Legende: “Sucurile de fructe trebuie evitate”

Articolul de fata:
1. Se adreseaza mamelor care se tem ca sucurile se digera greu si ca fructoza oboseste ficatul, avand efect similar cu al zaharului alb (sucroza sau zaharoza).
2. Se refera doar la sucurile proaspat stoarse acasa, baute cu inghitituri mici, nu gâlgâite, consumate pe post de gustare, masa de sine statatoare sau cură, nu impreuna sau dupa vreo friptura la cuptor, vreo mamaliga cu branza, vreo tocanita de cartofi, pateu de linte, hamburger vegan sau prajitura de orice fel.
3. Se bazeaza pe ceea ce am invatat de la mentorii mei, medici cu experienta clinica de zeci de ani si pe ceea ce am invatat din experimentarile personale.

Intrebarile pe care le-am primit in ultima sapatamana au avut aceesi tema si le-am incadrat in categoria “Legende”. Legendele toamnei.
“E mai bine sa NU dam copiilor sucuri de fructe, ca se digera greu?”
“Ar trebui sa evitam sucurile de fructe, ca au prea multa fructoza si distrug ficatul?”
“Sunt legumele de preferat fructelor?”
“Ar trebui s aevitam fructele si sucurile de fructe in diversificare, deoarece creeaza preferinta pentru gustul dulce?”

Abunda internetul de pareri pro si contra in toate domeniile. Nu e nevoie sa crezi pe nimeni daca stii sa iti asculti corpul. Asta-i avantajul in nutritie: ca poti face permanent experimente personale, atat timp cat esti in comunicare cu corpul si stii sa-i percepi si sa-i asculti semnalele. Nu exista retete perfecte aici, ci perfectibile. Experientele fiecaruia dintre noi sunt work in progress (proiecte inca in lucru). Noi suntem work in progress. Experimentati, observati si trageti propriile concluzii. Citeste si Cat de corecte sunt raspunsurile Cristelei despre alimentatie?

Cristela GEORGESCU

Mama, uite! si tu faci dezordine cand te joci!

EXPERIENTA DIN FAMILIA MEA

Eu am facut cure (post) cu sucuri proaspat stoarse sub indrumarea Dr. Doru Laza pe vremea cand coordona activitatea clinicii Eden din Breaza si astfel mi-am vindecat ficatul, in nici un caz nu l-am obosit. Am mancat zile in sir de fructe si apoi am introdus o zi de legume si am avut ocazia astfel sa observ diferentele despre care marii naturopati vorbesc. Le-am cunoscut practic, nu doar in teorie. Am simtit si am observat la baietii mei (la toti trei!) difrentele intre un suc proaspat stors sau un fruct cules copt si orice fel de alta mancare in fiecare din urmatoarele situatii: cand sunt sanatosi, cand sunt “bolnavi”, cand sunt in convalescenta, cand sunt suprasolicitati.

CAND SI CUM FOLOSIM SUCUL DE FRUCTE

Sucurile de fructe nu sunt aliment integral, asadar nu se pune problema sa constituie baza dietei, decat in cazuri speciale si atunci mai ales in scop curativ. Marii maestri naturopati, desfiinteaza mitul pericolului zaharului din fructe si explica in lucrarile lor de ce sa nu ne temem de consumul generos de fructe, de ce fructele sunt superioare legumelor (nu ca legumele ar fi rele!) si cum a functionat terapia cu sucuri de fructe pentru cazuri de: cancer, diabet, pancreatita, hepatita, afectiuni ale intestinelor si ale traiectului digestiv in general si nu numai.

SUCURILE DE FRUCTE IN ALIMENTATIA BEBELUSILOR

Sucurile si smoothie-urile sunt hrana de bebelus, hrana predigerata, hrana care nu solicita tractul digestiv (intestine, pancreas, ficat, stomac etc), din contra. Am intalnit persoane care evita sucurile de fructe din cauza fructozei sau ii calauzesc pe altii in aceasta directie, dar nu au nimic impotriva formulelor de lapte praf, bombe chimice plina – printre altele – de zaharuri care distrug pacreasul si de grasimi care paradesc rinichii. Niciun lapte matern nu are concentratia de nutrienti si de substante chimice degradante pe care indraznesc producatorii sa o numeasca “formula aproape identic cu laptele matern”.

Desigur că cea mai bună hrană pentru un bebeluş este laptele matern (galactoza este monozaharidul preferat de intestinele copiilor). Dar cand soseşte momentul diversificării alimentaţiei, a priva un bebelus de sucuri de fructe proaspăt stoarse pe motiv că au prea multa fructoză, se digera greu si obosesc ficatul e o eroare generata de lipsa sau de neintelegerea unor notiuni elementare de fiziologie si biochimie.

Spre deosebire de glucoză (din legume), fructoza se digeră foarte ușor, nu are nevoie de multe enzime digestive si se absoarbe foarte rapid, fără consum de energie. Absorbția glucozei necesită insulină, absorbția fructozei este directă, prin difuziune, fără solicitarea pancreasului.

Sucroza (zaharul alb) este un zahar complex, mai exact un dizaharid (glucoza+fructoza). Fructoza este un zahar simplu, un monozaharid. Impreuna cu celelalte doua zaharuri simple, glucoza (din legume) și galactoza (din laptele de mama), constituie principalele surse de energie ale celulelor fie că vorbim de copii, fie de adulți. Fructoza din fructe (nu izolatul chimic sub forma de pulbere alba, care se comercializeaza in magazine si farmacii si de care e imbacsita hrana copiilor, sub pretextul ca e indulcitor “natural”) este cea mai elevata forma de energie si o hrana de calitate superioara pentru creier, sistemul nervos, ficat. Absența de lungă durată a fructozei in forma ei naturala (suc de fructe, smoothie, fructe) duce la suferinta profunda a acestor celule, care se degradeaza.

Fructele sunt superioare legumelor (repet: legumele nu sunt rele, servesc doar unui scop diferit, nu despre asta scriu acum). Consumati fructe, includeti intelept sucuri proaspat stoarse in dieta copiilor si a voastra, clatiti gura dupa fructe, invatati sa le apreciati si bucurati-va de energia lor expansiva!

Fugiti de zaharul ascuns destept sub forma de “zaharuri naturale” in alimentele procesate industrial. Copiii ne daruiesc incredere neconditionata atunci cand ii hranim. Păi şi-atunci … cum se numeşte dacă-i vindem industriei alimentare? (ba înca din primele clipe si luni de viata – vezi lapte praf “formula”, vezi mancare de bebelusi la borcanel, vezi, vezi, vezi …)

Cate zaharuri distrugatoare de pancreas si glande suprarenale (“glandele stresului”) contin alimentele pe care le daruim copiilor nostri in primii ani de viata? Vreti sa aflati cat zahar permit conducatorii tarii noastre, prin ordin sa manace un copil? Am facut niste calcule cu rezultate stupefiante si le-am prezentat la conferinta din 29 noiembrie 2016. Asezati-va inainte sa aflati si puneti-va centura de siguranta, ca sa nu patiti ce am patit eu cand am tras linie la calcule: am cazut de pe scaun. Cititi AICI sau urmariti inregistrarea din timpul conferintei:

 

 





Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
  1. Multumesc pentru raspuns:)!
    nu stiu ce presupune acidoza limfatica, dar nu cred are:)!
    Deci putem bea linistiti suculetul dimineata, inainte de masa!
    Un an nou cu bine;)

  2. Buna Cristela!
    Te rog mult sa imi comunici,cand ai posibilitatea, numele pediatrului din Constanta la care faci referire in postarile tale.
    Am incredere in sugestiile tale si chiar sunt in cautarea unui pediatru bun.

    1. Desigur, cu mare bucurie. Nu este pediatru, dar se ocupa de copii. Este vorba de doamna dr. Sorina Soescu, pe care o gasesti la http://www.centrulnatura.ro

      Rog insa expres sa nu o abordati pe mail cu cereri de tratamente sau sfaturi, are nevoie sa va vada, sa va simta, sa va asculte povestea pe indelete. E posibil sa gasesti locuri greu, este foarte, foooooooarte solicitata, dar nu te da batuta. Va merita orice asteptare!

      Cu drag

    2. in cluj nu cunoasteti pe nimeni care sa fie dedicat(a) copiilor? sa le asculte si pe mamici sa nu le repezeasca sau sa trateze cu superficialitate. am tot intalnit si am avut de suferit, pt ca am ajuns in spital degeaba din cauza unui doctor ” priceput”
      Nu am gasit postul cand veniti in cluj..:)

    3. Ema, sunt convinsa ca exista medici asa cum sunt cei pe care ti-i doresti. Luni voi anunta despre conferinta, va fi pe 18 aprilie, o sambata, toata ziua.

      Cu drag

  3. Buna Cristela, din nou ..
    sincer revin pentru ca am ajus la momentul in care trebui sa ii diversific alimentatia baietelului pentru care ceream sfaturi chiar din perioada de graviditate; are 5 luni si deja am inceput sa ii dau sucuri de legume (morcov si sfecla, care a fost cam tare pentru el desi nu i-am dat decat vreo 3 lingurite) iar acum vreau sa incerc suc de mar.
    1. nu stiu ce fructe sa ii mai dau deocamdata dupa mar
    2. sa mai incerc cu sfecla? si daca da sub ce forma si combinatie (am citit ca sfecla e acida si ridica tensiunea , de aceea probabil dupa suc a avut “red cheeks”)
    3.ii pot da orez fara gluten inainte de 6 luni ? deoarece…de cateva zile bune e nesatul tot timpul desi bea lapte foooarte mult , in jur de 180-200 gr odata la 2-3 ore, cu mici exceptii ( ma indoiesc ca ar fi un puseu de crestere). se uita lung la noi cand mancam, plange dupa sucurile pe care le-am incercat pana acum, tot timpul “roade” cate ceva(asta si probabil datorita dentitiei) si am vazut ca e super interesat de ceea ce ii dau eu sa linga de pe deget ocazional ( avocado, bostanel, cartof – nu iti imagina ca i-am dat sa manance ci doar sa linga sa ii pot vedea reactia la ceva solid)
    si ca bonus : am avut o discutie intr-un grup de mamici americane care sunt adepte ale stilului tau de viata si m-a surprins ca mi-au “sarit” in cap cand am zis ca ii dau copilului sucuri din legume si fructe ( cred ca e exact problema pe care am citit o in articol si anume ca sunt adpete ale scolii care spune ca sucurile forteaza intestinul, ficatul, pancreasul, etc) sa inteleg ca ele de fapt sunt nestiutoare? (ca eu ma gandeam ca ii fac un rau copilului)

    1. Draga Mona,

      Multumesc pentru intrebari. Te rog s ama ierti, asa cum am explicat de mai multe ori, nu pot raspunde intrebarilor care sunt deja lamurite pe blog. Te rog, citeste articolele din categoria Diversificare si Alaptare, inclusiv comentariile. Apoi capitolele de Educatie Alimentara – de la pagina Cuprins. Apoi capitolul Intreabri si raspunsuri frecvente, tot d ela pagina Cuprins.

      Cu mult drag,

      cristela

    2. E in regula, multumesc ca macar am primit indrumari unde sa caut…ca e de citit pe blogul tau , nu gluma…
      numai bine

  4. Buna ziua,
    De curand am auzit doar cuvinte de lauda despre d-voastra si in aceasta dimineata am inceput sa citesc o parte din mesajele postate. Spun o parte deoarece impart timpul cu un bebelus nazdravan, de 6 luni.
    Deoarece am nascut prin cezariana si laptele a intarziat sa apara, iar in acest moment este intr-o cantitate mica, acesta a mancat atat lapte matern cat si formula. A venit perioada in care usor, usor am inceput diversificarea (5 luni), iar pediatrul a recomandat si cerealele.
    Sunt pur si simplu ingrozita de ce contin aceste cutii frumos colorate si ….de aproz 1 saptamana citesc in magazine etichetele si refuz sa “arunca” in cos o cutie, fie ea cu gluten ori fara.
    Consider ” strigator la cer” continutul de genul: pulbere demineralizata din zer, maltodextrina,SULFAT DE ZINC, SULFAT DE CUPRU,zahar.

    dupa aceasta scurta poveste spun: AJUTOR!!!!!, vrea sa-i ofer copilului o alimentatie ” putin” mai sanatoasa, iar etichetele sa contina produse prietenoase cu natura.

    Multumesc si doresc tuturor un w-end insorit

    1. Multumesc, draga Nicoleta pentru mesaj si aprecierile tale.

      Si eu am nascut la fel ambii copii. La primul am crezut, ca si tine ca e nevoie de completare si am facut aceeasi eroare, la ale carei consecinte lucrez si indrept si azi – gradul de intoxicare al unui copilas cu lapte praf este urias si se curata in ani de zile. La al doilea am scapat de frica indusa de miturile despre alaptare si am combatut ignoranta si parerile folclorice cu informare. L-am nascut prin cezariana si il alaptez si azi (face in aprilie 4 ani!).

      Te felicit ca ai inceput sa citesi etichete, la conferintele mele am un exercitiu cu si despre lapte praf. Si in curand vom lansa, prin Asociatia Lion MEntor, in cadrul campaniei “Indraznesc pentru copilul meu!”, o noua versiune a documentarlui in care prezint si eu si care se numeste “Indraznesc sa alaptez!”: http://www.lionmentor.ro/eveniment

      Cu drag

      PS: poti avea lapte suficient chiar si acum, la 6 luni, daca vrei. Se poate, totul e in functie de cerere si oferta.

  5. Buna
    am si eu o intrebare.
    fetita mea, nascuta natural la 3150gr… a luat de la nastere pe luna numai 600gr..si in luna 4 si 5 (acum avem 5l1s) 400gr…
    doctorita ma innebuneste cu lapte praf/ diversificare…
    eu vreau sa stau paan la 6l, si oricum stau Cu diversificarea, lapte ptaf nici sa nu aud…. credeti ca a a pus putin?!.. ea e foarte activa…
    cand incep diversificarea sa incep cu ceva sucuri?!..sau cu legume fierte facute pireu e ok. .. si fructe la fel pireu
    multumesc frumos

    1. Draga Ramona,
      Multumesc pentru intrebare. Unul dintre renumitii pediatri ai lumii, Dr. Robert Mendelsohn, autorul cartii “Cum sa iti cresti copilul fara medicul tau”, spune ca ar trebui desfiintate urmatoarele instrumente de ‘tortura’: cantarul si premergatorul.

      Fiecare copil are ritmul lui de a lua in greutate. Comparatiile cu alti copii sau cu statisticile sunt complet IRELEVANTE. Nu fac decat sa iti sporeasca tie stresul, pe care sa il descarci apoi in lapte si sa i-l transmiti copilului si uite asa creezi un cerc vicios.

      Fix greutatea asta au avut-o baietii mei si au luat exact la fel pe luna. Grasimea nu e cont in banca, sa te folosesti de ea la nevoie. Laptele praf este o otrava lenta si exista interese materiale pentru care doctorii si personalul din spitale FORTEAZA introducerea lui. Uite ce spune Dr. Colin Campbell: “Laptele de mamă este hrana perfectă pentru un sugar și unul dintre cele mai dăunătoare lucruri pe care le poate face o mamă este acela de a înlocui laptele ei cu laptele de vacă”. Te rog, citeste cu mare atentie cele doua articole ale mele despre Lapte praf si urmareste aceste doua trailere cu mine in care este surprinsa esenta.

      primul si
      al doilea

      Diversificarea – as incepe cu sucuri proaspat stoarse de fructe bine coapte, dar nu mai devreme de 6 luni. CIteste ciu atentie articolele de la sectiunea Diversificare si aplica intitdeauna regula alimentului nou introdus. Oricum, un fruct sau o leguma nu va avea niciodata cum sa ii faca atat rau cat laptele praf. Daca tot vrei sa ii dai mancare in loc de lapte matern, macar da-i mancare ADEVARATA. facuta de Dumnezeu, nu de niste profitori din industria alimentara.

      Cu drag

    2. Multumesc frumos. ..
      Cu mancare voiam sa incepem, de luna urmatoarea luna ( 6l)….

  6. Buna Cristela,
    te rog mult, lamureste-ma cum sta treaba cu:
    1.sucurile de fructe – sunt mai bune decat fructele in sine? (stiu ca la diferite afectiuni da, dar la un om sanatos, sucurile pot constitui o masa in sine,fara alte alimente?)
    2. nu am inteles exact de ce storcatoarele centrifugale nu sunt bune, ma poti ajuta cu informatii in aceasta privinta, te rog
    3.ai studiat oferta Hurom?sa ne zici care ti se pare mai ok.
    4.am vazut ca exista si un fel de caserole si pompa de vidat, cu care poti vida fructe, ca sa le
    prelungesti ”durata de viata”. cunosti ceva despre acest accesoriu?
    5.stiu ca ai scris despre diversificare si despre abordarile -a) sa se inceapa cu legume si b) sa se inceapa cu fructe. tu ce recomanzi? se poate incepe cu sucuri de fructe?
    6.sucul de catina, de ex., eu il fac la blender. ai incercat si la storcator cu ax melcat?daca da, este vreo diferenta?

    multumesc mult!

    PS: am vb cu Mihaela Drilea, la sugestia ta, si am rezolvat prb., drept pt care iti multumesc tie, ca m-ai „impins de la spate”.

    Nicoleta

    1. Draga Nicoleta,

      Multumesc pentru intrebari.

      1. Bineinteles ca fructele (alimentul integral) sunt de preferat sucurilor. Insa oamenii moderni sunt atat de intoxicati, incat uneori orice fruct sau leguma cruda le ‘face rau”, abar manifestari destul de turbulente la nivelul sistemului digestiv (balonari, gaze, scaune apoase, diareice etc) si de aceea abordam problema cu pasi marunti, delicat.

      Sucurile sunt alimente CONCENTRATE (intr-un pahar intra 5 mere, ceea ce tu nu sunt sigura ca poti manca dintr-o data) si pot constitui nu numai o masa, ci o dieta in sine. Frica de ‘lipsuri’ ne face sa ignoram puterea vindecatoare a fructelor si abundenta pe care simplitatea lor o aduce sanatatii si vietii noastre.

      2. Sunt bune si ele, decat deloc. Pana la urma e ca lamasina: e buna aceea pe care ti-o permiti. Stocatoaree centrifugale au o viteza foarte mare de rotatie si asta duce la incalzirea cutitelor si distrugerea enzimelor. Se spune ca sucurile obtinute asa nu mai sunt ‘crude’, dar nu trebuie sa ne impedicam acum de asta, orice pas e important si pasul urmator il facem cand putem. Si eu, la inceput am avut vreo 7 ani doar centrifugal, acum am presare la rece de vreo 6 ani, dar imi doresc altul, mai performant, tot prin presare la rece. Astept momentul sa pot investi.

      3. Inclin catre Sana Juicer by Omega EUJ808.

      4. Nu am studiat, am mers pe congelare ca metoda de a conserva ENERGIA alimentelor vii.

      5. Bineintels ca se poate incepe cu sucuri de fructe si ‘iaurturi’ de fructe (fructe la blender, facute piure, pre-digerate pentru ei), mai ales ca acum e sezonul. Fructe locale, curate, bineeeee copate, dulci de tot (atunci stii ca au fost culese coapte, nu coapte in depozit) si zemoase. Ghidul de diversificare este ceea ce ii spune numele – un ghid. Copilul tau este ghidul. Vezi cum reactioneaza-l si daruieste-i ceva nepretuit: dragostea de fructe si legume proaspete. Ii poti da si legume, facute la abur, sub forma de piureuri si cu diverse mirodenii.

      5. LA blender il fac pe tot dintr-o data, gata de consumat, cu mierea si apa la un loc si trebuie sa il strecor apoi. LA ax melcat trebuie sa il amestec ulterior cu miere si apa. 🙂

      Cu drag

      PS – Sunt fericita ca mi-ai urmat sfatul, Miha este minunata.

  7. Buna Cristela draga,
    Vreau sa te intreb ceva legat de diversificare:
    1.Daca am inteles eu bine, la P1 ai inceput cu legume, iar la P2 ai inceput cu fructe/suc de fructe, care a fost motivul pentru care ai schimbat? Noi trebuie sa incepem diversificarea cam in aceeasi perioada ca voi, adica prin octombrie, si nu stiu cu ce sa incep, avand in vedere ca e toamna, si sunt din plin si fructe, si legume.
    2.In Meniul vostru,pt P2 ai pate de soia cu morcov ras – este vorba de morcov crud? si mai ai pudding de visine – se prepara ca si pudding de caise?
    3.Am auzit o teorie cum ca stomacelul bebelusilor de 6-8 luni nu poate digera sucul de morcovi proaspat, din motivul ca morcovul e crud. este adevarat?
    Multumesc mult!
    Nicoleta

    1. Draga Nicoleta,
      Multumesc pentru intrebari.

      1. Am vrut sa probez cele doua teorii. In prezent, daca as mai avea un bebelus as incepe cu fructe si m-as asigura ca fructele, sucurile de fructe proaspat stoarse si piureurile de fructe sunt baza alimentatiei, cel putin sezoanele in care am acces la fructe curate, culese coapte, dulci si zemoase.
      2. Da, morcov crud, mereu am pastrat intre gatit-crud macar 50-50 proportia. Da, exact ca cel de caise.
      3. Sucurile si piureurile sunt alimente predigerate. Ii poti da, insa sucul de morcov nu i-l da in cantitati mari, 1- 2 lingurite. As merge in perioada asta pe suc de: cirese, visine, capsuni, caise, piersici, pepene galben si rosu, mere cand vor aparea.

      Cu drag

    2. Am un mesaj pentru intrebarea cu nr. 3, a Nicoletei (poate nu-i mai foloseste ei, dar poate altcineva va putea beneficia): eu am fost nevoita sa-i dau ingerasului meu completare si (refuzand orice varianta de lapte animal sau praf din comert) am ales sucul de morcov, inca de la 3 luni. Alte variante recomandate bebicilor vegani am gasit a fi laptele de migdale si iarba de orz. I-am dat sucul de morcov proaspat, nediluat, de multe ori imediat dupa ce papa tzitzi si nu a avut nici un fel de probleme. In schimb, bebe a “inflorit” dupa ce l-am introdus. Am avut acest curaj auzind-o pe Charlotte Gerson afirmand ca un bebelus de 6 luni se poate hrani exclusiv cu suc de morcov si sa o duca forte bine (THRIVE a fost cuvantul folosit de ea).
      Va imbratisez !

  8. Cristela,
    iertare! mai aveam o intrebare : inainte de 6 luni, crezi ca e necesar sa ii dau si apa/ceai pe langa lapte matern ? pana acum bb e alaptat exclusiv, dar primesc diverse sfaturi de introducere si a apei/ceaiului pe langa LM – ”ca e foarte cald afara”.
    multumesc!

    1. Nici vorba, asta e o legenda care de la lapte praf se trage! Laptele matern e si ceai, si apa (SI INCA VIE SI PURA, nu ca cea imbuteliata sau din pamant), si lapte, e TOT. Suntem inconjurati de binevoitori care se pricep, ca tot romanul, la de toate. Asculta-ti instinctul matern si copilul, nu adapta copilul la sfaturile binevoitorilor (nici la ale mele, nici la carti, nici la specialisti), ci adapteaza-ti tu stilul la nevoile lui. Cu mult drag,

  9. Buna, Cristela
    Noi ne-am mutat in Austria, langa Innsbruck. Am nascut aici al doilea baietel. Acum are 3 luni. Tocmai incepe sa raceasca, are nasucul un pic infundat si a inceput sa tuseasca in cursul noptii. Eu am o sinuzita care incepe sa isi faca iar aparitia, doctora homeopata din Romania nu a reusit sa-mi dea tratament care sa o trateze. Am o rugaminte la tine, poti sa-mi recomanzi un medic homeopat in Innsbruck? Ghinion avem ca este weekend si nu gasim medici decat la spital si nu vreau sa ajung acolo… Si baietelul cel “mare” (5ani) are nasul infundat si secretii galbene. Eu am un stoc de homeopate si gemoterapice cu mine, dar la bebe nu stiu cum sa le folosesc.

    1. Draga Laura,

      Niciun remediu homeopat, naturopat sau alopat nu VINDECA. Ele doar sustin corpul, au acelasi efect, atenueaza simptomele, doar ca cele naturale si homeopate o fac mai bland. Voi trebuie sa gasiti si sa eliminati CAUZA acestor neplaceri si in paralele sa sustineti corpul cu preparate gemo sau homeoterapice.

      De regula, mucusul este expresia unui prea plin de toxine incapsulate in mucus reactiv pe care organismul se straduieste din rasputeri sa le elimine (ca ce nu elimini acumulezi si asa apar tot felul de chisturi, tumori etc). Ajutati organismul cu proceduri care dreneaza musucusul (inhalatii, saune, sucuri rpoaspat stoarse de fructe), nu care il opresc. Si opriti mucusul renuntand la alimentatia si stiluld e viata IRITATIV, acid. Citeste, pentru mai multe detalii cartea doamnei dr. Sorina SOESCU Pur si simplu…vindecare si eventual Sanatate 5D.

      Cu drag

  10. Cristela as vrea sa te intreb daca sucurile de fructe baute zilnic pentru un copil de 2 ani sunt prea mult?! Adica incarca prea tare organismul? Nu ma exprim foarte explicit ca nu am cunostinte in domeniu nutritional foarte bine puse la punct. Stiu in schimb ca ai explicat intr-un articol despre importanta sucurilor, dar intrebarea mea este daca e ok sa bea zilnic cam 250 de ml. In general ii fac din mar, morcov si sfecla , si putin ghimbir. Iti multumesc!

    1. Draga mea Alexandra, mutlumesc pentru rabdarea cu care ai asteptat raspunsul meu. Sa raspundem pas cu pas.

      1. “Sucurile de fructe baute zilnic pentru un copil de 2 ani sunt prea mult?!” – ce inseamna prea mult si prea putin decide fiecare organism. Noua ne revine responsabilitatea de a fi “radare” si a observa sensibilitatile copiilor nostri (ideal ar fi si pe ale noastre! = mancat constient). Sa actionam luand in considerare nevoile si reactiile lui.

      Despre Pavel imi amintesc ca la 2 ani bea si 3-4 biberoane de suc de mar pe zi, e adevarat ca i-l diluam cu apa.

      2. “Incarca prea tare organismul?”. Depinde la ce te referi. Daca e vorba de fucte si/sau legume stropite, desigur. Daca te referi la faptul ca sucurile de fructe (coapte) sunt drenoare limfatice, dizloca si mobilizeaza toxine, spre a fi evacuate prin principalul filtru, rinichi, da incarca si char pot provoca auto-intoxicatie daca rinchii nu filtreaza corect sau nu fac fata volumului de toxine mobilizat.

      Despre rolul rinichilor, al limfei si al sucurilor de fructe, gasesti atat de simplu si frumos explicats i in cartea Dr. Robert Morse – Sa traim sanatos fara toxine.

      3. “Nu ma exprim foarte explicit ca nu am cunostinte in domeniu nutritional foarte bine puse la punct.”- draga mea, nimeni nu are. Am explicat aici cum asa?. In orice domeniu furnizam un raspuns, acela este doar o perspectiva PROPRIE si nu adevarul universal valabil.

      4. Sucul mentionat de tine nu este o problema, din contra. In general fructele sunt privite ca un accelerator al drenajului limfatic, iar legumele (in cazul asta radacinoase) mai putin, nu de profunzime, uneori chiar cu rol de frana.

      Cu mult drag,

      cristela

    2. Buna Cristela draga,
      Legat de intrebarea Alexandrei C., am citit si eu mai multe articole in engleza dar si in romana, pe siturile unor healthcoach-eri, care au si copii, si care da, zic ca NU sunt bune sucurile din fructe pt ca au mult zahar si le lipseste fibrele si pulpa care ar incetini digestia acestuia.In acelasi timp, am citit carti de nutritie, unde se spune clar cat sunt de benefice fructele si sucurile lor. Insa, te rog ajuta-ma cu o explicatie: sunt cu adevarat daunatoare la copiii mici? este obligatoriu sa le diluam cu apa? Desigur, vorbesc de sucuri ca o masa separata, dimineata, apoi la pranz alta masa de sucuri, si abia dupa somnic o masa de solide. Am observat o oarecare agitatie, sa-i zic energie maxima, dupa consum de sucuri de fructe proaspat stors,insa sa fie atat de daunatoare ficatului si mai nou, am auzit creierasului?

      Multumesc de lamuriri,
      Nicoleta

    3. Draga mea,

      Eu am raspuns deja intrebarii tale in acest articol. Personal, consider afirmatiile anti-suc de fructe, in cazul familiei mele cel putin, LEGENDE. Cum vine toamna, incepe legenda ca sucurile nu sunt bune, ca sunt/au zahar (atunci cola si toate dulciurile din magazin ce mai au? am scris ina rticol despre fructoza, citeste, te rog), ca distrug ficatul, creierul, destinul, asfaltul si mai stiu eu ce. De aici si numele articolului.

      Draga mea, de fapt tu vrei sa te linistesc eu, dar linistea nu poate veni din exterior, asa cum nici nelinistea nu vine din exterior. In exterior e doar tragaciul, pistolul cu gloante e la noi. Despre ce ai auzit, ar fi inutil sa iti povestesc cat de adevarat sau de neadevarat este, pentru ca – daca e sa ne luam dupa ce am auzit – si eu am auzit ca vaccinurile salveaza vieti, ca Monica Columbeanu s-a maritat din dragoste, ca cei care ne conduc de 25 de ani au ca prim obiectiv interesul national, ca daca scoatem carnea din alimentatia copiilor fac retard etc etc.

      Cu pretuire,

      cristela

  11. Draga Cristela, imi poti recomanda te rog frumos o carte cu retete de sucuri de fructe. Sau cateva principii in functie de care se pot combina fructele si legumele (stiu ca intre ele nu e bine sa le amestecam, dar ma gandesc ca nici separat nu e bine sa amestecam mai mult de 3 tipuri de fructe sau legume).
    Ma ierti daca exista raspunsul la intrebarea mea in comentarii. Am citit o parte din ele dar nu pe toate.

    Multumesc mult,
    Teo

    1. Draga Teodora, multumesc. Iti recomand cartea Dr. Robert Morse (mie imi place varianta in engleza): Sa traim sanatos fara toxine! pentru lamurirea acestor aspecte. Ca organismului ii merge cel mai bine simplu, monofrcut, monoleguma e clar pentru mine. Dar adevarul sta in modul in care reactioneaza fiecare dintre noi. Probeaza, combina, vezi cum te simti si ce mesaje transmite corpul tau/al copiilor. Nu eu sunt suverana in ce spun, ci felul in care fiecare dintre voi se simte.

      Sunt din ce in ce mai convinsa ca marea problema a omului modern nu e atat de mult mancarea, ci INCOSTIENTA modului in care o consuma: nu are timp si nu e prezent la efecetele alimentelor si combinatiilor asupra corpului. CIteste, te rog si observatiile mele de la pagina Meniul Zilei..

      Despre decizia mea de a simplifica meniurile am scris succint aici.

      Cu drag,

  12. Buna Cristela!
    Vreau sa te intreb cateva lucruri legate de alimentatia copiilor:
    1. la ce ora au avut copiii tai ultima masa?
    2. copilul meu (1 an) se trezeste noaptea de vreo 2 ori pt a manca/bea. ii dau suc de fructe sau supa de zarzavat in biberon sau lapte de migdale/apa/ceai, cate 1-2 din acestea/noapte.crezi ca e prea mult? eu as vrea sa il dezvat de trezitul noaptea pt masa, insa nu stiu cum sa fac. pana acum ii dadeam tzitzi, dar am trecut la biberon crezand ca se va dezobisnui de trezit.imi dau seama ca uneori doar roade biberonul, nu mananca ce e in el.
    3.legat de masa de dimineata a copiilor, crezi ca un suc de portocale sau mandarine sau catina e prea acid? sau combinatia quinoa/mei/hrisca+visine/prune/piersici e acida pt prima masa a zilei?
    4.unele legume/cereale le gasesc in scutec.inseamna ca nu poate stomacul lui nu poate digera ce a mancat sau nu a mestecat suficient?

    multumesc!

    1. Draga Iuliana,

      Multumesc de intrebari.

      1. Nu am inteles intrebarea. LA ce ora ultima masa – cand? Atunci cand aveu 1 an?
      2. Da-i apa. Atat.
      Noaptea intreg organismul se odihneste si se reface. Daca il tii ocupat non-stop cu digestia, cand sa se mai regenereze si fortifice?

      3. Nu, daca aceste fructe sunt culese coapte, adica sunt dulci (portocalele si mndarinele). Trebuie facuta diferenta intre chimia alimentului si efectul lui. Aceste fructe sunt acide, insa au puternic efect alcalinizant (ca si lamaia – vezi Apa Vie), pentru ca dreneaza limfa si astfel, eliminand reziduurile emtabolice de natura acida, au efect alcalinizant.

      Poti insa alterna cu suc de mar, de pere sau de pepene galben – mai alcaline.

      Indiferent de ce iti spun eu sau cel mai renumit specialist in nutiritie, tu asculta la ce zice corpul. Te simti bine cu suc de portocale, da-i inainte. Te simti rau? Inceraca alte fructe si tot asa.

      Despre cereale + fructe am scris la Educatie alimentara si Intrebari Frecvente (da o cautare rapida, te rog). In plus, toate proteinele (quinoa, mei) au digestie acida. Nu spun sa nu mananci, ci sa te asiguri ca echilibrul acid-alcalin in corp este intotdeauna in favoarea alcalinului.
      4. Posibil, digestia. Atentie si la pancreas si la masticatie (tot o componenta a digestiei) si la combinatii.

      Cu drag

    2. Buna Cristela,
      Multumesc de raspunsuri.
      1. da, ma refeream la ce ora aveau masa de seara copiii tai atunci cand aveau 1 an.
      3. fructele sunt coapte, dulci, insa nu intelegeam cum se poate ca ceva ce e acid sa aiba efect alcalin. daca dreneaza limfa, cred ca si limfa e destul de acida, daca curata toxinele.ma gandesc ca doar asa face o curatenie buna si rezista in fata toxinelor, fiind un acid, nu?
      noua ne place quinoa mult, nu stiam ca are digestie acida (daca ai sti cata quinoa mananca copilul meu…combinata cu fructe…), si atunci, cum fac sa-mi mentin echilibrul acid-alcalin?depinde ce combinatii fac? precizez ca gatesc destul de simplu pt copil, baza fiind cereale, fructe si legume, in special radacinoase.
      4.cu masticatia stiu ca nu mesteca corect, insa la ce te referi cand zici „atentie si la pancreas”? de ex.gasesc in scutec, in forma in care i le rup eu in mancare, frunzele de patrunjel/marar/leurda/verdeturi.daca le elimina, ma gandesc ca nu le-a digerat.la fel si cu alte chestii pe care nu i le pasez,le elimina nedigerate.oare fortez stomacul lui prea tare?sa-i pasez orice in continuare?
      multumesc mult!

  13. Buna cristela..fetita mea are 8luni jum nu prea mananca cat ar trbui pt varsta ei abia piure de fructe dim la pranz supa de legume seara piure cartof….si lapte san la greu…vreau sa te intrb daca ttb sa ii dau apa sau ceai acum ca ii dau mancare..si cati ml..te pup numai bn

  14. Buna Cristela. Te urmaresc de mult si imi place foarte mult ca ne hranesti sufletele. Sunt o mamica de tripleti la inceput de drum cu diversificarea, asa ca citesc (devorez) cu spor articolele tale. Vreau doar sa-ti multumesc pentru timpul pe care ni-l oferi neconditionat. Cu mare drag.

Care este opinia ta?