Nectar antistres pentru suprarenale

Am inceput sa scriu Simplu.Versuri hranitoare in mai … Era sezonul rubarbei si asa a inceput sa se contureze primul volum, cu “dumneaei, Rubarba” …

Statu-Palma-Barba-Cot

Statu-Palma-Barba-Cot, ilustratie de Livia Plamadeala

Statu-Palma-Barba-Cot
Vrea rubarba in compot!
Dar mai bine-i fac nectar,
Sa-l bea dintr-un degetar.

Va las sa cititi mai departe, sa incercati reteta si variantele ei, indicatiile despre cum se bea, dar si detaliile versificate despre rolul nutritiv, profilactic si terapeutic al rubarbei direct din carte.

Ghimbirul – ingredientul ‘cheie’. Fiecare reteta din carte are un ingredient – aparent banal si optional – care poarta insa in el un mesaj profund pentru sanatatea noastra, un mesaj dincolo de valoare nutritiva. In reteta nectarului de rubarba este bucatica aceea minuscula de radacina proaspata de ghimbir. Sa vedeti de ce: ghimbirul, alaturi de alte mirodenii, sustine suprarenalele, acele glande pe care popular le numim “de stres” si pe care mai toti le avem (inca de la nastere!) destul de “burzuluite”, mai exact epuizate.

Nu renuntati la ghimbir proaspat, se gaseste la supermaket (daca reusiti sa gasiti ghimbir care nu provinde din China, ce bine! Daca nu, lucram cu ce avem la dispozitie 🙂 ), eu il folosesc intens – in iaurt de fructe, in sosuri de salate, in nectaruri si diverse bauturi tip “limonada” din fructe de padure (catinada, zmeurada, gojinada, macesinada, merisorinada hahaha, ce nume!!!! Dar cum sa va explic simplu si vesel altfel decat asa? 🙂 ).

Despre stres. Am considerat ani la rand “stresul” doar o notiune abstracta, n-avem nici idee ca exista “hormoni de stres”. Stresul era pentru mine doar o stare aproape imposibil de evitat, de depasit sau de administrat. Il consideram principalul ‘tap ispasitor’, responsabil de multe dintre problemele de sanatate si de integritate fizica, mentala si emotionala ale adultilor. Abia de cand sunt mama am inteles ca si copiii nostri sunt afectati de stres, ca ii stresam (si inca in ce hal!) inca din primele clipe de viata (intrauterina), la nastere si pe parcursul copilariei, ii stresam cel mai intens in primii trei ani. Si nici macar nu putem cuprinde cu imaginatia ce inseamna asta pentru sanatatea lor pe termen lung…

Mie una imi convenea pe vremuri ca eram inconjurata de stres, pentru ca aveam la randul meu o scuza – si inca una unanim acceptata, ba chiar si de catre comunitatea medicala – de fiecare daca cand mi se intampla ceva rau sau cand esuam in obiective de sanatate: “Stresul, doamna… ce sa-i faci? Na-i ce-i face, asta e, de la stres vi se trage!”.

Ce bine e cand avem pe cine si pe ce sa dam vina, nu-i asa? In timp ce ne fasonam postura de victima, nu mai e nevoie sa ne asumam responsabilitatea pentru nimic: o pasam unor cauze din afara noastra. Si da, e confortabil sa facem asta, pentru ca atunci nimeni, nici macar noi insine, nu mai asteptam nimic de la noi: doar nu e raspunderea noastra ca s-a ajuns unde s-a ajuns, nu?

Victimizarea mai e intr-un fel care – vai! – ce ne mai place: dominator. Cand pozam in victime, ii dominam pe cei din jurul nostru cu postura asta: “TU (raule- adica!) esti de vina ca eu sufar acum!”. Nici nu e nevoie sa rostim cuvinte, atitudinea asta nedemna transcede cuvintele. Le pasam celor din jur “vina” nereusitelor, suferintelor, dramelor, telenovelelor noastre si gata: pe de o parte i-am ‘ucis’, demonstrand cat de ‘rai’ au fost (si poate chiar au fost, dar nu despre ei e vorba in propozitie! 🙂 ) si pe partea cealalat putem sa ne plangem de mila in continuare, fara sa intreprindem nimic.

Victimizarea in relatia cu copiii. Cand blamarea altuia pentru propria-ti neputinta se intampla in relatia cu copiii, asistam la acte de egoism ce UCID sinele acelui copilas: “Uite, mama plange, ca ai fost rau!”, “Uite ce a patit mama daca nu ai ascultat!”, “M-ai bagat in spital!”, “M-ai imbolnavit!”, “M-ai facut sa sufar!”, “Uite, doamna educatoare/profesoara/bunica/prieten/ruda etc sunt suparati ca ai fost rau!” etc, ati prins ideea. A face pe cineva – indeosebi un copil – sa se simta jenat de faptul ca tu ai ales sa te victimizezi in loc sa te responsabilizezi, este neautentic, imoral si ineficient pentru sanatate. Pentru ca asumarea responsabilitatii este primul pas in orice strategie de vindecare holistica (la minte, la trup, la suflet).

Despre stres, imunitate, apetit si carentele de minerale din corp. Exista multe motive pentru care studiul, intelegerea in context integral si sustinerea acestor glande micute, situate deasupra rinchilor, ca de aici le vine si numele (suprarenale), ar trebui sa ne preocupe pe toti. Azi am sa ma opresc doar la cele care am observat ca sunt “centrul atentiei” pentru parinti: folosirea si echilibrul mineralelor in corp, imunitatea si apetitul. Fac un exercitiu de vointa acum, anume sa va explic in cat mai putine cuvinte ceea ce mi-as dori sa transmit. Mai pe larg voi povesti sambata, pe 23 mai, la VegFest, unde am fost invitata de Asociatia Vegetarienilor din Romania sa sustin timp de doua ore atelierul “Paradoxuri, paradigme si provocari in alimentatia copiilor”. Intrarea este gratuita.

1. Glandele suprarenale secreta hormoni care ghideaza folosirea mineralelor in corp. Daca aceste glande sunt epuizate (si la cat stres = input = provocari primim toti aproape non stop, va asigur ca sunt epuizate, mai ales la copii) mineralele nu pot fi folosite de celule (indiferent ca mancam “ca la carte” sau ca luam prea-laudatele suplimente minerale, naturale sau chimice).

Stiu ca ne e teama sa nu ducem lipsa de nutrienti, de parca am toti facuti din fier, calciu si vitamine, dar NU ACTIONATI DIN FRICA, CI DIN CONȘTIENȚĂ: administarea de suplimente este i-n-u-t-i-l-a daca suprarenalele sunt disfunctionale (si sunt, la majoritatea -iertare pentru insistenta). Si-apoi, mai apare si problema ne-utilizatrii mineralelor ingerate si care incep sa circule haihui prin corp. Ce se intampla cu ele?  Ramane sa mai povestim in articole si intalniri viitoare …

2. Glandele suprarenale secreta hormoni cu rol de adaptare la stres.

Cortizolul este principalul intermediar al reactiilor imunitare si un anti-inflamator made in me. Adica in loc sa dam banii pe medicamente anti-inflamatoare (cele cu substanta activa ibuprofen), iata un hormonas cu care Dumnezeu ne-a dotat in mod desavarsit si gratuit pe deasupra – daca avem grija de suprarenalele noastre. In situatia in care suprarenalele sunt atat de epuizate încât nu mai produc propriul cortizol, apar ‘celebrele’ alergii, iritatii, boli auto-imune, inflamatii (toate ‘bolile’ care se termina cu “-ita”).  Si-uite-asa ajungem sa folosim – pe langa medicamente anti-inflamatoare – tot felul de preparate cortizonice: de la unguente, pana la cortizon, prednison. Cortizon am luat si eu vreo 8 ani la rand, zi de zi, incepand cu 2 ani si 8 luni, in urma vaccinului anti-polio ale carui efecte secundare au insemnat pentru mine si pentru parintii mei urmatoarele: moarte clinica si traheostomie, plus un intreg cortegiu de probleme de sanatate care au facut din copilaria, adolescenta si tineretea mea un experiment chimic.

Adrenalina este secretata de suprarenale in prezenta unui stimul stresor (care nu trebuie sa fie neaparat o grija, o frica, o apasare, o sperietura, o cearta, o coada in trafic, ci orice provocare de viata – da, inclusiv intratul la gradinita, un examen, o serbare, o schimbare de scoala, o cearta cu un prieten, o evaluare scolara, un examen etc) si in prezenta ei are loc un lant de procese, printre care “inchiderea” imunitatii si “inchiderea” sistemului digestiv cu tot ce presupune acesta: apetit, digestie, asimilare, utilizarea nutrientilor, eliminare.

“Cinci minute de mânie sau suferinţă imobilizează pen­tru 5, 6 ore celulele gardian ale sistemului imuni­tar. Timp de 5-6 ore, organismul nostru e lipsit de apă­rare, iar milioanele de celule moarte, viruşi şi bac­terii circulă libere prin organism, se pot localiza un­deva şi declanşa boala.” (Prof. Dr. Dumitru Constantin Dulcan, neurolog).

In volumele urmatoare ale colectiei Simplu, dar si la toate evenimentele la care voi participa sau la cele pe care le voi organiza eu, voi insista pe acele notiuni care asigura intelegerea functionarii si defectarii masinariei “organism uman” si abia apoi voi vorbi despre ce este de facut pentru a o mentine in stare de functionare sau a o ‘repara’. Fara o astfel de intelegere simpla si unitara, orice tratament fragmentar si izolat, indiferent ca este alopat, naturopat, homeopat, poate fi lipsit de efectul scontat: vindecarea. Nu poti vindeca ceea ce nu intelegi. Tratamentele nu inseamna vindecare, nu inseamna ca ai scapat de problema ta, ci inseamna doar suprimarea temporara a unor simptome.

Pentru copiii acestei lumi si pentru nemurirea stelutelor din privirea lor, inchinam in fiecare an cand apare rubarba, un pahar de nectar primavaratic anti-stres, deci pro-imunitate. Marca Simplu :).  Haideti si voi, c-acus trece sezonul! Nu uitati de ghimbir, bine? 🙂

Nectar de rubarba Simplu

Fratiile Lor, cei 2P si-un nectar de rubarba marca Simplu





Distribuie:

Sunt acceptate observații, comentarii critice sau păreri care nu coincid cu ale autorului, dacă:

1. Sunt exprimate cu bunătate autentică și cu omenie.

2. Sunt adevărate.

3. Sunt necesare și aduc un aport constructiv comunității de cititori.

Important

Dacă sunteți într-o situație de urgență, de criză sau dacă o altă persoană e în pericol și aveți nevoie de ajutor imediat, NU FOLOSIȚI ACEST SITE.
  1. Salut Cristela,

    Abia astept sa te vad…..din nou. Am inteles bine locul intalnirii: Hermitage Urban?

    1. Draga Corina,
      Asa este, HErmitage Urban, am inteles ca este la Piata Spaniei, astept cu drag orice reintalnire! 🙂

      Multumesc,

      cristela

    2. Buna Cristela! Voi putea gasi cartea “Simplu” la acest atelier?

    3. Draga Bianca,

      Desigur, cu dedicatie personalizata :). Multumesc,

      cristela

  2. nu am consumat rubarba. Voi cauta in piata si sigur gust.

    Postul tau imi aminteste de o emisiunea de la Kanal D, care m-a amuzat teribil. In mare, emisiunea era cu 3 mame care organizau fiecare cate o cina si toate cele 3 mame impreuna cu copiii lor veneau, se jucau, mancau etc. Un nutritionist ” cu diploma” comenta obiceiurile lor alimentare. UNa dintre mame faceau in fiecare dimineata cate un fresh de fructe copiilor. Nutritionistul ” cu diploma” isi arata indignarea cum de lumea se agita cu aceste sucuri de fructe, ca ce mare lucru sunt. Doar fructosa si apa, nimic interesant, nimic important pt organism. Nu intelegea de ce se face tam tam cu sucurile proaspat stoarse.

    M-a uimit, nu ma asteptam ca un nutritionist sa spuna asta. Ma asteptam sa spuna alte idiotenii, dar nu de frcute.

    1. Draga Elena,

      Multumesc pentru poveste, am vazut multe astfel de prestatii la Institutele de Barfa din Romania = TV 🙂

      Sa stii ca am ajuns sa ii inteleg si pe cei care nu inteleg (diplomele sunt inutile, sunt pentru cei care ‘inghit’ astfel de chestiuni, pentru ca PRACTICA, experienta personala si clinica il pune pe fiecare dintre noi la colt sau la adapost) deoarece modul alambicat, fragmentar, incomplet in care se studiaza organismul uman si aproape de loc nutritia in scoala de medicina, e firesc sa dea nastere la astfel de tipare de gandire. Logica si practica sunt mai presus de orice diploma. Dar logica nu e incurajata in sistemul de invatamant de stat = sistem de dresaj, pentru ca e periculos sa incepi sa gandesti, asta inseamna ca iesi din plutonul soldateilor facuti sa execute ordine. Iata logica in cazul organismului uman: orice ‘masinarie’ are nevoie de energie sa functioneze. Energie = carbon si oxigen. Noi le gasim in carbohidrati, iar cei simpli sunt preferatii organismului, pentru ca se supun principiului dupa care functioneaza Natura: rezultat maxim, cu consum minim de energie.

      Iti recomand lectura suplimentara, daca vrei: https://old.cristelageorgescu.ro/legendele-toamnei-sucurile-de-fructe-trebuie-evitate/10/2014/

      Cu drag,

      cristela

  3. fain articolul…. parca a fost facut in functie de intrebarile mele care ma framanta de multa vreme… acum insa, o intrebare (poate parea idioata, cateodata mai suntem si in postura in care sa nu intelegem niste chestii elementare) : ghimbirul, cum il folosesti Cristela, ca il tot vad in retete si nu stiu cum trebuie folosit ras pe razatoarea mica, stors in storcator (desi pare fara sens in storcator), fara coaja, cu coaja …fiert (desi banuiesc ca nu!) … il am in frigider si in folosesc numai in ceaiuri, in rest sunt…afoana, recunosc …. multumesc si mult succes in munca ta, e nobila …

  4. Draga Cristela,
    Este adevarat ca rubarba nu trebuie consumata in timpul sarcinii si al alaptatului?
    Abia asteptam sezonul ei, citind si rascitind reteta din “Simplu” (singura care inca nu intrase in meniul nostru…). Iar acum, ca sunt gravida (al doilea puiutz!:-) , ma uit luuuuung la ea in piata si nu am curaj sa o prepar.
    Ba aici scrie ca nici copiilor sub 10 ani nu este recomandata (vezi Contraindicatii)
    http://www.revista-tratamente-naturiste.ro/totar.php?totart&na=Rubarba%20(reventul)%20are%20efect%20laxativ%20si%20stimuleaza%20pofta%20de%20mancare

    Ce facem, ce ne sfatuiesti?

    Cu drag si dor & urari de mult bine si mult spor,
    Ileana

    1. DRaga Ileana,

      :), fii pe pace, doar nu o sa mananci zilnic kilograme sau hectare de rubarba!

      Tot pe internet am citit si eu ca vaccinurile fac bine, ca X s-a maritat din dragoste cu Y, desi era mic, gras si bogat, ca bataia e rupta din rai si ca in ultimii 25 de ani in Romania s-a actionat avand ca stindard :interesul national”.

      Acum cativa ani cautam sa ma dau la o parte din fata unui medic pediatru care ma apostrofa referitor la vaccinuri. Si i-am zis bland: “Doamna, am citit prospectul, de aceea nu il pot sustine”. “Ce prostie! Pai ce, pe menta de la Plafar nu scrie ca produce constipatie si tot folositi?”.

      Intelegi acum, draga mea? In toate e o masura. Te imbratisez cu drag

  5. Buna Cristela,
    Multumim mult pentru ca ne inveti sa facem (home made) multe bunatati. Problema mea e ca piticul meu, de 1 an si 7 luni (la fel ca si noi…), s-a cam obisnuit cu mancarurile clasice si cam stramba din nasuc la cele mai bio. Dar asta este oful meu.Presupun ca o sa se rezolve cu multa rabdare si perseverenta.

    Cum se face nectarul?
    Din fructele goji se face din cele care sunt uscate? Nu stiam ca fructele goji pot fi consumate si in alt mod decat in iaurt, ca sa se inmoaie.

    1. Draga Cristina, multumesc pentru comentariu.

      Eu nu gatesc doar ‘bio’. Sunt foarte multe surse ‘mai mult decat bio’, adica gatesc cu lucruri care au vazut cat mai putine chimicale pe ele. Si, daca nu gasesc, le curat coaja. Reteta nectarului de rubarba (care nu trebuie sa fie bio) este in cartea mea, Simplu, pe care o poti comanda aici:https://old.cristelageorgescu.ro/simplu/.

      Ai intuit corect, problema se rezolva cu rabdare si perseverenta DIN PARTEA PARINTILOR. CA in orice relatie, daca vrem ca cel din fata noastra sa se schimbe, NOI INSINE trebuie sa ne schimbam. Daca vrem copii care sa manance sanatos, nu de copiii trebuie sa ne preocupam, ci de punerea in integritate a modelelor pe care ei le urmeaza, adica a noastra, a parintilor.

      Citeste capitolul de Educatie Alimentara de la pagina Cuprins.

      Limonada cu goi se face cu apa, fructe uscate de gogi, ghimbir, frunze de menta, putina miere, toate la blender si strecurate apoi.

      Cu drag

  6. Buna, Cristela,
    Iti multumim pentru inspiratie si pentru tot ce faci in folosul nostru, al celorlalti 🙂
    Apropos de suprarenale, sunt intr-o mare dilema acum, deci postul tau a venit la tanc.
    Homeopata noastra mi-a spus ca modalitatea sigura ca tratamentul prescris de ea atat pt fetite mea de 25 luni, cat si pt mine isi va face mult mai repede si mult mai bine efectul daca vom urma o dieta de 5 luni doar crudivora, mai exact, doar cu fructe. Tratamentul fetitei pentru dermatita ei foarte urata dadea rezultate doar pe termen lung, apoi reaparea; eu am tiroiditaa autoimula, pietre la colecist etc.
    Homeopata noastra spune ca degeaba imi da tratament, daca carburantul pt “motor” e de proasta calitate, asta in ideea in care noi doua oricum eram vegane, insa, da, mancam paine in exces.

    Sunt intr-o mare dilema acum…de 2 zile mancam doar fructe, eu intru intr-un sevraj groaznic, fetita pare ca e vioaie si nu da semne ciudate inca…
    Nu sunt sigura ca e bine ca fetita mea sa urmeze un regim atat de drastic la varsta ei.
    mi se apre foarte restrictiv, avand in vedere ca fructele romanesti care inca nu au aparut in piete.

    Iti multumesc pentru timpul alocat. As aprecia o parere/raspuns din partea ta.

    Fii binecuvantata pt tot ce faci,

    Mihaela

    1. Draga Mihaela,

      Spui: “Tratamentul fetitei pentru dermatita ei foarte urata dadea rezultate doar pe termen lung, apoi reaparea;…” – asta inseamna ceea ce de fapt spun si eu de ani de zile: tratamentul TRATEAZA, nu vindeca. Una e sa TRATEZI si alta e sa VINDECI. A VINDECA = A SCAPA de PROBLEMA definitiv.

      Sevrajul este reactia organismului la abstinenta de la un drog. Exista dependenta de paine si fainoase, da. Sunt si ele un drog si inca unul LIPICIOS. Sa vezi daca renunti la sare, la mancare gatita!

      Urmare a experientei mele de vindecare, cred cu toata fiinta mea in post cu sucuri proaspat stoarse, post cu apa, dieta crudivora , in rolul de drenor limfatic al fructelor, in dieta frugivora ca dieta de detoxifiere limfatica (ca asta e cauza afectiounilor voastre, draga mea!) si in colaborarea cu un naturopat sau homeopaat care intelege MARELE SISTEM LIMFATIC si care are EXPERIENTA PERSONALA cu detoxifierea prin dieta si fitoterapie/homeopatie.

      Eu te sfatuiesc sa comunici aceste lucruri cu medicul respectiv (sevrajul tau si scepticismul in privinta diete fetitei), sa ii ceri asigurari suplimentare daca este nevoie, sa ii ceri explicatii, sa ai o comunicare deschisa care sa creeze un parteneriat si sunt sigura ca – daca are experinet acu dieta de detoxifiere, inclusiv personala – va adapta dieta ta la posibilitatile si ritmul propriu al fiecarui organism, daca asta este necesar.

      Iti recomand sa citesti in pararlel si cartile Pur si simplu…vindecare, Sanatate 5D si Sa traim sanatos fara toxine ale Dr. Sorina Soeascu, respectiv Robert Morse.

      Cu drag

  7. Iti multumesc din suflet pentru raspuns si imi cer scuze pt incoerenta (“sevrajul”, adica ameteala cu care ma confrunt de cand am inceput regimul cu fructe imi face ceva probleme). Am scris exact pe dos. Deci tratamentul dadea rezultate doar pe termen scurt, nu lung, cum ma exprimasem eu initial.
    Da, faza de vindecare stiu ca e undeva in viitor.
    Homeopata moastra urmeaza un asemenea regim alimentar aproape de o viata. La fel isi hraneste si familia.
    Iti multumesc inca o data pentru timpul acordat raspunsului pentru noisi pentru faptul ca mi-ai dat curaj sa merg mai departe.
    Ps. Cartea lui R. Morse mi-a spus si homeopata noastra sa o citesc.:)
    Multa sanatate tuturor!

  8. Salut, Mihaela daca esti din Bucuresti ma intereseaza dr homeopata de care vorbesti
    (Nume, adresa cabinet, nr telef la adresa de mail vioricamihut@yahoo.com)
    Multumesc!

    1. Viorica, sunt din Sibiu 🙂

    2. ai putea sa imi trimiti pe mail emiacob@yahoo.com numele dr. homeopate din Sibiu? multumesc

  9. Buna Cristela,
    Am facut nectarul de rubarba conform retetei din carte. Gustul este foarte bun insa nectarul a trebuit strecurat pentru ca au ramas multe fibre pe care nu le puteam mesteca. Sa fie de vina rubarba ? Trebuie alese in vreun fel tijele?

    1. Draga Adina, multumesc pentru feedback. Ai procedat foarte bine, in situatia data :). Probabil tulpinile au fost mai imbatranite sau blenderul mai ‘timid” in putere (al meu are 1200W).

      Cu drag,

      cristela

  10. Buna,
    La piata nu am vazut rubarba, dar am gasit in supermarket si am luat mai mult din curiozitate. Am citit de doua ori cum se face ( asta ca sa fiu sigura ca am inteles, dar mi-a placut si rima – trebuie sa recunosc) si am preparat aseara nectarul. Sotul a baut o cana si i s-a parut ok, pentru copil am strecurat nectarul si a fost apreciat datorita gustului putin acrisor.Mi-a parut in schimb rau ca soacrei mele nu i-a placut… dar gusturile nu se discuta. Dar avand in vedere ca ea are mari probleme cu glandele supra renale ( de curand a fost operata si i s-a scos glanda suprarenala dreapta datorita unei tumori) am sa ii recomand sa consume ghimbir in orice limonada sau alt suc de fructe facut in casa. Nu stiam ca ghimbirul este “ingredinetul cheie” si ca sustine mult supra renalele. Multumim frumos pentru articol, m-a ajutat sa inteleg mai bine activitatea acestor glande mici dar atat de importante. Doamne ajuta in tot ce iti propui!
    Cu drag,
    Mihaela

    1. Te imbratisez Miha, multumesc, nu te necaji cu socrella.Gusurile se edca in timp s cu disponibilitate personala, interioara Ceea ce nu e simplu de mobilizat :). Sanatate va doresc tuturor.

      Cu drag

  11. Draga Cristela,
    Felicitari pt ceea ce faci! Esti minunata! Eu sunt o proaspata mamica (am o minune de 2 luni) si incerc sa ma documentez cat pot de mult pt a o ajuta sa creasca sanatos si frumos. Am tot citit ca produsele apicole n-ar fi indicate in aceasta perioada (eu consum zilnic miere si polen). Crezi ca ii fac rau/prezinta riscuri pt ea? Multumesc din suflet!

    1. Draga Cora, multumesc. Produsele apoicole sunt super-alimente, insa si aici cuvantul MODERATIE este foarte important. Orice aliment consumat zilnic pe timp indelungat incepesa actioneze ca un ‘medicament’ si asta nu e de dorit. Fie faci cure 5 zile cu 2 pauza, 20 de zile cu 10 pauza, fie alternativ, timp de 2-3 luni de 2 ori pe an etc.

      Sunt alimente bogate in aminoacizi si de aceea nu e nevoie sa le consumam in exces, zilnic, pe perioade luni de timp. In rest, ca si adaosuri ocazionale sau sub forma de cure sunt excelente!

      Cu drag

  12. Cum se deosebesc tulpinile tinere de cele imbatranite? Blenderul pe care il folosesc are 1000 W.

    1. Adina draga, e un blender puternic. Nu e asa evident cu ochiul liber. De obicei, cele tinere sunt fragede, suculente, cele ‘batrane’ sunt mai atoase. Cu mult drag

  13. Buna ziua,

    Sambata la ora 11:00?

    1. La ora 11, draga mea. Va astept cu drag

  14. Multumim Cristela pentru energia cristalina pe care o scanteiezi in jurul tau! Toata admiratia si recunostinta pentru creativitatea si forta ce ajunge pana la noi!

    MULTUMESC!

    1. Draga Leti, te imbratisez si iti multumesc pentru mesaj si pentru tot ce invat de la tine! Cu mult drag,

      cristela

  15. Multumim pentru articol. Nectarul e foarte bun, copilasi mei il beau cu placere. Draga Cristela am o intrabare: baietelul meu are 11 luni si refuza sa bea apa. Eu ii mai dau suc de mar, dar foarte diluat si incerc sa prepar sucuri proaspete, chiar si SOCATA ii place. Ai vreo idee cum as putea sa il fac sa bea apa pura?
    Cu mare drag,
    Manuela

    1. Draga MAnuela,

      Multumesc pentru intrebare. Nu trebuie sa il fortezi sa bea multa apa daca bea sucuri de fructe proaspat stoarse si daca mananca multe frute. Apa lor e foarte buna. Atentie insa sa nu ii ezvolti preferinta pentru baututri INDULCITE (chiar si miere), deci socata, nectarul, nu le face foarte dulci. In rest, beti impreuna cate o gurita, cate o gurita. Tot ce vrei sa vezi la copilasul tau, trebuie sa faci tu si sotul tau in fata lui in mod consecvent si pe termen lung.

      Cu drag

  16. Cristela, îți mulțumesc din suflet pentru tot! Binele pe care il faci sa se întoarca la tine înzecit…așa e legea!
    Te îmbrățișez cu drag!

    1. Draga Alina, multumesc pentru energia si lumina mesajului tau! Nu uitati de socatica, e timpul si anotimpul! 🙂 Imbratisari calde,

      cristela

  17. A mai incercat cineva nectarul de rubarba? Mie mi-a iesit un fel de ‘zeama’ tulbure (nu are culoarea din pozele de mai sus in niciun caz). Gustul nu e placut deloc. Sunt doar eu in aceasta situatie sau a mai incercat cineva reteta?

  18. Buna ziua!
    Doamna Cristela, tare mult as vrea sa ma sfatuiti intr-o problema. Peste cateva zile voi naste un baietel prin cezariana (al doilea copil) si ma confrunt cu o mare problema: mameloane ombilicate, cum si ce as putea face sa reusesc sa-l alaptez, eventual sa evit laptele praf in cazul neputintei. Va multumesc mult!

    1. Buna ziua, va rog luati legatura cu Mihaela Drilea (). Mameloanele ombilicate NU sunt o problema. Laptele praf ESTE. Una grava, pe termen lung. Pentru intreaga familie.

      Nastere usoara va doresc si sa fiti treaza la cei care incearca sa va viruseze. Nu dati copilului pic de lapte praf.

  19. Buna Cristela,am o intrebare legata de ghimbir – spui ca ar fi de evitat cel de China. cel de Israel e ok?sau mai exact, din ce tara ar fi de preferat sa provina?
    Multumesc

    1. Draga mea Nicoleta, multumesc ca ai intrebat. Am vazut si citit cateva reportaje despre cum se produce hrana in China. In Austria 90% dintre materiile prime vin din China (poate si in alte tari, dar nu s-a facut tam tam) si atunci se scrie si se arata des, asa incat populatia sa sanctioneze cu portofelul aceste marfuri. Folosesc pesticide la greu, nu iti poti imagina! Am curajul sa scriu ca nu ar trebui sa cumparam nimic de mancare din China. Oricum si-au varat coada mai peste tot in industria alimentara, in Austria uleiul de seminte de dovleac e facut in austria, dar semintele sunt din China. LA fel sucul de mere. Cu exceptia produselor pe care scrie ca materia prima provine local. Foarte putine, dealtfel. Desigur, Israel este o provenienta extraordinara, barvo tie ca ai gasit! Fructele de acolo sunt minunate.

      Cu drag

  20. Buna ziua,

    Felicitari pentru articol. As vrea sa stiu mai multe lucruri despre suprarenale si ce as putea sa fac pentru a le ajuta. Ce cure de detoxifiere sau ce as putea introduce in alimentatie?

    1. VA multumesc pentru interes si va recomand sa cititi urmatoarele, pentru a intelege ce se intampla. Apoi veti gasi solutiile pentru a intelege ce aveti de facut.
      1. Dr. Robert Morse – Sa traim sanatos fara toxine.
      2. Dr. Sorina Soescu – Oboseala cronica, Pur si simplu…vindecare si Retet in dieta de detoxifiere.
      3. Aceste 3 articole: http://www.centrulnatura.ro/?s=sindromul+de+epuizare+a+suprarenalelor&lang=ro

      Cu drag

  21. Revin cu problema neputinței de-a folosi comanda copy-paste pe blogul dvs În lipsa unei legături directe spre un articol din trecut, este dificil de a ajunge la el, trebuind să citești tot capitolul (scriind acestă postare, nu pot să-mi corectez exprimarea decât ștergând tot 🙂 indicați niște articole, site-uri, etc.. neștiind engleză, nu le pot lua cu copy-paste să le găsesc pe Google, ci trebuie să le notez de mână :((

    1. Știu că vreți să împiedicati furtul, dar cine chiar intenționează asta, poate face o simplă captură a paginii vizate sau o poză cu telefonul (nu știați că încuietorile NU sunt pentru hoți ci pentru cei onești – să știe că nu sunteți acasă ? :)) Vă adresați cu bune intenții și muuultă mărinimie proaspetelor mămici (persoane cu cel mai puțin timp disponibil) e greu să țină pasul cu cele spuse / scrise mai inainte 🙂
      Scuze pentru ”reclămățiune”, a dumneavoastră sinceră admiratoare

    2. Draga Diana, imi poti spune pe nume, asa cum recomand tuturor. NU doresc sa impiedic furtul, pentru ca furtul nu poate fi impiedicat, am inteles asta in cei 5 ani de blog. Pentru mine protectia impotriva furtului nu mai este o preocupare, ci o pierdere de energie. Nu acesta este motivul pentru care nu exista posibilitatea copy-paste. As acum am spus, discutam acum despre posibilitatea copy-paste in comentarii.

      CAt despre timpul disponibil, nu doar proaspetele mamici gasesc timpul o provocare, ci si mamicile cu copiii mai mari. Inclusiv subsemnata care nu beneficiaza decat de ajutorul sotului si al cetelor de Ingeri. Copii mici, probleme mici. Copiii mari, probleme mari.

      Multumesc pentru tot,

      cristela

    3. Draga Diana, multumesc. Studiem posibilitatea introducerii functiei copy-paste pe partea de comentarii. De obicei pun linkuri catre articole trecute, linkuri care se deschid AUTOMAT, cand apesi pe ele. Daca nu am pus, atunci nu e nevoie sa citesti intreg capitolul, Doamne fereste!, solutia e sa folosesti functia “Cautare rapida” (lupa din coltul meniului de sus, de pe fiecare pagina).

      De asemenea, am discutat cu informaticianul si toate site-urile sau linkurile pe care le indic sunt facute asa incat, daca apasati pe ele, duc direct acolo unde trebuie, nu e nevoie de copy-paste.

      Daca ai intalnit situatii in care ce spun nu este asa, te rog sa imi dai exemple concrete pentru care multumesc in avans, ne ajuta sa vadem daca sunt erori de programare.

      Multumesc

  22. Buna ziua draga mea,

    Vreau sa pun in gradina rubarba dar nu gasesc seminte netratate. Ai vreo recomandare? Rubarba e acelasi lucru cu mangold? Multumesc!

    1. Draga mea Lacramioara, nu sunt acelasi lucru. Rubarba NU are frunze comestibile, am scris asta in Simplu 1. Mangoldul se mai numeste si Swiss Chard si are atat frunzele, cat si tijele comestibile.

      Nu stiu din pacate o sursa sigura, poste pe Mimi Walter sa o intrebi sau pe cei de la Tomatina.

      cu Vitamina L,
      cristela

    2. Multumesc frumos! Am luat de la o doamna din Buzau.

  23. Buna Cristela! Am incercat in urma cu ceva timp nectarul de rubarba si este senzational. A placut mult si musafirilor pretentiosi! Azi mi-a cumparat sotul mai multe kg de rubarba si nu stiu cum sa o pastrez. Este bine daca o congelez? Si inca o intrebare: nu am gasit capsuni in piata, cu ce alte fructe de sezon le-as putea inlocui?

  24. Draga Cristela,
    Ghimbirului ii sta bine zdrobit si adaugat, sau fiert ( ceai, supa, etc)?
    Unui pusti de aproape 4 ani, zilnic, o lingurita, e prea mult?

    Cu respect si mult drag- multumiri!

    1. Ambele variante sunt bune, desigur ca prima e mai VIE, are o alta vibratie. Mult si putin sunt notiuni relative. Daca ii merge bine cu o lingurita pe zi, bravo voua. Ghimbirul e planta minune. Imbratisari

  25. si, pepenele il servim cu samburi sau fara?

    1. fara, desigur. si strugurii tot fara.

  26. Buna Cristela,
    Eu am ambele carti, Simplu 1 editia 2018 si Simplu 2 editia 2016. In nici una nu gasesc reteta nectarului de rubarba. Este sezonul rubarbai si atat tu cat si mesajele de mai sus m-au facut curioasa sa il pregatesc si sa il gust! Ma poti ajuta cu reteta sau cu o indrumare unde sa o gasesc? Multumesc.

    1. Oh, Cristina, multumesc! Este in editia veche, dar l-am scos in cea noua. 2 tulpini rubarba, 1 bucatica ghimbir proaspat, 2-3 frunze de menta, optional 1-2 capsuni, miere de salcam dupa gust, 1 l apa. La blender pana se paseaza bine, se strecoara si se bea cu paiul. Imbratisari si complimente bucatarului! 🙂

  27. Multumesc Cristela!

  28. Buna Cristela,draga mea prietena 😍 . Am o intrebare pentru fetita mea de 1 an . Am inceput sa ii dau naut si intrebarea mea este daca il pot fierbe cu o bucata de ghinbir decojit pentru evitarea gazelor ? E ok ? Multumesc mult. Intrucat nu an fost sigura am fiert doar 15 min nautul cu ghimbirul dupa care am schimbat apa si am lasat nautul simplu fara ghimbir alaturi pana la final 🙂 multumesc multumesc multumesc ❤️❤️❤️

Care este opinia ta?