat, deoarece scaunul este pastos moale de fiecare data cand il stimulăm sa facă. Dar bebe e plin de aer! Am incercat afirmații, rugăciune, apoi picături cu probiotic. Deocamdată la fel. Am inceput sa fiu atenta la ce mănânc, oricum carne nu prea mâncam nici înainte. Binecuvântez mâncarea înainte de a o manca si stiu ca imi face un laptic delicios. Cert e ca si eu am gaze si nu stiu de la ce…. pana acum n am avut probleme de genul asta. Tare bine mi-ar prinde un sfat, o rugăciune sau mantra care ar fi utila aici. Multumesc mult. Cu drag,

  2. Buna Cristela,
    Incep prin a te felicita si a-ti multumi pentru munca de cercetare pe care o efectuezi si informatiile extrem de pretioase pe care ni le oferi. Mamica a unui baietel de 6 luni, alaptat exclusiv pana la aceasta varsta, am inceput de curand diversificarea. Primul aliment introdus a fost marul, inițial sub forma de suc apoi dat prin razatoare. Singura ‘reactie adversa’ pe care am remarcat-o a fost o nuanta de verde a scaunului. Sa fie vb de o problema de digestie, consideri ca ar fi indicat sa renuntam la mar si sa inlocuim cu legume fierte poate?
    Mulțumiri, o zi minunata

    1. Draga Diana, multumesc pentru cuvintele tale si pentru intrebare. Dr. Robert Mendelsohn (pediatru) si Dr. Spock spun amandoi ca singura culoare a scaunului care trebuie sa ne dea de gandit e cea NEAGRA (hemoragie).

      Relaxeaza-te si continua asa cum simti si mai ales asa cum va aduce bucurie. Te astept la conferinta mea despre diversificare, la toamna.

      Cu drag,

      cristela

  3. Multumesc, Cristela, pentru raspuns si promptitudine.
    Ar fi interesant, daca ai dori si mai ales dispune de timp, sa abordezi intr-un articol parerea ta despre concediile impreuna cu cei mici (de la ce varsta, distante, alimentatie…)

    Cu mare drag,

  4. Buna ziua, abia v-am descoperit, aproximativ de 3 zile si nu ma mai satur sa va citesc articolele care sunt atât de benefice pentru noi toti. Am o fetița de 11 luni si care încă de la naștere am alăptat-o mixt( sân + formula lapte), pentri ca nu era sătulă, diversificarea am început-o la 6 luni, bebiță este foarte incantata de papa, in special de fructe( para, pruna, mar, banana) cat si de legume pasate. Meniul intr-o zi arată cam așa: ora 9,10 Fructe( suc sau piure), 12, 13 lapte formula in jur de 150 ml, pe la 16 supa, ciorbița , la 18 încă o porție de lapte praf, după baita de seara încă o portie de lapte iar pe la 3,4 dimineata când nu e suficient lăpticul de la sân ii mai fac lapte praf sa poată adormi. Nu știu cat de in regula este meniul acesta, specific ca bebe este f bine din punct de vedere al sănătății si cu o greutate optima vârstei. As dori din toată inima sa renunț la laptele praf , cum as putea reuși acest lucru deoarece ea nu bea cu biberonul decât lapte si doar dacă este cald? Si ce sa mai schimb din meniu? Astept cu nerăbdare sfaturile dumneavoastră. Felicitări pentru toată activitatea pe care o realizati! Gânduri bune si liniște sufleteasca va doresc!

    1. Multumesc, draga Adriana, pentru mesaj si pentru cuvintele frumoase. Nu sunt de acord cu laptele praf – poti citi pe blog, la categoria DIVERSIFICARE sau EDUCATIE ALIMENTARA, de ce. Si in acest articol in care am pus si un video de la conferinta mea: https://old.cristelageorgescu.ro/stii-cat-zahar-reglementat-mananca-un-copil-eu-da/11/2015/.

      M-as bucura sa te pot indruma specific, insa multumesc pentru intelegerea ca timpul nu imi permite sa mai fac acest lucru voluntar. Poti fie sa te inscri la o sesiune privata cu mine, fie sa astepti cartea mea despre Diversificare la inceputul anului viitor, fie sa citesti toaate articolele de la Diversificare si Educatie Alimentara, de pe site, inclusiv comentariile – vei gasi raspunsuri. Inclusiv articolul: Cu ce sa inlocuim laptele praf? La retete ai multe variante de lapte vegetal. Copilasul tau nu iubeste laptele praf, ci ZAHARUL si GRASIMILE din el. Ma bucur ca vrei sa il inlocuiesti, pentru ca, daca vei urmari videoul meu, vei intelege ce se intampla de fapt.

      Cu iubire,

      cristela

  5. Mulțumesc frumos pentru răspuns si voi pune in aplicare sfaturile dumneavoastră pentru înlocuirea laptelui praf. O seara frumoasa si mult succes in tot ceea ce faceți!

  6. Buna ziua. Am aflat de curand ca o sa fiu mama, insa nu voi putea alapta din cauza unor probleme medicale. Nu vreau sa ii dau copilului lapte praf, de vaca, etc. Cu ce pot inlocui? Multumesc mult!

  7. Buna Cristela,
    Urmaresc cu interes blogul tau si am ajuns la subiectul lapte praf. Am un copil de 1 an si 4 luni si as vrea sa elimin laptele praf din alimentatie (din motive medicale nu am mai putut alapta:(. Cred ca este si momentul si in acelasi timp, cred ca este si mai mult un obicei “bebelusesc” acest biberon cu lapte dimineata si seara, drept pentru care as vrea sa incep incet incet procesul de eliminare. Am citit ca sunt recomandate sucurile de fructe, insa, copilul are obiceiul sa manance un biberon seara inainte de culcare iar un suc de fructe inainte de culcare, nu cred ca este potrivit. Intrebarea mea este daca as putea sa fac in casa lapte vegetal (de migdale sau caju) si sa le inbunatatesc cu diverse seminte? Sotului meu ii este “teama” ca nu o sa mai beneficieze de “vitaminele” inscrise pe cutia de lapte praf si ca imi va fi greu sa fac de fiecare data lapte vegetal. Insa eu consider ca daca am grija la alimentatia zilnica si ii ofer un lapte vegetal seara cu seminte de chia, de susan, de dovleac..etc..iar dimineata as putea merge pe suc de fructe..as asigura ceea ca are nevoie. As vrea sa scap si de biberon si de ceea ce contine laptele praf si in acelasi timp sa fie si copilul in regula cu schimbarea. Iti cer un sfat in idea unei incurajari mai degraba ca ceea ce as vrea sa fac ar fi in regula din punct de vedere nutritional. Voi cauta si aici pe blog si mai departe in sursele recomandate de tine, despre cum se dau sucurile la copii. Multumesc frumos.

    1. Draga Alina,

      Multumesc pentru intrebare si felicitari pentru intentie. Exact pentru acest gen de intreabari si temeri am scris asta: https://old.cristelageorgescu.ro/carte/diversificarea-pur-si-simplu/. Ai acolo tot ce trebuie ca sa fii linistita si tu, si sotul tau.

      Ai intuit corect, nu dam seara suc de fructe.

      Laptele vegetal nu trebuie ”imbunatatit” dupa mintea umana complicata si tulburata de frici. Ca si cand ar fi ”sarac” dintr-o eroare a naturii si noi, prin talentul nostru deosebit de a face combinatii bombastice, il ”imbunatatim”. Daca vrei sa ii paradesti de tot rinichii si ficatul copilului, mai baga in laptele vegetal si seminte!

      Citeste, draga mea, citeste, ca am explicat toate astea si neaparat studiaza cadtea despre diversificare si alimentatie. Si va astept pe amandoi la conferinta din 2 iunie – daca doriti.

      Despre amestecuri cu de toate am vorbit aici:https://old.cristelageorgescu.ro/alimentatia-si-muschiul-constientei-video/06/2016/
      Si am scris aici:https://old.cristelageorgescu.ro/nota/cum-sa-alcatuiesc-un-meniu-simplu/
      Despre iluzia vitaminelor artificiale de pe cutia de lapte praf: https://old.cristelageorgescu.ro/apa-vie-vitaminizata-infuzata-cu-citrice-si-ierbur/07/2015/

      Cu iubire,

      cristela

  8. Buna Cristela,

    Urmaresc cu interes blogul tau si iti multumesc pentru informatiile pe care ni le furnizez. Incerc cu pasi timizi sa adopt un regim alimentar cat mai sanatos atat pentru mine cat si pentru familia mea. As vrea sa elimin (din motive medicale)din alimentatia copiilor glutenul si cazeina. Daca in ce priveste glutenul am tot gasit variante in ce priveste cei 500ml de lapte de vaca pe zi pe care inca ii mananca copii mei (3 ani respectiv 1 si 8 luni) nu stiu ce variante sa adopt. Ma poti sfatui cu o reteta de lapte vegetal delicioasa pe care le-o pot da copiilor dimineata si seara?

    Multumesc din suflet pentru raspuns.

    1. Draga Cati, multumesc pentru incredere si felicitari pentru hotarare. Ajuta-ma sa inteleg de ce spui ca ”nu stii” ce varianta sa adopti? In ce sens nu stii? Multumesc

  9. Buna Cristela. Sunt super articolele tale… ma inspir din meniu pentru bebelusul meu special si deosebit. Ce nu inteleg … poate din cauza ca doar noaptea apuc sa citesc… poate fii inlocuit laptele in diversificare in totalitate cu lapte de migdale?? Cat lapte trebuie sa consume un bebe de 10 luni? Ce as mai dormi sa ma ajuti cu sfat cum reusesti sa treci cu bine de eruptiile dentare … Multumesc! Santate familiei si celor 2P!

  10. Buna Ctistela!

    Iti multumesc din suflet pentru toate informatiile foarte folositoare, profesionalismul si iubirea ta pentru oameni!
    Bebelusul nostru de 11 luni are reflux gastric acid si s-ar putea si alergie la proteina din laptele de vaca. Pana acum i-am dat lapte praf Topfer de la 6 luni cand n-am mai avut eu lapte dar as vrea sa ii dau lapte vegetal, de migdale sau de cocos. Care consideri ca este mai bun pentru varsta lui?
    Informandu-ma am dat peste acest lapte praf de migdale imbogatit cu omega 3: https://alimentespeciale.ro/lapte-praf-de-migdale-omega-3-400g/110277.htm

    Consideri ca este mai bun acesta sau este mai bine sa il prepar eu simplu?
    Multumesc frumos! Doamne ajuta!

    1. Multumesc frumos, Andreea pentru intrebare si pentru cuvintele generoase.

      Un bebelus cu asemenea dezechilibre la nivelul sistemului digestiv trebuie ferit de ORICE ALIMENT FORMATOR DE ACIDITATE (citeste si in cartea mea mea despre alimentatia copiilor aceste detalii) si sa ii sustii recuperarea si cu plante (medicinale) care sunt regeneratoare si hranitoare. Aceste lucruri nu le putem discuta decat privat, daca vei dori. Desigur ca alimentee din comert sunt uternic formatoare de aciditate, orice aliment procesat industrial.

      Fa-i tu lapte de migdale si lapte de cocos sau ii poti da apa din nuca tanara de cocos – aliment ideal. Am scris in cartea mea mai multe despre laptele vegetal. Ca pediatrul sa te sustina intr-un astfel de demers e putin probabil, pentru ca NU a studiat nutritie, cu atat mai putin nutritie pe baza de plante si nici regenerare celulara. SI pentru ca marile firme de hrana pentru bebelusi i-au spalat deja la creieri si ii motiveaza financiar entru a recomanda doar produsele lor.

      Gand frumos,

      Cristela GEORGESCU

Care este opinia ta?